Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Οι εφημερίδες σήμερα


Τα περί κουρέματος καταθέσεων και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος στην Κύπρο, η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν μελετάται η αναδιάρθρωση του κυπριακού χρέους, τα έργα με τα οποία αναμένεται να εισρεύσουν στην Κύπρο πάνω από τρία δισεκατομμύρια ευρώ, και προεκλογική συγκέντρωση του Σταύρου Μαλά, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.


Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Δεν θα πάμε για κούρεμα!", γράφει ότι η αναστάτωση και οι φόβοι που προκλήθηκαν στην αγορά από τις αψυχολόγητες δηλώσεις του νέου Προέδρου του Eurogroup, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων, αποδεικνύονται τελικώς χωρίς βάση, και αυτό επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του κυπριακού χρέους. Γράφει, επίσης, ότι σε απολογία κλήθηκαν οι έξι κατηγορούμενοι για τη φονική έκρηξη στο Μαρί, οι οποίοι στις 4, 5 και 6 Μαρτίου θα καταθέσουν ενόρκως. Επίσης, γράφει ότι εργολάβοι και συντεχνίες οικοδόμων έδωσαν χθες το βράδυ τα χέρια και έτσι τερματίστηκε η πολυήμερη απεργία στην οικοδομική βιομηχανία.

Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Χοντρό παιχνίδι για ξέπλυμα και κούρεμα", γράφει ότι χοντρό παιχνίδι σε δύο επίπεδα, αυτό του ισχυριζόμενου ξεπλύματος βρόμικου χρήματος στην Κύπρο, καθώς και της πιθανότητας κουρέματος του κυπριακού χρέους με την εμπλοκή, μάλιστα, του ιδιωτικού τομέα, βρίσκεται σε εξέλιξη, σε συνέχεια της προχθεσινής συνεδρίας του Eurogroup. Γράφει, επίσης, ότι η μνημονιακή σύμβαση βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της προψεσινής τελευταίας τηλεμαχίας των τριών βασικών υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας. Επίσης, αναφέρεται στις επαφές του Προέδρου Χριστόφια στην Αθήνα, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, ενόψει της ολοκλήρωσης της προεδρικής του θητείας.
Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Ωμός εκβιασμός της Κύπρου", γράφει ότι συναγερμό έχουν σημάνει οι αναφορές σε επίπεδο αξιωματούχων της Ευρώπης, όπως και του νέου Προέδρου του Eurogroup, περί πιθανού κουρέματος καταθέσεων στην Κύπρο, καθώς οι ισορροπίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι λεπτές και μια μικρή ανατάραξη μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις. Γράφει, επίσης, ότι ξεκίνησε χθες η πρώτη "μετάγγιση" στις ειδικές εγκαταστάσεις στο Ισραήλ, το οποίο εφοδιάζεται πλέον με φυσικό αέριο από την Κύπρο. Επίσης, γράφει ότι παραμονές εκλογών τα προηγούμενα χρόνια οι ιστοσελίδες στοιχημάτων έπαιρναν φωτιά από τα στοιχήματα αναφορικά με την έκβαση της εκλογικής μάχης, αλλά φέτος το ενδιαφέρον είναι πενιχρό.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Οι γυναίκες σκέφτονται... ψηφίζουν Σταύρο Μαλά", γράφει ότι αποστομωτική απάντηση σε υπαινιγμούς του υποψήφιου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος εσχάτως ανακάλυψε ότι οι γυναίκες μπορούν να σκέφτονται, έδωσε μεγαλειώδης χθεσινοβραδινή συγκέντρωση της Κίνησης Γυναικών Στήριξης της υποψηφιότητας Σταύρου Μαλά. Γράφει, επίσης, ότι υποστηρικτική των θέσεων και των ενεργειών της Κυβέρνησης και του Προέδρου Χριστόφια ήταν η ελληνική ηγεσία, η οποία δέχθηκε χθες τον Πρόεδρο Χριστόφια στην Αθήνα. Επίσης, γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κάλεσε για στήριξη του Σταύρου Μαλά για να αντιμετωπίσει και να νικήσει τον Νίκο Αναστασιάδη στο δεύτερο γύρο των εκλογών.
Η αγγλόγλωσση "Cyprus Mail", υπό τον τίτλο "Καμία σκέψη για κυπριακό κούρεμα", γράφει ότι η Κυβέρνηση χαιρέτισε χθες δήλωση του Επιτρόπου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ Όλι Ρεν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δουλεύει πάνω σε αναδιάρθρωση του κυπριακού χρέους που θα οδηγούσε σε βαριές απώλειες για τους επενδυτές. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαιρέτισε εκδήλωση για τα 100χρονα από τη γέννηση του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ`. Επίσης, γράφει ότι ο Toshio Tanabe, στο εστιατόριο του στο Τόκιο, προσφέρει τις τελευταίες εβδομάδες στους πελάτες του εδέσματα, των οποίων η βάση είναι το χώμα.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror", υπό τον τίτλο "Σωσίβια", γράφει ότι τρία μεγάλα έργα αναψυχής αναμένεται να αρχίσουν φέτος, εισάγοντας περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία και επενδύοντας στο μέλλον, κάτι που η Κυβέρνηση και η υπεραμειβόμενη δημόσια υπηρεσία δεν κατάφεραν να κάνουν. Γράφει, επίσης, ότι η Κεντρική Τράπεζα προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός κεντρικού μητρώου πιστώσεων, στο οποίο θα καταχωρίζονται όλοι οι δανειστές και οι δικαιούχοι, για να μπορούν να ελέγχονται οι νέες αιτήσεις για δάνεια. Επίσης, γράφει ότι στα 1,4 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ελληνικές εξαγωγές στην Κύπρο το 2011, καθιστώντας την Κύπρο τον τρίτο εξαγωγικό προορισμό μετά την Ιταλία και τη Γερμανία.

κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: