Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Σοκ στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη προκάλεσε το κλείσιμο της ΕΡΤ

Mισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα έπεσαν οι τίτλοι τέλους της Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ). Σοκ στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης της χώρας για κλείσιμο της Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ).



Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία δίνει στους υπουργούς δικαίωμα να κλείνουν ή να συγχωνεύουν με μία απόφαση φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου.

Ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε την ΕΡΤ ως μοναδική περίπτωση αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης, «σκάνδαλο» που κανείς δεν τολμά να αγγίξει, σε μια περίοδο, που ο ελληνικός λαός κάνει θυσίες για να βγει η χώρα από την κρίση και ν’ αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα. Δεν υπάρχουν πλέον, τόνισε, ιερές αγελάδες.

Ο κ. Κεδίκογλου  ανακοίνωσε ότι σύντομα θα λειτουργήσει νέος φορέας ραδιοτηλεόρασης, που θα είναι δημόσιος, αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικός και ότι οι 2.656 εργαζόμενοι της θα αποζημιωθούν.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ προχώρησαν σε κατάληξη διαρκείας.

Σύμφωνα με τη ΝΕΤ, η αστυνομία έδωσε έντολη να εκκενωθεί το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ καθώς και το κτήριο στην οδό Μουρούζη, στο κέντρο της Αθήνας, στα οποία βρίσκονται εκατοντάδες εργαζόμενοι και συμπαραστάτες. Όπως τόνισε ο αστυνομικός διευθυντής, αν δεν συμμορφωθούν οι εργαζόμενοι, η αστυνομία θα επέμβει.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ ανακοίνωσε την απόφασή του να εκκενωθεί το κτήριο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αυτο θα θεωρείται ότι τελεί υπό «κατάληψη» και οι εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στο αυτόφωρο. Όμως, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στο κτήριο αρνούνται να το εγκαταλείψουν.
Μάλιστα τους ανακοινώθηκε ότι όσοι συλληφθούν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, δεν θα λάβουν την αποζημίωση της απόλυσης!

Η είδηση για το κλείσιμο της ΕΡΤ πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα.

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τη διαφωνία τους. Επίκεντρο των διαμαρτυριών ήταν το προαύλιο του κτιρίου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Αγία Παρασκευή.

Το σήμα της ΕΡΤ άρχισε σταδιακά να «πέφτει» από τις 22.00 το βράδυ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας,

Στις 11.15 «έπεσε» το ψηφιακό σήμα της δημόσιας τηλεόρασης, σε εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης για προσωρινό κλείσιμο της ΕΡΤ και επαναφορά της σε τρεις μήνες με νέα μορφή.

Νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει την κατάργηση του νομικού προσώπου ΕΡΤ Α.Ε. Το κλείσιμο της ΕΡΤ έγινε πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου.

Ανάκληση της απόφασης ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (ΕBU), της οποίας η ΕΡΤ αποτελεί ιδρυτικό μέλος από το 1950.

Στο λουκέτο της ΕΡΤ αντιδρούν κόμματα, φορείς και οργανώσεις.

Η απόφαση έχει προκαλέσει και διαφωνίες εντός της κυβέρνησης, με το ΠΑΣΟΚ να ζητά άμεσα συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων, σε επίπεδο αρχηγών, και την ΔΗΜΑΡ να σημειώνει πως οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να υλοποιηθούν με την ΕΡΤ ανοιχτή.

Τα δύο συμπολιτευόμενα κόμματα έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στην απόφαση να κλείσει η ΕΡΤ, αποσαφηνίζοντας πως δεν πρόκειται να υποστηρίξουν την σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου στην Βουλή.

Με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς θα συναντηθούν το πρωί εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΕΡΤ, με αντικείμενο την απόφαση της κυβέρνησης να τερματιστεί η λειτουργία της ΕΡΤ, να απολυθεί το σύνολο του προσωπικού της, και μετέπειτα να ιδρυθεί μία νέα εταιρεία ραδιοτηλεόρασης.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε για πραξικόπημα το οποίο στρέφεται ενάντια στον ελληνικό λαό, θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο, από τον οποίο θα ζητήσει να μην υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι εργαζόμενοι στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ΡΙΚ, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους εργαζομένους της ΕΡΤ, πραγματοποίησαν στις 21.00 χθες το βράδυ πεντάλεπτη στάση εργασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: