Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Τα Κυπριακά πρωτοσέλιδα

Οι αποφάσεις για περικοπές μισθών και άλλων ωφελημάτων στην Τράπεζα Κύπρου, οι καταγγελίες για προσλήψεις ωρομισθίων στις Κυπριακές Αερογραμμές, εν μέσω απολύσεων, οι καταγγελίες του Προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρη Τσιρώνη χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και η δολοφονία κρεοπώλη στην Αγλαντζιά είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.


Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Μειώσεις μισθών μέχρι και 30%» αναφέρεται στις αποφάσεις για μειώσεις μισθών μέχρι και 30% στην Τράπεζα Κύπρου και για κατάργηση ή μείωση κατά 50% των επιδομάτων. Αλλού αναφέρεται στις 14 εφεδρικές λιμουζίνες που υπάρχουν για αξιωματούχους για να αναπληρώνουν όσες λιμουζίνες παθαίνουν βλάβη. Επίσης σημειώνει πως σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι την 1η Μαρτίου 2013 το κράτος έχει παραχωρήσει στις Κυπριακές Αερογραμμές 73 εκατομμύρια ευρώ.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Καταγγέλλουν προσλήψεις εν μέσω απολύσεων στις Κυπριακές Αερογραμμές» αναφέρει πως το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις εργαζομένων από τη μια, Κυβέρνησης και ΔΣ της εταιρείας από την άλλη, έρχονται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο οι καταγγελίες για προσλήψεις τουλάχιστον πέντε ωρομισθίων υπαλλήλων στο Τμήμα Τροφοδοσίας των Κυπριακών Αερογραμμών, το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Αλλού αναφέρεται στη δολοφονία κρεοπώλη χθες στην Αγλαντζιά. Εξάλλου γράφει για τις καταγγελίες Τσιρώνη χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών για τα δάνεια που παραχωρήθηκαν στον όμιλο Marfin Investment Group, σε μεγαλοεφοπλιστές και σε συνδεδεμένες εταιρείες.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Τελική ευθεία στην Τράπεζα» αναφέρεται στις αποφάσεις στην Τράπεζα Κύπρου για μείωση μισθών, απολύσεις προσωπικού και αποχώρηση του διαχειριστή. Αλλού σημειώνει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε χθες στο Εθνικό Συμβούλιο εξασέλιδο έγγραφο με το οποίο παρουσιάζει ιδέες για την αναδιάρθρωση του σώματος, καθώς και το πλαίσιο λύσης που θα ετοιμάσει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Σε άλλο θέμα κάνει λόγο για ύποπτα φαινόμενα προγραμματισμένων τοκετών στο δημόσιο εκτός κανονικού ωραρίου εργασίας, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σκάνδαλο 4 δις ευρώ» αναφέρει πως στοιχεία – φωτιά για περίεργες και ανορθόδοξες πρακτικές του Ομίλου Marfin, που φόρτωσαν στην Κύπρο ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ κατέθεσε χθες στην Επιτροπή Θεσμών ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου Δημήτρης Τσιρώνης. Αλλού σημειώνει πως από αρχές Μαϊου ο Φόρος Εισοδήματος κατέχει τον κατάλογο των 6000 νομικών και φυσικών προσώπων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό και αρνείται να ερευνήσει τους φορολογικούς τους φακέλους. Εξάλλου γράφει πως ο συνομιλητής στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Περικοπές μισθών μέχρι 30% στην Τράπεζα Κύπρου» αναφέρει πως οι υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται μέχρι και 30% ενώ τα επιδόματα είτε θα περικοπούν είτε θα μειωθούν κατά το ήμισυ, όπως ανακοινώθηκε χθες. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή δολοφονία κρεοπώλη στην Αγλαντζιά. Εξάλλου σημειώνει πως σύμφωνα με μια διεθνή δημοσκόπηση οι περισσότεροι ενήλικες στις αναπτυγμένες χώρες ευνοούν τους ομοφυλοφιλικούς γάμους ή κάποιου είδους νομικής αναγνώρισης για τα ζευγάρια του ιδίου φύλου.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “The Cyprus Daily” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πετσόκομμα στους μισθούς στην Τράπεζα Κύπρο» αναφέρει πως η Τράπεζα Κύπρου ενέκρινε χθες περικοπές μισθών μέχρι και 30% για 5 χιλιάδες 760 υπαλλήλους στην Κύπρο με ισχύ από αυτό τον μήνα. Αλλού αναφέρεται στην επιβολή ποινής φυλάκισης 14 χρόνων σε άντρα που καταδικάστηκε για το βιασμό ενός αγοριού. Σε άλλο θέμα σημειώνει την ανάγκη για συντήρηση των αρχαίων μνημείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: