Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Ανακοίνωση Γενικού Εφόρου εκλογών για το πως θα ψηφίσουμε


Ο Γενικός Έφορος Εκλογών, σε σημερινή του ανακοίνωση, αναφέρει ότι, σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, τα μόνα καθορισμένα σημεία με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν είναι το «Χ», το «+», και το «√».


Οι εκλογείς καλούνται να ψηφίσουν σημειώνοντας ένα από τα πιο πάνω καθορισμένα σημεία, μέσα στο μεγάλο ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου της προτίμησής τους, αφού αποσυρθούν στον εκλογικό θάλαμο ψηφοφορίας.

Σε περίπτωση που ο εκλογέας σημειώσει οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα με το οποίο είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η ταυτότητά του, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο. Αν ο εκλογέας ψηφίσει σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του ψηφοδελτίου, εκτός από το ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου της προτίμησής του, το ψηφοδέλτιο θα είναι επίσης άκυρο.

Σε άλλη ανακοίνωση αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να εγκαθιστά ή να διατηρεί εκλογικά επιτελεία ή να επιδεικνύει ή να αναρτά οποιεσδήποτε πινακίδες, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις Προεδρικές εκλογές, κατά την ημέρα της ψηφοφορίας ή την παραμονή της, έξω από τα εκλογικά κέντρα.
Οι παραβάτες είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκεινται σε φυλάκιση μέχρι έξι μήνες ή πρόστιμο μέχρι €854 ή/και στις δύο ποινές μαζί.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών υπενθυμίζει ακόμα ότι η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Κύπρο αρχίζει στις 7 π.μ. και λήγει στις 6 μ.μ.

Ο προεδρεύων κάθε εκλογικού κέντρου μπορεί βεβαίως να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας, αν παραστεί ανάγκη, το αργότερο μέχρι τις 9 μ.μ., με την προϋπόθεση ότι έξω από το εκλογικό κέντρο αναμένουν εκλογείς που προσήλθαν έγκαιρα για να ψηφίσουν.

Γι΄ αυτό οι εκλογείς καλούνται να προσέλθουν έγκαιρα στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Σημειώνεται ότι οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν προσαρμοστεί ώστε η ψηφοφορία να λήξει στις 6 μ.μ., ώρα Κύπρου.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει επίσης ότι, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, κατά τη διάρκεια της διαλογής και της καταμέτρησης των ψήφων δεν επιτρέπεται η επαφή των επί της διαλογής αντιπροσώπων των υποψηφίων με τα ψηφοδέλτια, η χρήση έντυπων καταγραφής των αποτελεσμάτων και κινητών τηλεφώνων. Οι αντιπρόσωποι θα είναι απλοί παρατηρητές της όλης διαδικασίας η οποία θα επιτελεστεί αποκλειστικά και μόνο από τους υπαλλήλους των εκλογικών κέντρων.

Ο προεδρεύων υπάλληλος έχει εξουσία να απομακρύνει από το εκλογικό κέντρο, χωρίς προειδοποίηση, οποιοδήποτε αντιπρόσωπο υποψηφίου που παραβαίνει την εκλογική νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: