Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Τα Κυπριακά πρωτοσέλιδα

Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Delek, και η πρόθεση της Κυβέρνησης για επίσπευση των διαδικασιών για τη δημιουργία τερματικού φυσικού αερίου, η πρόθεση της Επιτροπής Οικονομικών να κινηθεί με νομικά μέτρα εναντίον του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις στην Κύπρο, το αίτημα του Υπουργού Οικονομικών για μετατροπή δανείου που εξασφάλισε το Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων της Cyta σε μακροχρόνιο χρεόγραφο, και τα τέσσερα θύματα της ασφάλτου τις τελευταίες μόλις τέσσερις ημέρες, είναι τα θέματα που κυριαρχούν σήμερα στις κυπριακές εφημερίδες.



Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τρέχουν προς το ΤΕΡΜΑτικό», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Delek, όχι μόνο επιβεβαίωσε την απόφαση για δημιουργία τερματικού, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ζήτησε επιτακτικά από τους συνεργάτες του και τους αρμοδίους να προχωρήσουν τάχιστα. Αλλού, γράφει για το σχέδιο Αβέρωφ Νεοφύτου για το ΔΗΣΥ και πως τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες θα βρίσκονται στον κύκλο των στενών συνεργατών ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρεται ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι η ένταση στις Πρώτες Βοήθειες στα κρατικά νοσοκομεία της Κύπρου βρίσκεται στο κόκκινο, με συνεχείς καταγγελίες ασθενών για την ταλαιπωρία που υφίστανται.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Ασφυξία στην αγορά και λουκέτο στις μικροεπιχειρήσεις», γράφει στο κύριο της θέμα για τη δραματική αύξηση του ρυθμού που κλείνουν επιχειρήσεις στην Κύπρο, με τον Πρόεδρο της ΠΟΒΕΚ Στέφανο Κουρσάρη να ανακοινώνει ότι οι καταστηματάρχες ετοιμάζουν δυναμική κινητοποίηση έξω από τη Βουλή την Πέμπτη. Αλλού, γράφει για «όργιο αισχροκέρδειας» με τους καταναλωτές να προβαίνουν σε καταγγελίες προς την Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η καταγγελία στην Πάφο εστιατορίου, το οποίο χρέωνε 50 σεντ τις φέτες ντομάτας στο σάντουιτς. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει για την αγωγή που ζητά ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά του Μάριο Ντράγκι, Προέδρου της ΕΚΤ, για «παράτυπη χορήγησης ELA προς τη Λαϊκή Τράπεζα».

Ο «Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Βιάζονται ν’ αντλήσουν αέριο», γράφει στο κύριο του θέμα ότι η Κυβέρνηση συζητά με τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τις έρευνες στο τεμάχιο 12 της ΑΟΖ, την επίσπευση των διαδικασιών για το κοίτασμα Αφροδίτη ώστε να καταστεί δυνατό να προχωρήσουμε σε εξαγωγές το συντομότερο. Αλλού, γράφει για ευρωπαϊκή λογοκρισία σε κυπριακό ποίημα, το οποίο κρίθηκε ακατάλληλο, στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού διαγωνισμού, επειδή γινόταν αναφορά στην τουρκική εισβολή. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της ΚΤ προσπάθησαν χθες να στήσουν γέφυρες επικοινωνίας, στοχεύοντας στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η «Χαραυγή», στο κύριο θέμα με τίτλο «Δανεικά και αγύριστα τα 100 εκ. ευρώ», γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών ζήτησε μετατροπή δανείου που εξασφάλισε το Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων της Cyta και το οποίο λήγει στις 20 Ιουνίου, σε μακροχρόνιο χρεόγραφο διάρκειας 10 χρόνων. Αλλού, γράφει ότι οι συνταξιούχοι της ΕΚΥΣΥ αρχίζουν σήμερα, με διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, δυναμικό αγώνα για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Σε άλλο της θέμα, η «Χ», κάτω από σχετική φωτογραφία γράφει για το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία-Θοδόση Πιερίδη, το οποίο απονεμήθηκε στους Γιώργο Κοτσώνη και Νίκο Χαραλάμπους.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Τέσσερις θάνατοι στην άσφαλτο σε αντίστοιχο αριθμό ημερών», ότι μετά το τελευταίο θανατηφόρο τροχαίο που σημειώθηκε χθες, με θύμα 45χρονο Σουηδό, η Αστυνομία κάλεσε τους οδηγούς να είναι πιο προσεκτικοί και να ακολουθούν τον οδικό κώδικα. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής προτίθεται να μηνύσει τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επειδή εξουσιοδότησε τη μεταφορά δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ELA προς τη Λαϊκή, παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα ήταν αφερέγγυα. Αλλού, κάτω από σχετικό φωτορεπορτάζ, γράφει για την πρωτότυπη διαμαρτυρία για την οικονομική κατάσταση της Κύπρου του καλλιτέχνη Ανδρέα Ευσταθίου, ο οποίος έστησε έξω από την Κεντρική Τράπεζα 20 αυτοσχέδιες τουαλέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: