Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Πέραν των χιλίων προσφυγών από καταθέτες της Λαϊκής

Πέραν των χιλίων καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας προσέφυγαν σε νομικούς συμβούλους για να ασκήσουν προσφυγές κατά του κουρέματος των καταθέσεων τους σύμφωνα με τον σύνδεσμο καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας.


Η σχετική ημερομηνία για κατάθεση προσφυγών ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 31/5. Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος (ΣΥΚΑΛΑ) , οι νομικοί του σύμβουλοι είναι ήδη σε επαφή με νομικούς του εξωτερικού για προσφυγές στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στο Λουξεμβούργο όπως επίσης και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)  στο Στρασβούργο.
Ο Σύνδεσμος είχε επαφές με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με τον Υπουργό Οικονομικών  και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.
Σημειώνει δε, πως όλα τα κόμματα δηλώνουν υποστηρικτές των προσπαθειών και υπόσχονται βοήθεια που ενδεχόμενα να τους ζητήσουμε να προσφέρουν. Ο Υπ. Οικονομικών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  δεν αμφισβητούν τη διεκδίκηση όλων των απολεσθέντων καταθέσεων.

Ο Υπουργός προθυμοποιήθηκε να εμπλέξει το υπουργείο σε ανώτατο επίπεδο στη εκπόνηση σχεδίου, σε συνεργασία με την ομάδα οικονομικών μελετών του ΣΥΚΑΛΑ, για παροχή αποζημιώσεων/ανάκτηση των απολεσθέντων καταθέσεων.
Ο διοικητής της ΚΤΚ συμφώνησε να ενημερώνει το Σύνδεσμο  επί θεμάτων και στοιχείων που αφορούν τον ΣΥΚΑΛΑ και τα μέλη του και να συνεχίσει, σαν Αρχή Εξυγίανσης, τη προσπάθεια του για μεγιστοποίηση της αξίας της Λαϊκής (κακής Λαϊκής) για να σμικρύνει το προϊόν της απώλειας
Την  ερχόμενη εβδομάδα έχει καθοριστεί συνάντηση του Συνδέσμου με το Πρόεδρο της Βουλής.
Τηρώντας την υπόσχεση του, αναφέρει ο σύνδεσμος,  ο Υπουργός διόρισε ανώτατα στελέχη / συμβούλους στο υπουργείο με τους οποίους υπήρξε εναρκτήρια συνεδρία σε ότι αφορά οικονομική διευθέτηση. «Οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές αφού φαίνεται ότι Σύνδεσμος και Κυβέρνηση εργάστηκαν μέχρι τώρα ανεξάρτητα πάνω σε ενδεχόμενες προτάσεις, οι οποίες όμως φαίνεται να συγκλίνουν σε πολλά σημεία. Η διεργασία θα συνεχιστεί με γοργούς ρυθμούς την ερχόμενη εβδομάδα».
Η φιλοσοφία της Οικονομικής πρότασης πρέπει να εδράζεται σε ορισμένες αρχές που είναι απαραίτητες για να τη καθιστούν εφαρμόσιμη και υλοποιήσιμη. Τέτοιες αρχές που αποτελούν τη φιλοσοφία της οικονομικής πρότασης παρατίθενται πιο κάτω:

•         Ικανοποιητική αποζημίωση των καταθετών της Λαϊκής στην βάση της πλήρους αποπληρωμής του κεφαλαίου που έχασαν
•         Να είναι ισοζυγισμένη χρονικά με λύσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα
•         Να είναι προσιτή σε όλους τους καταθέτες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το  γεγονός ότι οι καταθέτες προέρχονται από διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού, και έχουν διαφορετικές ανάγκες, προφίλ ρίσκου και χρήση των απολεσθέντων καταθέσεων
•         Να είναι εντός των δεσμεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην βάση τόσο της δανειακής σύμβασης, όσο και του μνημονίου
•         Να αποτρέπει την εκμετάλλευση καταθετών από προτάσεις πώλησης δικαιωμάτων σε οργανισμούς επενδύσεων (hedge funds).


inbnews
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: