Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Επαναλειτουργεί η δημόσια τηλεόραση στην Ελλάδα

Προσωρινή απόφαση με την οποία απαιτεί την επαναλειτουργία δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα έλαβε χθες, Δευτέρα, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Ελλάδα, κ. Μενουδάκος, σύμφωνα με την οποία διατάσσει «την αναστολή της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποκλειστικά  ως προς το μέρος της με το οποίο προβλέπεται ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ ΑΕ και ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ ΑΕ παραμένουν ανενεργές». 


Επίσης σύμφωνα με την απόφαση διατάσσονται οι συναρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών και Υφυπουργός στον  Πρωθυπουργό «να λάβουν τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών  εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστότοπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση του νέου φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπεται  από την Κοινή Υπουργική Απόφαση».

Σύμφωνα με διευκρινίσεις για την απόφαση που έδωσε ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Μενουδάκος η ΕΡΤ θα λειτουργήσει στο σύνολό της ως έχει και θα ορισθεί διαχειριστής, ο οποίος θα φέρει τις αρμοδιότητες, που είχε η παλαιά διοίκηση της επιχείρησης και θα αποφασίσει και για τον αριθμό του προσωπικού, το οποίο μπορεί να απολύσει όλο ή μέρος αυτού. Επίσης πρέπει να συσταθεί δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον (αποκλείεται ιδιωτική εταιρεία) όπως προβλέπει η από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.
 Σημειώνεται ότι  η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ δεν περιλαμβάνει τα μουσικά σύνολα και τις συμφωνικές ορχήστρες της ΕΡΤ, ούτε την έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση».

Η ερμηνεία της απόφασης προκαλεί έριδες με το Μέγαρο Μαξίμου να δηλώνει ότι επικυρώνεται η απόφαση της κυβέρνησης, για κατάργηση της ΕΡΤ, τη στιγμή που οι κυβερνητικοί εταίροι, εκτιμούν ότι σύμφωνα με την απόφαση η ΕΡΤ πρέπει να επαναλειτουργήσει ως είχε, μέχρι την αναδιάρθρωση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: