Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Τα Κυπριακά πρωτοσέλιδα

Η επίδοση επιστολών πλεονασμού σε εργαζομένους των Κυπριακών Αερογραμμών, η συζήτηση στην επιτροπή Οικονομικών για τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα των κρατικών αξιωματούχων,  η σύσκεψη στο Προεδρικό με θέμα την πορεία εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου υπό την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη, η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών  Ιωάννη Κασουλίδη με τον βρετανό ομόλογο του στο Λονδίνο και η επαναλειτουργία της ΕΡΤ είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.


Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πάρε κόσμε λιμουζίνες…» δημοσιεύει τον κατάλογο που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών με τους αξιωματούχους του κράτους, των ημικρατικών οργανισμών και της τοπικής αυτοδιοίκησης που απολαμβάνουν δωρεάν αυτοκίνητα , κάποιοι μάλιστα και με οδηγούς. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης θα υποβάλει αύριο στο υπουργικό συμβούλιο προς συζήτηση πρόταση για πώληση του ποσοστού που κατέχει το κράτος στις Δασικές Βιομηχανίες(πάνω από 51%). Αλλού, γράφει ότι με πρόταση που θα συζητηθεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο ο Υπουργός Οικονομικών ζητά να δοθεί οριστικό τέλος στο σήριαλ με το διορισμό του Λάμπρου Καικίτη στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας.   
Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Ανοίγει η ΕΡΤ μέχρι να …ξανακλείσει», γράφει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την επαναλειτουργία της ΕΡΤ μέχρι τη σύσταση του νέου φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που θα την αντικαταστήσει. Γράφει, επίσης, ότι με συνεχείς ανατροπές σφραγίστηκε η χθεσινή κρίσιμη ημέρα στις Κυπριακές Αερογραμμές και το μέλλον παραμένει άγνωστο, καθώς οι τελευταίες πράξεις της συντριβής ή της σωτηρίας, αναμένεται να ολοκληρωθούν στη Βουλή και στο Προεδρικό. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με θέμα την εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  
Ο «Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Ύστατη απόπειρα διάσωσης» γράφει ότι γεγονός είναι από χθες οι πλεονασμοί υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών που αποτελούν πρόνοια του σχεδίου διάσωσης της εταιρείας και συζητούνται για 14 μήνες και επί τριών διαφορετικών διοικήσεων. Γράφει, επίσης, ότι το νερό στ’ αυλάκι για απολύσεις υπαλλήλων της τράπεζας Κύπρου και της πρώην Λαϊκής μπαίνει σήμερα. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας εκτός απρόοπτου το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου θα υιοθετήσει σχέδιο πρόωρων αφυπηρετήσεων το οποίο θα ανακοινωθεί στους υπαλλήλους. Αλλού γράφει ότι μέχρι και για την προστασία για τα φακελάκια από γάμους, καλείται ιδιωτική ασφάλεια, αφού ο κόσμος έχασε πλέον την εμπιστοσύνη του.
Η «Χαραυγή», στο κύριο θέμα με τίτλο «Αυταρχική συμπεριφορά» γράφει ότι σε εποχές αυταρχικών καθεστώτων και φασιστικής νοοτροπίας παραπέμπουν οι ενέργειες της Κυβέρνησης για τις Κυπριακές Αερογραμμές την τελευταία εβδομάδα. Γράφει, επίσης, ότι οκτώ ειδικοί συνεργάτες με «παχυλούς» μισθούς έχουν προσληφθεί στο Προεδρικό από τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη με τη σύμφωνη γνώμη των συγκυβερνώντων κομμάτων και με ειδικές αποστολές υπεράσπισης του κυβερνητικού έργου και με συντονισμένες επιθέσεις εναντίον του ΑΚΕΛ και της προηγούμενης κυβέρνησης. Γράφει ακόμη ότι απογοητευμένοι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι οι επαγγελματίες ψαράδες οι οποίοι ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις.   
Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” με τίτλο «Εμβρόντητες έμειναν οι συντεχνίες» γράφει ότι  οι συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών έμειναν χθες εμβρόντητες από την ενέργεια του ΔΣ της εταιρείας να προχωρήσει με την επίδοση των επιστολών  πλεονασμού σε 203 εργαζόμενους παρά το ότι είχε συμφωνηθεί να μην επιδοθούν οι επιστολές μέχρι την Παρασκευή. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών με θέμα την κατάργηση του προνομίου  της παραχώρησης υπηρεσιακού αυτοκινήτου σε πρώην και νυν κρατικούς αξιωματούχους. Γράφει, επίσης, ότι δεν βγήκε άσπρος καπνός από τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό για συζήτηση, μεταξύ άλλων, σχέδιο πρόωρων αφυπηρετήσεων για τους υπαλλήλους της Τράπεζας Κύπρου.  
Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “The Cyprus Daily”, με τίτλο « Απετράπη η απεργία»,  αναφέρεται στην απόφαση της Διοίκησης των Κυπριακών Αερογραμμών να αποστείλει τελικά χθες τις επιστολές πλεονασμού σε 203 εργαζόμενους της εταιρείας καθώς οι φωνές για λήψη απεργιακών μέτρων είχαν κοπάσει.  Η εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης, πρωτοσέλιδα φωτογραφία από τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στο Λονδίνο με τον βρετανό ομόλογο του Γουϊλιαμ Χέιγκ ο οποίος εξέφρασε τη πρακτική στήριξη του Λονδίνου προς την Κύπρο για αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει. Γράφει, επίσης ότι ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κύπρου που στόχο έχει να καταστήσει την θεραπεία του καρκίνου πιο αποτελεσματική παρέλαβε 1,5 εκ. ευρώ από το   Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: