Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Τα Κυπριακά πρωτοσέλιδα

Η νέα δομή λειτουργίας της Τράπεζας Κύπρου, η απόφαση του Κακουργιοδικείου που αναμένεται σήμερα για τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή, η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με το Γάλλο ομόλογό του, το κλείσιμο της ΕΡΤ και οι αντιδράσεις που προκάλεσε, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.



«Τράπεζα από την αρχή» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου χωρίζεται στα δύο: Ένα κομμάτι θα εκτελεί καθαρά τραπεζικές εργασίες και ένα holding company, που ενδέχεται αργότερα να αυτονομηθεί, θα διαχειρίζεται στοιχεία ενεργητικού, όπως ακίνητα που θα κατασχεθούν. Αλλού αναφέρεται σε πολιτικούς τριγμούς από το κλείσιμο της ΕΡΤ και για σκληρές επιθέσεις του ΡΙΚ κατά της απόφασης του Έλληνα Πρωθυπουργού. Γράφει ακόμα για επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Κύπρο το φθινόπωρο, μετά τις γερμανικές εκλογές.

Η «Σημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Βγαίνει η απόφαση για τη δολοφονία του Άντη» και γράφει ότι το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας εκδίδει σήμερα την ετυμηγορία του αναφορικά με την υπόθεση της στυγερής δολοφονίας του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου του Συγκροτήματος «Δίας» και της τηλεόρασης «Σίγμα» Άντη Χατζηκωστή. Αλλού γράφει για τιτάνια προσπάθεια για ξαναστήσιμο της Τράπεζας Κύπρου, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού προς την Τράπεζα, καθώς και της αξιοπιστίας του Οργανισμού. Γράφει ακόμα ότι η Γαλλία είναι αλληλέγγυα προς την Κύπρο.

Με τίτλο στο κύριό του θέμα «Γαλλική στήριξη για αέριο» ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Ολάντ έδωσε στον Κύπριο ομόλογό του στήριξη σε πολλά μέτωπα, ζήτησε όμως από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην μπλοκάρει η Λευκωσία το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 για «περιφερειακή πολιτική» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Σε άλλο του πρωτοσέλιδο θέμα ο «Φ» γράφει ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης εξαγγέλλει σήμερα σημαντικά κίνητρα που περιλαμβάνουν μειώσεις στις τιμές οικιστικών μονάδων μεταξύ 7-30 χιλιάδων ευρώ. Αλλού φιλοξενεί φωτογραφία από χθεσινή εκδήλωση συμπαράστασης της ΕΣΚ προς την ΕΡΤ, έξω από την Ελληνική Πρεσβεία.

Υπό τον τίτλο «Αποφάσισαν και διέταξαν» στεγάζει το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» που γράφει ότι η απόφαση Σαμαρά για «λουκέτο» στην ΕΡΤ έφερε και τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αντιτίθενται στο κλείσιμο της ΕΡΤ και καλούν τον Πρωθυπουργό να φέρει το θέμα στη Βουλή. Αλλού γράφει ότι σήμερα θα βρεθούν έξω από το κτίριο της Βουλής για να διαμαρτυρηθούν οι εκπαιδευτικοί που απασχολούνταν στο ΙΔΑΒΕΠ του Υπουργείου Παιδείας. Γράφει ακόμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα διορίσει τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου στη θέση του Β. Γενικού Εισαγγελέα και αναφέρει ότι «αποκαλύπτονται οι κρυφές συναλλαγές». 

Με τίτλο «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει εξέγερση για την ΕΡΤ» η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» αναφέρει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αντιμετώπισε χθες πολιτική εξέγερση από τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό  μετά το απότομο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από την Κυβέρνησή του. Αλλού, κάτω από φωτογραφία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γάλλο ομόλογό του, στο Παρίσι, γράφει ότι ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει πως ξένος επενδυτής που παραπονέθηκε για τη γραφειοκρατία προσκλήθηκε στο Προεδρικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: