Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Οι Κυπριακές εφημερίδες

Η επικοινωνία μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και Τρόικας για την πρόταση νόμου βάσει της οποίας η ΚΤ και το Υπουργείο Οικονομικών θα συναποτελούν την Αρχή Εξυγίανσης, οι δαπάνες του κράτους για την παραχώρηση υπηρεσιακών οχημάτων σε νυν και πρώην κρατικούς αξιωματούχους και οι ενέργειες των κομμάτων για περιορισμό του προνομίου, οι αναταραχές στην Τουρκία, αλλά και μία έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας σύμφωνα με την οποία ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών, είναι τα θέματα που προβάλλονται από τον σημερινό Τύπο.


«Οι Τροϊκανοί της Κεντρικής» είναι το θέμα του πρωτοσέλιδου τίτλου της «Αλήθειας», που γράφει για «αποκαλυπτικά email» μεταξύ ΚΤ και Τρόικας και «πώς η ομάδα Δημητριάδη προκάλεσε το βέτο της Τρόικας στην ψήφιση νομοθεσίας που προβλέπει ότι στην Αρχή Εξυγίανσης συμμετέχει και ο Υπουργός Οικονομικών». Αλλού γράφει ότι οι δηλώσεις για το θέμα επιστροφής της Αμμοχώστου προκάλεσαν τη δυσφορία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών παρομοίασε την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας με «ακυβέρνητο σκάφος».

Η «Σημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Βάζει φρένο η Βουλή στις λιμουζίνες» και γράφει ότι σε καιρό οικονομικής κρίσης με χιλιάδες ανέργους και απόρους, το κράτος σπαταλά εξωφρενικά ποσά για την αγορά αυτοκινήτων σε μια μεγάλη λίστα κρατικών αξιωματούχων, συν την καταβολή μισθών σε οδηγούς, αγορά καυσίμων και συντήρηση οχημάτων. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία συζητεί θέμα Αμμοχώστου, υπό τον όρο η επιστροφή της πόλης να συνδεθεί με το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Γράφει ακόμα ότι το Ισραήλ γλυκοκοιτάζει προς Τουρκία.

Υπό τον τίτλο «€500 χιλιάδες για λιμουζίνες», ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα γράφει ότι ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο τα έξοδα του κράτους για συντήρηση, χρήση και καύσιμα των υπηρεσιακών λιμουζίνων, που έχουν στη διάθεσή τους οι νυν και τέως κρατικοί αξιωματούχοι. Αλλού γράφει ότι τα μέλη του ΤΑΕ Αρχηγείου πήραν επιστολή με την οποία προειδοποιούνται μέχρι και με πειθαρχικές κυρώσεις, αν εργαστούν πέραν του κανονικού τους ωραρίου. Ο «Φ» δημοσιεύει φωτογραφία από τις διαδηλώσεις στην Τουρκία με τον τίτλο «περιπλέκεται η τουρκική άνοιξη».

«Διογκώνεται η αντίδραση» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Χαραυγής» που προβάλλει τις διαδηλώσεις στην Τουρκία και γράφει πως η κατάσταση παραμένει έκρυθμη και ότι το κύμα της αντικυβερνητικής εξέγερσης διογκώνεται με τους διαδηλωτές να μην φεύγουν από τους δρόμους και τις πλατείες και τους εργαζόμενους να προετοιμάζονται για απεργίες. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών παρουσιάζεται ως από μηχανής θεός ενώ το κόμμα του ως «κυβερνώσα» Βουλή πρωτοστάτησε στο πάγωμα των θέσεων. Αλλού γράφει για «γκάφα» του Προέδρου με το έγγραφο Ντάουνερ.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Τα ΗΕ φοβούνται κοινωνική αναταραχή στην Κύπρο» αναφέρεται σε έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας σύμφωνα με την οποία ο κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών στην Κύπρο και σε μερικές άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι σε άλλα μέρη του κόσμου και ότι το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων παγκοσμίως είναι πιθανόν να διευρυνθεί. Αλλού γράφει για τα σχέδια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης φωτογραφία από τις πλημμύρες στην Αυστρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: