Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Λήγει η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2013


Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2013.

Οι υποψήφιοι Πρόεδροι είναι οι Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας, Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, Γεώργιος Χαραλάμπους, Λάκης Ιωάννου, Μακαρία Άντρη Στυλιανού, Λουκάς Σταύρου, Σόλων Γρηγορίου, Ανδρέας Ευστρατίου και Κώστας (Ούτοπος) Κυριάκου.


Οι προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων θα παραλάβουν τις κάλπες σήμερα Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, τις οποίες θα έχουν υπό τη φύλαξή τους μέχρι την Κυριακή 17 του μήνα, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Φέτος για πρώτη φορά σε προεδρικές εκλογές θα διεξαχθεί ψηφοφορία και καταμέτρηση στο εξωτερικό.

Η δημοσίευση και μετάδοση δημοσκοπήσεων απαγορεύεται από την 9η Φεβρουαρίου.

Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 π.μ. και θα διακοπεί στις 12 το μεσημέρι, για διάλειμμα μιας ώρας θα επαναρχίσει στη 1 μ.μ. και θα λήξει κανονικά στις 6 μ.μ».

Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό οι ώρες ψηφοφορίας που ανακοινώθηκαν είναι οι τοπικές για την κάθε χώρα.

Στο Κατάρ, Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 10 π.μ. μέχρι τις 7 μ.μ. με διάλειμμα 2 μ.μ. – 3 μ.μ. τοπική ώρα.

Στην Ελλάδα και Βουλγαρία θα ανοίξουν στις 7 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ. με διάλειμμα 12 μ. – 1 μ.μ. τοπική ώρα.

Στις χώρες Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία και Τσεχία οι κάλπες θα είναι ανοικτές από τις 9 π.μ. μέχρι και τις 5 μ.μ., τοπική ώρα, με διάλειμμα μεταξύ 1 μ.μ. – 2 μ.μ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι κάλπες θα είναι ανοικτές από τις 8 π.μ. μέχρι και τις 4 μ.μ. με διάλειμμα μεταξύ 12 μ. – 12.30 μ.μ., τοπική ώρα.

Στις ΗΠΑ, οι κάλπες θα παραμείνουν ανοικτές μόνο από τις 7 π.μ. μέχρι τις 11 π.μ., τοπική ώρα.

Ο προεδρεύων υπάλληλος κάθε εκλογικού κέντρου μπορεί να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας το αργότερο μέχρι τις 9 μ.μ., αν υπάρχει μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων έξω από το εκλογικό κέντρο που περιμένουν για να ψηφίσουν

Η διενέργεια εικονικής ψηφοφορίας (ΕΧΙΤ POLL) έξω από το εκλογικά κέντρα την ημέρα των εκλογών, για σκοπούς δημοσκόπησης και πρόβλεψης του τελικού εκλογικού αποτελέσματος, δεν απαγορεύεται από τον Εκλογικό Νόμο, με την προϋπόθεση ότι το αποτέλεσμα της εικονικής ψηφοφορίας θα εκδοθεί και θα ανακοινωθεί οπωσδήποτε μετά από την ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών ότι έχουν κλείσει κανονικά οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά κέντρα.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών υπενθυμίζει ότι μέσω της ιστοσελίδας «Πού ψηφίζω» μπορεί ο πολίτης, καταχωρώντας τον αριθμό ταυτότητας και την ημερομηνία γέννησής του, να ενημερωθεί για το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζει. Η πληροφόρηση αυτή είναι διαθέσιμη από τις ιστοσελίδες wtv.elections.moi.gov.cy, www.proedrikes2013.gov.cy, www.cyprus.gov.cy, www.moi.gov.cy, και www.pio.gov.cy.

Παράλληλα, έχει δοθεί η δυνατότητα στους συνδρομητές της Cyta να πληροφορηθούν το εκλογικό τους κέντρο στέλνοντας μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου στον αριθμό 1000, καταχωρώντας τη λέξη ekloges, αφήνοντας κενό, και τον αριθμό της ταυτότητάς τους.

Πέραν των πιο πάνω πηγών πληροφόρησης, λειτουργεί καθημερινά ειδική υπηρεσία παροχής πληροφοριών στους εκλογείς, μέσω τηλεφώνου, για το εκλογικό κέντρο στο οποίο έχουν κατανεμηθεί, μέσω του παγκύπριου τηλεφωνικού αριθμού 77772212.

Η υπηρεσία παροχής πληροφοριών λειτουργεί τις εργάσιμες μέρες από η ώρα 8 π.μ. μέχρι η ώρα 6 μ.μ. και τα Σάββατα από η ώρα 8 π.μ. μέχρι η ώρα 1 μ.μ. Η υπηρεσία αυτή θα προσφερθεί και κατά την ημέρα των εκλογών καθ΄ όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: