Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην Χοιροκοιτία

Εξακολουθεί να μαίνεται εκτός ελέγχου η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που μαινόταν από τις δέκα το πρωί στην περιοχή μεταξύ Σκαρίνου, απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά, Αγίου Θεοδώρου, Ψεματισμένου, Χοιροκοιτίας, Τόχνης και Μαρωνίου.


Λίγο πριν το μεσημέρι η Αστυνομία σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προχώρησε σε εκκένωση της Χοιροκοιτίας ενώ η φωτιά έχει περάσει στην ορεινή περιοχή Λάρνακας και μαίνεται μέχρι και την Κοινότητα της Βάβλας.
Στην περιοχή και στο Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στη Χοιροκοιτία, έχουν μεταβεί γύρω στις δύο το μεσημέρι οι Υπουργοί Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος και Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος. Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομία, η Πολιτική Άμυνα, η Εθνική Φρουρά και ασθενοφόρα τα οποία βοηθούν τους κατοίκους που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των πυκνών καπνών από την πυρκαγιά.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λίζα Κεμιτζή είπε ότι προληπτικά, λόγω των μεγάλων διαστάσεων της πυρκαγιάς, έχει εκκενωθεί η Χοιροκοιτία καθώς και το Δημοτικό σχολείο της Κοινότητας. Αρκετές κατοικίες έχουν εκκενωθεί από τους κατοίκους τους ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν σκέψεις για εκκένωση άλλων περιοχών ενώ οικογένειες που είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους σε απομονωμένες περιοχές απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια πυροσβεστών και μελών ασθενοφόρων. Είπε ακόμα ότι δεν αποκλείεται προληπτικά να εκκενωθούν και άλλες περιοχές.
Μια γυναίκα με κινητικά προβλήματα που είχε και αυτή εγκλωβιστεί στο σπίτι της στη περιοχή «Καυκαλιά» στη Χοιροκοιτία έχει επίσης απεγκλωβιστεί και διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.  

Τρεις στρατιώτες που βρίσκονταν σε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή έχουν εκκενώσει το σημείο, κανένας στρατιώτης δεν κινδυνεύει από τη φωτιά, ενώ καλά στην υγεία τους είναι και τα παιδιά τα οποία είχαν μεταβεί στην περιοχή με λεωφορείο για εκδρομή.

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο στο χωριό Μαρώνι έχουν εκκενωθεί, αρκετά αυτοκίνητα και βαριά μηχανήματα έχουν τυλιχθεί στις φλόγες ενώ ορισμένα σπίτια είχαν κινδυνέψει από τη φωτιά, ωστόσο τελικά έγινε κατορθωτό να διασωθούν.   

Ο υπεραστικός δρόμος Λάρνακας - Λεμεσού και ο παλιός δρόμος  κοντά στην Χοιροκοιτία έκλεισε και η Αστυνομία κάλεσε τον κόσμο να μην διακινείται στους συγκεκριμένους δρόμους. Οι οδηγοί κλήθηκαν να χρησιμοποιούν, σε περίπτωση που χρειαστεί, το παραλιακό δρόμο Ζυγίου, Μαζωτού, Κιτίου. Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται στην περιοχή και ενημερώνει τον κόσμο που βρίσκεται στα αυτοκίνητα του  προκειμένου να γυρίσουν πίσω απ’ όπου είχαν έρθει.
Η κ. Κεμιτζή σημείωσε ότι όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν ριχθεί στη μάχη με τη φωτιά η οποία έχει ξεκινήσει γύρω στις 10.30 το πρωί σε περιοχή της Σκαρίνου και οι δυνατοί άνεμοι που φυσούσαν εκείνη την ώρα γρήγορα δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για επέκταση της φωτιάς.
Τριάντα συνολικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρνακας, Λευκωσίας, Λεμεσού και της ΕΜΑΚ και 5 οχήματα του Τμήματος Δασών, βρίσκονται και ρίχθηκαν στη μάχη με τις φλόγες. Τις προσπάθειες για κατάσβεση της φωτιάς βοηθούν επίσης από αέρος δύο ελικόπτερα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ένα αεροπλάνο του Τμήματος Δασών, ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας, τα δυο ελικόπτερα των βρετανικών Βάσεων Επισκοπής, ενώ υπάρχει βοήθεια από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας.
Τρία ασθενοφόρα του Υπουργείου Υγείας βρίσκονται επίσης στην περιοχή ενώ κάτοικοι της περιοχής βοηθούν στην κατάσβεση της φωτιάς με γεωργικούς ελκυστήρες και άλλα βαριά μηχανήματα καθώς και μέλη της Εθνικής Φρουράς.
Σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας ανέφερε ότι «πρώτη προτεραιότητα δόθηκε στην ασφάλεια του κοινού. Δώσαμε οδηγίες για έγκαιρη εκκένωση της Χοιροκοιτίας, κάποιοι πειθάρχησαν κάποιοι δεν πειθάρχησαν. Όμως στείλαμε δυνάμεις μέσα στα σπίτια, στις γειτονιές της Χοιροκοιτίας και αποσοβήθηκε ο κίνδυνος».
Πρόσθεσε πως «το στρατόπεδο που βρίσκεται στην περιοχή δεν έπαθε απολύτως τίποτε. Κάποια αυτοκίνητα έχουν καεί αλλά κάποιοι άνθρωποι στην προσπάθεια τους να βοηθήσουν από μόνοι τους στην κατάσβεση της φωτιάς με γεωργικούς ελκυστήρες και άλλα μηχανήματα, κινδύνεψαν γιατί εγκλωβίστηκαν χωρίς να κάνουν εκτίμηση του κινδύνου. Γι’ αυτό όλοι όσοι πρέπει να απασχοληθούν θα πρέπει να έρχονται στο Κέντρο Συντονισμού για να παίρνουν οδηγίες για το πώς με ασφάλεια θα επιχειρούν κατάσβεση της φωτιάς».
Ανέφερε ακόμα ότι «τα αυτοκίνητα στον αυτοκινητόδρομο είχαν εγκλωβιστεί λόγω του πυκνού καπνού που κάλυπτε τόσο τον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας Λεμεσού όσο και τον παλιό δρόμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: