Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Αφλατοξίνη σε νωπό αγελαδινό γάλα στην Κύπρο


Ποσότητες αφλατοξίνης σε δείγματα νωπού αγελαδινού γάλακτος που πλησιάζουν τα οριακά επίπεδα, εντόπισαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, οι οποίες καθησυχάζουν πως καμία ποσότητα παστεριωμένου γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων με αφλατοξίνη δεν έχει διοχετευτεί στην αγορά.


"Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, στα πλαίσια των ελέγχων που διενεργούν στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα για την διαπίστωση της παρουσίας της Αφλατοξίνης –Μ1, έχουν εντοπίσει σε δείγματα νωπού αγελαδινού γάλακτος ποσότητες Αφλατοξινών σε υψηλότερα από τα επιτρεπτά ή πλησίον των ορίων επίπεδα", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Όπως σημειώνεται, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, παρακολουθούν στενά την κατάσταση και όπου κρίνεται αναγκαίο προβαίνουν στην καταστροφή του γάλακτος πριν την διοχέτευση του προς τα γαλακτοκομεία για επεξεργασία.
Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες πληροφορούν το καταναλωτικό κοινό ότι από τους ελέγχους που έχουν διενεργήσει, καμία ποσότητα παστεριωμένου γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων με Αφλατοξίνη – Μ1 δεν έχει διοχετευθεί στην αγορά και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Αναφέρουν, τέλος, πως σε περίπτωση που υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα σε παστεριωμένο γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα, τότε το καταναλωτικό κοινό θα ενημερωθεί εγκαίρως. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: