Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Εκατοντάδες συλλήψεις από την εξέγερση στην Τουρκία

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 939 ανθρώπους σε 90 διαφορετικές διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία, ανακοίνωσε ψες ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μουαμέρ Γκιουλέρ.



"Έγιναν 939 συλλήψεις σε διάφορες πόλεις. Ορισμένοι από τους συλληφθέντες έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι", είπε ο Γκιουλέρ σε δημοσιογράφους.

Με βάση τις δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, 79 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις ταραχές που πυροδοτήθηκαν από το σχέδιο της κυβέρνησης να κατασκευάσει στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης ένα εμπορικό κέντρο, αντίγραφο ενός στρατώνα της οθωμανικής περιόδου, στη θέση ενός πάρκου.


Στο μεταξύ, χθες μετά από περισσότερες από 24 ώρες σφοδρών συγκρούσεων με την αστυνομία, χιλιάδες διαδηλωτές γιόρταζαν την "ανακατάληψη" της πλατείας Ταξίμ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης και τη "νίκη" τους επί του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν χρειάστηκαν παρά λίγα λεπτά για να κατακλυσθεί η πλατεία από κόσμο, μόλις άρχισε η οπισθοχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας υπό τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων. Αμέσως, κατά κύματα, εκατοντάδες άνθρωποι συνέρρευσαν, άλλοι τραγουδώντας, άλλοι χορεύοντας, κάποιοι χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια.

Στην πλατεία το πλήθος εκπροσωπεί όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Από την εθνικιστική ακροδεξιά μέχρι την αριστερά, πιστούς μουσουλμάνους και υποστηρικτές του λαϊκού κράτους. Κάποιοι από αυτούς κάλυψαν με πολύχρωμες σημαίες το μνημείο του "πατέρα" της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Σχεδόν όλοι όμως εκφράζουν θυμό για την κυβέρνηση και κατηγορούν τον Ερντογάν ότι επιδιώκει την "ισλαμοποίηση" της τουρκικής κοινωνίας.

Παρά την ευφορία στην ατμόσφαιρα, ορισμένοι διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτή η "νίκη" θα έχει και απτά αποτελέσματα, για το αν θα σωθεί τελικά το πάρκο που στάθηκε η αφορμή για την κινητοποίηση.

"Η ατμόσφαιρα εδώ είναι πολύ χαρούμενη. Η αστυνομία επιτέλους αποσύρθηκε", είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μπερκ Σεντούρκ. "Όμως, παρά το τεράστιο πλήθος που μαζεύτηκε εδώ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συνεχίσει και, αν το κάνει, θα μπορούσε να καταστρέψει ακόμη και το πολιτιστικό κέντρο Ατατούρκ, εδώ από πίσω. Ας είμαστε λοιπόν συγκρατημένοι", πρόσθεσε. "Η μάχη μας δεν τελείωσε. Μας κυβερνά ένας πρωθυπουργός που πιστεύει ότι οι άνθρωποι είναι πρόβατα και ο ίδιος είναι ο σουλτάνος", είπε οργισμένος ένας 19χρονος φοιτητής, ο Μπατουχάν Καντάς.

Νωρίτερα χθες στο διάγγελμά του ο Ερντογάν τόνισε ότι οι συντριπτικές εκλογικές νίκες του κόμματός του δεν συνιστούν "εισιτήριο για να επιβάλει τη θέληση της πλειοψηφίας στη μειοψηφία". Η δήλωσή του όμως δεν φάνηκε να ικανοποιεί τους διαδηλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: