Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Δείτε ποιος είναι ο Αλ.Λεμπέντεφ που «δάνεισε» το τζετ του στον Πρόεδρο

Στην εταιρεία ναύλωσης VIP αεροσκαφών «Flying Group» με έδρα το Λουξεμβούργο -κι όχι απευθείας στον μεγιστάνα Αλεξάντερ Λεμπέντεφ- ανήκει επίσημα το πολύκροτο ιδιωτικό αεροσκάφος πολυτελείας τύπου «Dassault Falcon», με το οποίο ταξίδευσε την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ» η εν λόγω εταιρεία διατηρεί συχνά αεροσκάφη στην Κύπρο και εξυπηρετεί κυρίως ιδιωτικές πτήσεις, ενώ το αεροδρόμιο Λάρνακας είναι μία από τις δέκα περίπου βάσεις της σε όλη την Ευρώπη.

Δεν είναι γνωστό αν ο Ρώσος πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και πολιτικός, έχει ναυλώσει το αεροσκάφος πολυτελείας ειδικά για τη μεταφορά του Κύπριου Προέδρου και της συνοδείας του ή αν το αεροσκάφος είναι δικό του και το έχει δώσει για σκοπούς διαχείρισης στη «Flying Group» του Λουξεμβούργου.

Ερωτηματικά προκαλεί πάντως το σκεπτικό που επικαλείται το Προεδρικό για την επιλογή του ιδιωτικού τζετ μέσω του Ρώσου ολιγάρχη, από την κανονική εμπορική πτήση. Κι αυτό γιατί ως αιτία, προβλήθηκαν τα μέτρα των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας της Γαλλίας.

Όμως τα απεργιακά μέτρα, είτε θα επηρέαζαν και την ιδιωτική πτήση, όπως θα επηρέαζαν και την εμπορική τακτική πτήση με την οποία θα επέβαινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε δεν θα επηρεαζόταν ούτε η μία ούτε και η άλλη.

Δηλαδή, η αιτία που προβάλλεται για την επιλογή του ιδιωτικού Falcon -η απεργία των Ελεγκτών- δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χρησιμοποίησε ιδιωτικό τζετ και όχι τακτική πτήση.

Είτε δεν θα επιτρεπόταν η είσοδος του αεροσκάφους στην περιοχή ελέγχου των απεργούντων ελεγκτών, είτε -το πιθανότερο- και στη μία περίπτωση (με το τζετ) και στην άλλη (με την Alitalia) η πτήση θα χαρακτηριζόταν ως VIP και θα εξυπηρετείτο κανονικά για να προσγειωθεί στο Παρίσι, στη βάση των εξαιρέσεων που ακολουθούν παγκόσμια οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας σε περιπτώσεις απεργιακών μέτρων. 

Ποιος είναι ο Αλ.Λεμπέντεφ
 
Ο 54χρονος Ρώσος επιχειρηματίας και πολιτικός, αναφέρεται ως ένας από τους Ρώσους ολιγάρχες.

Είναι ένας από τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με περιουσία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπερβαίνει τα 3,5 δισ. δολάρια.

Έχει μεταξύ άλλων ιδιαίτερη «αδυναμία» στη συμμετοχή του στα μετοχολόγια εφημερίδων διεθνώς και είναι ιδιοκτήτης στη Ρωσία της «Novaya Gazeta», αλλά και ιδιοκτήτης ή σημαντικός μέτοχος σε τέσσερις βρετανικές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων η «Evening Standard», η «The Independent» και η «Independent on Sunday».

Μετά τις σπουδές του -στις διεθνείς σχέσεις- εντάχθηκε στην KGB όπου ανελίχθηκε σε στέλεχος στον τομέα της ξένης διανόησης, ενώ εργάστηκε υπό διπλωματική κάλυψη στο Λονδίνο, με κύριο αντικείμενο τον εντοπισμό κεφαλαίων που φεύγουν από τη Ρωσία.

Την περίοδο 1992-1995 μέσω μιας επενδυτικής εταιρείας που σύστησε, βρέθηκε με αρκετά κεφάλαια για να αγοράσει τη μικρή και προβληματική μέχρι τότε «Εθνική Τράπεζα Καταθέσεων», που αναπτύχθηκε ταχύτατα σε μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας.

Η τράπεζα απέκτησε το 11% της Αεροφλότ, το 44% της βιομηχανίας αεροσκαφών Ilyushin και αξιόλογο ποσοστό στην Gazprom και σε μεγάλες περιφερειακές τράπεζες.

Ακολούθως, στο ενεργητικό του Λεμπέτιεφ προστέθηκαν η Εθνική Εταιρεία Κρεάτων, η Τράπεζα Ενυπόθηκων Δανείων, κατασκευαστικές εταιρείες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, εργοστάσια τραμ και τρόλεϊ, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εργοστάσια χημικών.

Ακολούθως μπήκε και στον τουριστικό τομέα με ένα μεγάλο ξενοδοχείο πολυτελείας στην Κριμαία (Ουκρανία) και τουριστικές επιχειρήσεις στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Γαλλία.

Το 2003, ο Λεμπέντεφ ήταν υποψήφιος για τη θέση του αντιδημάρχου της Μόσχας και του μέλους της Κρατικής Δούμας. Εξλέγη ως βουλευτής με το κόμμα Rodina, το οποίο μετεξελίχθηκε στον σοσιαλιστικό συνασπισμό για Δίκαιη Ρωσία, στην ηγεσία του οποίου είναι μέλος.


- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/149998/poios-einai-o-allempentef-pou-daneise-to-tzet-tou-ston-proedro#sthash.lW3u0ClW.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: