Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Λειτουργία Σχολής Ξεναγών 2013-2014



Ξεκίνησε εκ νέου τη λειτουργία της η Σχολή Ξεναγών, μετά από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.



Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε χθες Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013 και θα διαρκέσει μέχρι και τον Απρίλιο 2014.

Με βάση τη σχετική νομοθεσία του Οργανισμού διορίστηκε Διοικούσα Επιτροπή στην οποία εκτός από προσωπικό του ΚΟΤ συμμετέχουν εκπρόσωποι των άμεσα εμπλεκομένων και συγκεκριμένα του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου και του Συνδέσμου Ξεναγών Kύπρου .
                                      
Η επαναλειτουργία της Σχολής κρίθηκε αναγκαία αφού, με την ανάπτυξη νέων αγορών,  παρατηρήθηκε έντονα η έλλειψη ξεναγών,  ιδιαίτερα στη Ρωσική Γλώσσα, αφού τα τελευταία 2-3 χρόνια η έλευση Ρώσων επισκεπτών στην Κύπρο αυξήθηκε κατακόρυφα. Για το 2013 οι αφίξεις Ρώσων τουριστών αναμένεται να ξεπεράσουν τις 500.000. Στη Σχολή θα φοιτήσουν συνολικά 33 άτομα, εκ των οποίων οι 28 είναι Ρωσόφωνοι.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής Ξεναγών ΚΟΤ 2013-2014, έχει καταρτιστεί, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κύπρου, με βάση τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Προτύπου ΕΝ 15565 (2008). Η Κύπρος είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες-μέλη της ΕΕ, που προχώρησαν στην εφαρμογή του εν λόγω προτύπου. Παράλληλα, αναμένεται ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής θα τύχει της διαπίστευσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ξεναγών.

Τους νέους υποψήφιους ξεναγούς καλωσόρισε ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ, κ. Μάριος Χαννίδης. Αφού τους ευχήθηκε «καλή επιτυχία»  υπογράμμισε ότι ο Οργανισμός θα είναι δίπλα τους σε αυτή την ωραία προσπάθειά τους. Ταυτόχρονα επισήμανε  την σπουδαιότητα του επαγγέλματος αυτού αφού οι ξεναγοί θα είναι οι αυριανοί πρεσβευτές της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Σχολής, κ. Άντρος Παπαγεωργίου, Ανώτερος Τουριστικός Λειτουργός του ΚΟΤ, καλωσορίζοντας και αυτός με την σειρά του τους σπουδαστές, τόνισε πως στόχος της Σχολής και του ΚΟΤ είναι η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών. Οι ξεναγοί, όπως είπε, είναι ένας πάρα πολύ νευραλγικός τομέας και σημαντικό κομμάτι της τουριστικής μας βιομηχανίας, αφού περνούν πολλές ώρες με τους επισκέπτες και είναι αυτοί που μπορούν να διαμορφώσουν τις όποιες εντυπώσεις θετικές ή αρνητικές για τον τόπο μας. Επεσήμανε επίσης την άψογη και αγαστή συνεργασία της Σχολής Ξεναγών με το Πανεπιστήμιο Κύπρου ούτως ώστε το επίπεδο της Σχολής να συνεχίσει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Η Σχολή Ξεναγών παρέχει τα εφόδια ώστε οι μελλοντικοί ξεναγοί να αντεπεξέλθουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο ανταγωνιστικό, επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον που καλούνται να υπηρετήσουν. Με αυτή την έννοια, η λειτουργία της Σχολής Ξεναγών  συμβάλλει ουσιαστικά στην περαιτέρω βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, προσφέροντας εκπαιδευμένο προσωπικό για μια υπηρεσία που η σημασία και ο ρόλος της είναι κοινά αποδεκτός από το σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: