Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Διαστάσεις προσλαμβάνει το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου


Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου που πωλούνταν ως βοδινό .


Τα πλοκάμια του απλώνονται και στην Κύπρο τόσο από καταναλωτικής όσο και από εμπορικής άποψης.

Κτηνιατρικές, υγειονομικές υπηρεσίες και αστυνομία διενεργούν ενδελεχείς έρευνες στα γραφεία της κυπριακής εταιρείας, που φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα με τα νοθευμένα με κρέας αλόγου βοδινά μπιφτέκια που προέρχονται από τη Ρουμανία.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες εξετάζουν ισχυρισμούς Ρουμάνων ότι Κύπριοι φέρουν ευθύνη για το διατροφικό σκάνδαλο. Την ίδια ώρα, έχει αποφασιστεί απόσυρση όλων των κρεατοπαρασκευασμάτων από την αγορά, μέχρι να διασφαλιστεί ότι αυτά δεν περιέχουν κρέας αλόγου. Η υπόθεση έχει θέσει σε συναγερμό ολόκληρη την Ευρώπη. Ύποπτα προϊόντα απομακρύνονται από τα ράφια των υπεραγορών. 

Για εγκληματική συνωμοσία κάνουν λόγο Λονδίνο και Παρίσι, αφού δεν τίθεται θέμα μόνο καταναλωτικής εξαπάτησης, αλλά και θέμα δημόσιας υγείας. Το διατροφικό σκάνδαλο κορυφώνεται με την παραδοχή της μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ Tesco ότι πωλούσε έως 100% αλογίσιο κιμά για την πολυδιαφημιζόμενη κατεψυγμένη σάλτσα μπολονέζ.

Στις Βρυξέλλες θα συναντηθούν σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί της ΕΕ, προκειμένου να συζητήσουν τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων για το επεξεργασμένο κρέας.

Τη σύνοδο συγκάλεσε η Ιρλανδία, που προεδρεύει της ΕΕ, και ήταν η χώρα από όπου ξεκίνησε το διατροφικό σκάνδαλο. Μεταξύ των μέτρων, που αναμένεται να συζητηθούν, περιλαμβάνεται και η αναγραφή της προέλευσης του κρέατος στην ετικέτα του προϊόντος. Το θέμα θα απασχολήσει την προγραμματισμένη για τις 25 Φεβρουαρίου Σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας. 

sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια: