Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Αντιπαράθεση στην Βρετανία με το κρέας αλόγου


Μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και καταστημάτων λιανικής πώλησης προϊόντων κρέατος άνοιξε στη Βρετανία με αφορμή το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου.


Η Ντάουνινγκ Στριτ κάλεσε τα καταστήματα να ενημερώνουν τους καταναλωτές άμεσα και ανοιχτά για προϊόντα τους που θεωρούνται ότι μπορούν να περιέχουν αλογίσιο κρέας, καθώς και να δώσουν εξηγήσεις για την προέλευση αυτών των προϊόντων. «Είναι απαράδεκτο οι πωλητές να σιωπούν», ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο BBC.

Εκπρόσωποι των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ απάντησαν ότι θα προβούν σε ανακοινώσεις όταν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των πρώτων μαζικών ελέγχων σε προϊόντα βοδινού κρέατος. Τα πρώτα από αυτά τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν εντός της Παρασκευής.

Την Πέμπτη τρεις άνδρες συνελήφθησαν σε δύο σφαγεία στην Ουαλία και τη βορειοανατολική Αγγλία με κατηγορίες απάτης. Οι αρχές εκτιμούν ότι διέθεταν στην αγορά κρέας αλόγου υποστηρίζοντας ότι ήταν βοδινό. Οι τρεις αρνούνται τις κατηγορίες.

Εν τω μεταξύ, σε οκτώ από τα 206 άλογα προς διάθεση στο καταναλωτικό κοινό που ελέγχτηκαν τη Βρετανία ανιχνεύθηκε η ουσία φαινολοβουταζόνη. Πρόκειται για αντιφλεγμονώδες παυσίπονο που χορηγείται σε άλογα ιπποδρόμου, το οποίο σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στον άνθρωπο. Οι αρχές εμφανίζονται πάντως καθησυχαστικές λέγοντας ότι οι ποσότητες του φαρμάκου που ανιχνεύθηκαν είναι ελάχιστες. Δύο από αυτά τα άλογα δεν πωλήθηκαν, αλλά έξι μεταφέρθηκαν στη Γαλλία, όπου ενδέχεται να πέρασαν στη διατροφική αλυσίδα.

Οι υγειονομικές αρχές εξακολουθούν να τονίζουν ότι η κατανάλωση αλόγου δε συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Έλεγχοι για επικίνδυνες ουσίες θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: