Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Γίνεται το έλα να δεις στην πλατεία Ταξίμ. ΦΩΤΟ

‘Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην περιοχή γύρω από την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη,  μετά την πρωινή επέμβαση της Αστυνομίας.



Οι διαδηλωτές στο πάρκο της πλατείας παραμένουν στις θέσεις τους, αλλά σημειώνονται συγκρούσεις στους γύρω δρόμους.
Η επιχείρηση της Αστυνομίας ξεκίνησε στις 7.30 το πρωί και συνεχίστηκε για περίπου τρεις ώρες. Οι Αστυνομικοί κατέβασαν τα πανό που ήταν εδώ και μέρες αναρτημένα στο μνημείο που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας, αλλά και στο κτίριο του Καλλιτεχνικού Κέντρου Ατατούρκ.
Παράλληλα άρχισαν στην κάτω (δυτική) πλευρά της πλατείας συγκρούσεις μεταξύ Αστυνομικών και διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται κοκτέιλ μολότοφ στις διαδηλώσεις.


 Η Αστυνομία στη συνέχεια εισέβαλε στα γραφεία του κόμματος στην πλατεία και σύμφωνα με το νομάρχη Κωνσταντινούπολης Χουσείν Αβνί Μουτλού, έγιναν 70 προσαγωγές. Από τις 10:00 μέχρι τις 12:00 επικρατούσε σχετική ηρεμία στην πλατεία, στη συνέχεια όμως άρχισαν και πάλι συγκρούσεις στους δρόμους περιμετρικά της πλατείας.

Στις 16:00 ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ επρόκειτο να συναντηθεί στην Αγκυρα με τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αύριο αναμένεται να γίνει στην τουρκική πρωτεύουσα η συνάντηση του Ερντογάν με αντιπροσωπεία των διαδηλωτών στο πάρκο της πλατείας Ταξίμ.
Εξάλλου έγινε γνωστό από την Ενωση Δικηγόρων ότι η Αστυνομία έθεσε σήμερα υπό κράτηση περίπου 50 δικηγόρους που διαμαρτύρονταν κατά της επέμβασης το πρωί στην πλατεία Ταξίμ. Οι δικηγόροι συγκεντρώθηκαν μέσα στον περίβολο του δικαστικού μεγάρου της Κωνσταντινούπολης για να καταγγείλουν την αστυνομία, η οποία ανακατέλαβε δια της βίας την πλατεία Ταξίμ.
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο επονομαζόμενος φορέας Αλληλεγγύης Ταξίμ, απηύθυνε έκκληση για συγκέντρωση στην πλατεία απόψε σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι «δεν μπορεί να γίνεται λόγος για δημοκρατία σε έναν χώρο που τελεί υπό αστυνομική πολιορκία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: