Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Τα Κυπριακά πρωτοσέλιδα

Η ενδιάμεση απόφαση της Ερευνητικής Επιτροπής να μην εξετάσει επίδικα θέματα, ούτε ποινικές ή αστικές ευθύνες, οι υπογραφές για τον τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου, οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη Τζον Κόνιγκ για το Κυπριακό και τον τομέα της ενέργειας, η εξέταση της οικονομίας από την τρόικα μέσα Ιουλίου, η επιστολή του Προέδρου του Γιούρογκρουπ προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το ενδεχόμενο αποχώρησης του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.



Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Ερευνητική Επιτροπή - Μπαλάκι η κάθαρση", γράφει ότι έντονες αμφισβητήσεις προκάλεσε η ενδιάμεση απόφαση της Ερευνητικής Επιτροπής να μην εξετάσει επίδικα θέματα, ούτε ποινικές ή αστικές ευθύνες περιορίζοντας έτσι τους όρους εντολής που της έδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη Τζον Κόνιγκ, ο τομέας της ενέργειας αποτελεί ένα "νέο και δυναμικό παράγοντα" στην περιοχή, που θα βοηθήσει στην επίλυση πολιτικών διαφορών. Αλλού γράφει ότι μεγάλη ημέρα για τους κυνηγούς της τύχης καθώς σήμερα είναι η μεγάλη κλήρωση του Τζόκερ με το ποσό να ανέρχεται στα 7 εκ. ευρώ.

"Η Σημερινή", υπό τον τίτλο "Αφήστε τις εικασίες και στρωθείτε στη δουλειά", γράφει ότι η Κύπρος εισέπραξε χθες άλλο ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τους δανειστές της και έτσι συμπληρώνεται η πρώτη δόση του συνολικού ποσού των εννέα δις ευρώ που θα δοθεί εντός της τριετίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι προβληματικό προβλέπεται το μέλλον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, μετά την απόφαση, κατά πλειοψηφία, των μελών της να μην διερευνούν υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον του Δικαστηρίου, απόφαση, η οποία αφήνει εκτός διερεύνησης, τραπεζικές υποθέσεις μεγάλης σημασίας, όπως εκείνη της Λαϊκής Τράπεζας και της εξαγοράς της Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου. Αλλού γράφει ότι το όνειρο έγινε πραγματικότητα - έπεσαν οι υπογραφές για τον τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου.

"Ο Φιλελεύθερος", με κύριο τίτλο "Δύσκολα τεστ στο δρόμο μας" γράφει ότι καυτό προβλέπεται το Καλοκαίρι για το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα αφού από 17 Ιουλίου μπαίνουν ξανά στο μικροσκόπιο της τρόικας η οικονομία, η πορεία των δημοσίων οικονομικών και όσα έγιναν ή δεν έγιναν σε τράπεζες και δημόσιο τομέα σε σχέση με όσα συμφωνήθηκαν στο μνημόνιο. Αλλού γράφει ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος των Φιλελευθέρων της Νοτίου Αυστραλίας, κι αν τούτο επιβεβαιωθεί και στην πράξη τότε δεν θα μπορεί να συνεχίσει από τη θέση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι "φεύγει πυροβολώντας ο Παπασάββας - βάλλει κατά Κληρίδη : Αλαζονεία, παντογνωσία και "στραβά αρμενίζει"`.
Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Αυτοκαταργείται", αναφέρεται σε "κατακραυγή από την ενδιάμεση απόφαση της Ερευνητικής Επιτροπής να εκφύγει από τους όρους εντολής της" και γράφει πως "η Κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της αλλά δηλώνει ότι "οι όροι παραμένουν αναλλοίωτοι"". Αλλού γράφει ότι έρχεται κι άλλο "κούρεμα" στην προσφυγική πολιτική και πως είναι "κουτσουρεμένη στην πράξη η αναγνώριση των εκ μητρογονίας προσφύγων". Αλλού αναφέρεται στους βανδαλισμούς στο Μνημείο Ηρώων Αντίστασης στη Λεμεσό, σημειώνοντας τα σχόλια του Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών για «ανόητες πράξεις, επίδειξη ασέβειας».

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Daily", υπό τον τίτλο "Μην αμφιταλαντεύεστε", αναφέρεται σε επιστολή του Προέδρου του Γιούρογκρουπ προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην οποία του λέει ότι η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης το συντομότερο δυνατόν. Αλλού γράφει ότι κίνηση ορόσημο είναι οι υπογραφές για τον τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον τραγικό απολογισμό από τη χρήση παράνομων ουσιών.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", με κύριο τίτλο "Τα κεφάλαια της Λαϊκής βοήθησαν ξένους επενδυτές", αναφέρεται σε δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη ότι η Λαϊκή Τράπεζα κρατήθηκε σκόπιμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιπλέει ώστε να προστατευθούν οι ξένοι επενδυτές. Αλλού, με μεγάλη φωτογραφία, αναφέρεται στις υπογραφές για τον τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με μελέτη η χρήση μαχαιροπήρουνων επηρεάζει στη γεύση του φαγητού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: