Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Στην Αθήνα ο Πατριάρχης Μόσχας

Έφτασε αργά το απόγευμα του Σαββάτου, στην Αθήνα, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ρώσου Πατριάρχη μετά από 21 χρόνια, όταν είχε επισκεφτεί την Αθήνα ο προκάτοχός του Αλέξιος.


Τον Πατριάρχη υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου καθώς και αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης. Από ειδική εξέδρα, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας απηύθυνε έναν πρώτο χαιρετισμό στους δημοσιογράφους, στον οποίο υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ των ορθοδόξων εκκλησιών μέσα στο πλαίσιο της τρέχουσας δύσκολης συγκυρίας.
Επίσης, ο Πατριάρχης Κύριλλος θα συλλειτουργήσει μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο ναό του Αγίου Παντελεήμονα στο κέντρο της Αθήνας, αποδεχόμενος σχετική πρόταση που έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος φέρεται να επέλεξε το συγκεκριμένο ναό λόγω του ότι στην περιοχή κατοικούν πολλοί μετανάστες –και από τη Ρωσία- αλλά και λόγω του ότι έχει μετατραπεί σε επίκεντρο εκδηλώσεων φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας.
Τη Δευτέρα το πρωί, ο Ρώσος Πατριάρχης θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, πριν αναχωρήσει, το μεσημέρι για τη Θεσσαλονίκη, από όπου θα μεταβεί στο Άγιο Όρος.
Τον Πατριάρχη Κύριλλο συνοδεύει πολυμελής αντιπροσωπεία κληρικών, μεταξύ των οποίων και ο στενός συνεργάτης του, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Ιλαρίωνας, που συχνά αποκαλείται «Υπουργός Εξωτερικών της ρωσικής Εκκλησίας», πλήθος δημοσιογράφων αλλά και , σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα επιχειρηματιών.
Η επίσκεψη του Πατριάρχη στην Ελλάδα γίνεται περίπου ένα χρόνο μετά την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη Μόσχα, κατά την οποία το Πατριαρχείο Μόσχας είχε δωρίσει στην Αρχιεπισκοπή περίπου 450.000 προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στο φιλανθρωπικό της έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: