Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Καθηγητής με προεδρικό μισθό €165.000

Μπορεί για τους περισσότερους μισθός και απολαβές να σημαίνει το ίδιο πράγμα, όχι όμως για τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ποια η διαφορά; Στην προκειμένη περίπτωση απολαμβάνουν εκτός από τον βασικό μισθό και σειρά άλλων εισοδημάτων π.χ. επιδόματα, αποδοχές από ερευνητικά προγράμματα, από υπερωρίες, από άλλες διδασκαλίες κοκ. 

Σήμερα, μάλιστα, το σύνολο των ετήσιων απολαβών του πιο ακριβοπληρωμένου καθηγητή του Πανεπιστημίου ανέρχεται στο ποσό των €165.000  -αμείβεται δηλαδή όσα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι απολαβές των πανεπιστημιακών δασκάλων, τέθηκαν στο στόχαστρο των βουλευτών της Επιτροπής Παιδείας με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού του ακαδημαϊκού ιδρύματος για το 2013. Στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίας, τα μέλη της επιτροπής άσκησαν έντονη κριτική σε ζητήματα που άπτονται των ωφελημάτων που λαμβάνουν οι καθηγητές, ενώ παράλληλα ζητήθηκαν λεπτομερείς λίστες με τις αμοιβές του προσωπικού. Κάποια στιγμή η συζήτηση εκτροχιάστηκε όταν ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, άρχισε να φωνάζει «ψεύδεστε ασύστολα» προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κώστα Χριστοφίδη.

Αιτία της αντιπαράθεσης, το πόσα χρήματα παίρνουν οι ακαδημαϊκοί. Ειδικότερα, ο κ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι κάποιοι αμείβονται με €190.000 - €200.000 ετησίως και πως σε κανένα άλλο δημόσιο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο δεν δίνονται τέτοιοι μισθοί.

Τα συγκεκριμένα ποσά διέψευσε κατηγορηματικά ο κ. Χριστοφίδης, λέγοντας πως δεν υπάρχει ούτε ένας καθηγητής που να παίρνει τόσα χρήματα. Ισχυρίστηκε δε, ότι ο κ. Θεμιστοκλέους αναφερόταν σε περιπτώσεις καθηγητών οι οποίοι έχουν αφυπηρετήσει και ότι οι απολαβές των €190.000 περιλαμβάνουν εκτός από τους μισθούς και τα εφάπαξ τους.
 
Διευκρινίσεις για το θέμα έδωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, Χάρης Χαραλάμπους. Εξήγησε ότι ένας καθηγητής που βρίσκεται στο τοπ της κλίμακας Α15-Α16 λαμβάνει μισθό €92.000 τον χρόνο. Μαζί με τα επιδόματα και άλλα ωφελήματα, μόνο ένα άτομο φτάνει τις €165.000, όπως είπε.
 
Πάντως, ο κ. Θεμιστοκλέους ζήτησε κατάλογο με τους 40 πιο ακριβοπληρωμένους, χαρακτηρίζοντας ως προκλητικούς τους μισθούς που απολαμβάνουν σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Στοιχεία για το σύνολο των απολαβών όλου του προσωπικού ζήτησε και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης.

Ο ίδιος αν και αναφέρθηκε στο θετικό έργο του ιδρύματος, εντούτοις έκανε λόγω για «ελιτίστικες προσεγγίσεις αρκετών ακαδημαϊκών». Απηύθυνε έκκληση όπως το Πανεπιστήμιο δεχτεί περισσότερους φοιτητές, λόγω της οικονομικής κατάστασης, υποδεικνύοντας πως η αύξηση αυτή δεν θα επηρεάσει την ποιότητα των σπουδών.  

Από την πλευρά του ο Γιώργος Προκοπίου του ΔΗΚΟ ζήτησε ενημέρωση για τα επιδόματα φιλοξενίας, οδοιπορικών και άλλα που λαμβάνουν οι ακαδημαϊκοί, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική για την πολιτική που ακολούθησε το ίδρυμα όσον αφορά στην εργοδότηση διδακτορικών φοιτητών.

Για αστρονομικούς μισθούς έκανε λόγο η συνάδελφός του, Αθηνά Κυριακίδου, η οποία τόνισε ότι κακώς το Πανεπιστήμιο δίνει σε όλους επιδόματα και όχι επιλεκτικά σε ορισμένους, όπως αρχικά προβλεπόταν από τον νόμο.

Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Τάσου διερωτήθηκε γιατί δίδονται ακόμα επιδόματα, αφού όπως υποστήριξε το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε την κατάργησή τους.
 
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/150115/kathigitis-me-proedriko-mistho-165000#sthash.XDGWO59m.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: