Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Ξέπλυμα σε 4 κυπριακές τράπεζες με χρήματα από έγκλημα και παιδική πορνογραφία

Τέσσερις τράπεζες στην Κύπρο, η Ελληνική, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η EuroBank και η Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ύψους 6 δισ. δολαρίων, για την οποία κατηγορείται η αμερικανική εταιρεία Liberty Reserve.


Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής βουλής, είχε ζητήσει απολογία από αυτούς που κατηγορούσαν την Κύπρο σε διεθνές επίπεδο, ότι ήταν χώρα ξεπλύματος.
Σε κατηγορητήριο που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, αναφέρει ότι η εταιρεία επέτρεψε την μεταφορά χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες όπως υποκλοπή πιστωτικών καρτών, πυραμίδες στο ίντερνετ, παιδική πορνογραφία και άλλα εγκλήματα.
Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο από τους 45 τραπεζικούς λογαριασμούς που φαίνεται ότι συνδέονται με την παράνομη δραστηριότητα της Liberty Reserve, οι 22 βρίσκονται στις τέσσερις κυπριακές τράπεζες.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. Από τον Ιανουάριο του 2012 η Ελληνική Τράπεζα ενημέρωσε τη ΜΟΚΑΣ και έλαβε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για λογαριασμούς που σχετίζονται με την υπόθεση της Liberty Reserve, όπως ανακοίνωσε χθες η τράπεζα, αναφέρει σε σύντομη ανακοίνωση της η Τράπεζα.
Η ΜΟΚΑΣ. Η επικεφαλής της Μονάδας Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος (ΜΟΚΑΣ) Εύα Παπακυριακού, ανέφερε ότι η υπηρεσία ήταν ενήμερη για το θέμα και της είχε ζητηθεί να διερευνήσει καταγγελίες για ύποπτες συναλλαγές.
Είπε επίσης ότι στην υπόθεση εμπλέκονται διάφορες χώρες και εξέφρασε λύπη γιατί γίνεται αναφορά μόνο στην Κύπρο.
Η κ. Παπακυριακού είπε ότι έχουν δοθεί τα στοιχεία που ζητήθηκαν, έχουν παγώσει λογαριασμοί και υπάρχει στενή συνεργασία με υπηρεσίες των ΗΠΑ οι οποίες εκφράζουν ικανοποίηση για τα μέτρα που λαμβάνει η Κύπρος.
Ανέφερε επίσης ότι τα ποσά που αφορούν την Κύπρο δεν ξεπερνούν το ένα δισ. δολάρια.



αλήθεια online

Δεν υπάρχουν σχόλια: