Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

Μαυρέλη εισηγείται το ΔΗΚΟ. Απορρίπτει η ΕΔΕΚ. Όλο και πιο κοντά στον ενδιάμεσο χώρο η υποψηφιότητα Γ. Λιλλήκα


Τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Χρίστο Μαυρέλλη αναμένεται να προτείνει, κατά την σημερινή συνάντηση των αρχηγών των τεσσάρων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, για κοινό υποψήφιο για τις Προεδρικές Εκλογές του 2013 ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών αξιολογήθηκε ως ο κατάλληλος υποψήφιος από τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ, κατά τη διάρκεια της σημερινής κοινής συνεδρίας των δυο οργάνων, στη βάση και της λογικής ότι το ΔΗΚΟ έχει αποφασίσει να προτείνει κομματικό υποψήφιο ως το μεγαλύτερο από τα κόμματα της επιχειρούμενης συνεργασίας.


Χωρίς να επιβεβαιώνει οτιδήποτε περί ονομάτων, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φώτης Φωτίου σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας πρόταξε πως κατά τη συνεδρία αποφασίστηκε «ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ να ζητήσει από τους ομολόγους του ενδιάμεσου χώρου να επιβεβαιώσουν και να αποσαφηνίσουν τους όρους με τους οποίους θα καταστεί δυνατή και αξιόπιστη η διαδικασία με βάση την οποία οι τελικές επιλογές θα επιτρέψουν στον ενδιάμεσο χώρο να πρωταγωνιστήσει των πολιτικών εξελίξεων», υποδεικνύοντας παράλληλα πως «κάθε συζήτηση επί πιθανών ονομάτων κοινών υποψηφίων έπεται της διασφάλισης των προϋποθέσεων αυτών».

«Αν οι προϋποθέσεις αυτές δεν διασφαλιστούν οι συζητήσεις επί των διαφόρων ονομάτων θα μετατραπούν σε αδιέξοδες αναζητήσεις και αντικείμενο ανώφελων κομματικών αντιπαραθέσεων και επικοινωνιακών παιγνίων» δήλωσε σχετικά.


Ο Φώτης Φωτίου είπε πως κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Μάριος Καρογιάν προέβη σε εκτενή ενημέρωση επί των προσπαθειών που το ΔΗΚΟ κατέβαλε προκειμένου να επιτευχθεί εκείνη η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου που θα επέτρεπε αφενός μεν την μεταξύ τους προγραμματική σύγκλιση, αφετέρου την από κοινού υποστήριξη ενός υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας ευρύτερης αποδοχής.


Σύμφωνα πάντα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τόνισε στα ηγετικά στελέχη του κόμματος πως σε όλο αυτό το διάστημα η στρατηγική του ΔΗΚΟ παρέμεινε σταθερά προσηλωμένη σε τρείς βασικές αρχές που είχαν εγκριθεί από τα συλλογικά όργανα του κόμματος και οι οποίες έχουν να κάνουν με τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου αρχών – διακηρύξεων για τους στόχους και τις προτεραιότητες της διακυβέρνησης κατά την κρίσιμη πενταετία 2013-2018, τη δημιουργία των προϋποθέσεων σχηματισμού ενός ευρύτερου, ισχυρού και αξιόπιστου συνασπισμού εξουσίας ικανού να νικήσει στις εκλογές και να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή εθνική συναίνεση για την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση και τέλος το ρόλο και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει ο κοινός υποψήφιος πρόεδρος προκειμένου να έχει τη δυνατότητα επιδίωξης της ευρύτερης δυνατής εθνικής συνεννόησης και της εξασφάλισης της μεγαλύτερης πολιτικής υποστήριξης από μια ευρύτατη εκλογική βάση, η οποία και θα κληθεί να εγκρίνει το πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα παρουσιάσει στον κυπριακό λαό ενόψει των εκλογών του Φεβρουαρίου του 2013.


Ανέφερε τέλος πως το Εκτελεστικό Γραφείο θα συνέλθει εκ νέου και αφού αξιολογήσει τα αποτελέσματα της νέας συνάντησης των αρχηγών των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, θα καθορίσει τα επόμενα βήματα.


ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ τώρα απορρίπτει το όνομα του κ. Μαυρέλη. Υποστηρίζει ότι, δεν έχει εκλεξιμότητα και γενικά, δεν τραβά η συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Αυτό αναμένεται να το πει ξεκάθαρα ο κ. Ομήρου στην σημερινή συνεδρίαση των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου. Με άλλα λόγια η ΕΔΕΚ φαίνεται να απέρριψε την υποψηφιότητα Κεραυνού και τώρα δεν προκρίνει και την υποψηφιότητα Μαυρέλη.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις τα πράγματα στενεύουν στον ενδιάμεσο χώρο. Στο τραπέζι παραμένει η υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα μιας και υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΗΚΟ προκρίνουν την συγκεκριμένη υποψηφιότητα, καθώς και τη ΕΔΕΚ αλλά και το ΕΥΡΩΚΟ.
Έτσι, η υποψηφιότητα Λιλλήκα αποκτά την δική της δυναμική και δεδομένης της μεγάλης αποδοχής που έχει από τους πολίτες. Δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, έδιδε στον κ. Λιλλήκα σχεδόν 20% και χωρίς να έχει την στήριξη κανενός πολιτικού κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου