Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Στα 20εκ ευρώ, ανέρχονται οι μισθοί 434 υπαλλήλων στο ΡΙΚ

Μισθοί, επιδόματα και υπερωρίες είναι τα αγκάθια στο ΡΙΚ, που αντλούν το μεγαλύτερο μέρος της πίτας του προϋπολογισμού του κρατικού καναλιού.




Ο μέσος όρος μισθού είναι περίπου 46 χιλιάδες ευρώ ανά εργαζόμενο.

 Σύμφωνα με την έκθεση το έλλειμμα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης μειώθηκε ελαφρά στα 4,4 εκατομμύρια σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο που ήταν στα 5 εκατομμύρια. Στο ένα σχεδόν εκατομμύριο, ανέρχονται μόνο οι αποζημιώσεις των εργαζομένων για εργασία κατά τα Σαββατοκύριακα, αργίες, υπερωρίες και επιδόματα βάρδιας. Συγκριμένα το ποσό είναι 855 χιλιάδες και 865 ευρώ, μειωμένο κατά 20 % από το προηγούμενο έτος λόγω της παραχώρησης ελεύθερου χρόνου έναντι υπερωριών.

Άξιον αναφοράς είναι το χρηματικό ποσό  των 173 χιλιάδων ευρώ το 2012, για τη φρούρηση των εγκαταστάσεων του ΡΙΚ από 4 λειτουργούς με ωράριο 7.30 το πρωί μέχρι 10 το βράδυ και επιπρόσθετα το ποσό των 24,5 χιλιάδων σε ιδιωτική εταιρεία φρούρησης για τις βραδινές ώρες 10 με 7.30 το πρωί.

Συνεργάτης του ΡΙΚ εργαζόταν σε ιδιωτικό κανάλι ως παρουσιαστής

Διαπιστώνεται την ίδια ώρα πρόβλημα στο μισθολόγιο των συνεργατών του ΡΙΚ, αφού κατά τον έλεγχο στα αμοιβολόγια των συνεργατών παρατηρήθηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει:

 Ασυμφωνία ρότας και καταγραφής των ωρών εργασίας.
 Μη καταγραφή της ώρας προσέλευσης/αναχώρησης από την εργασία.
 Αδικαιολόγητη απουσία από την εργασία.
 Μη καταγραφή της ώρας εργασίας εντός της οποίας καταβάλλεται και
 επίδομα βάρδιας.
 Έχει παρατηρηθεί ότι άτομο που κατέστη συνεργάτης αορίστου χρόνου, απασχολείται σε άλλο τηλεοπτικό κανάλι σε ρόλο παρουσιαστή εκπομπής.
Αδυναμίες πρόσληψης συνεργατών

Σημειώνεται ότι γενικότερα εντοπίζονται αδυναμίες και στον καθορισμό διαδικασίας και εσωτερικών κανονισμών για πρόσληψη συνεργατών.

Είναι κάτι το οποίο υπογραμμίζει στην έκθεση της η Γενική Ελέγκτρια, υποδεικνύοντας ότι οι εσωτερικοί κανονισμοί του ιδρύματος για πρόσληψη και απασχόληση συνεργατών, χρήζουν σημαντικών τροποποιήσεων κατά τρόπο που να εξασφαλίζεται η διαφάνεια, όπως συμβαίνει και σε άλλους οργανισμούς δημοσίου Δικαίου.

Κτιριακές εγκαταστάσεις προκάλεσαν ιατρικά προβλήματα στους εργαζόμενους

Μεταξύ άλλων το ΡΙΚ έχει οφειλές και για κτιριακά προβλήματα που προκάλεσαν ιατρικά προβλήματα σε εργαζομένους.

Πρόκειται για προβλήματα που διαπιστώθηκαν στο σύστημα εξαερισμού των υποστατικών του Ιδρύματος, με αποτέλεσμα δυο υπάλληλοι να διεκδικούν αποζημιώσεις κλίμακας 500 χιλιάδων μέχρι δύο εκατομμύρια ευρώ, για σοβαρά ιατρικά προβλήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: