Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Τεράστια τα προβλήματα των κέντρων αναψυχής Πάφου. Μειώνεται αριθμός τους. Λειτουργούν πλέον εποχιακά

Μικρή μείωση παρατηρήθηκε φέτος σε σχέση με την λειτουργία των κέντρων αναψυχής σε σύγκριση με πέρσι στην επαρχία Πάφου.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής Πάφου (ΣΙΚΑΠ) η οικονομική κρίση και η ανεξέλεγκτη αδειοδότηση κέντρων αναψυχής αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα  βιωσιμότητας των σωστών επαγγελματιών του κλάδου.


Σύμφωνα με τον ΣΙΚΑΠ φέτος στην πόλη και επαρχία Πάφου λειτουργούν 650 κέντρα αναψυχής παρουσιάζοντας μια μικρή μείωση σε σύγκριση με πέρσι που λειτούργησαν 680 . Τα περισσότερα κέντρα αναψυχής ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΙΚΑΠ Φύτος Θρασυβούλου κλείνουν το μήνα Δεκέμβριο και επαναλειτουργούν τον Μάιο ενώ κάποια εξ αυτών επί της τουριστικής οδού Αγίου Αντωνίου στην καρδιά της Κάτω Πάφου θα λειτουργήσουν  αυτό το μήνα. Ο κ Θρασυβούλου ανέφερε ακόμη πως ολόχρονα  λειτουργούν περίπου 350 κέντρα αναψυχής μερικά εκ των οποίων μόνο το Σάββατο και την Κυριακή.
Ο ΣΙΚΑΠ εκτιμά πως πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα με τα οποία να κατοχυρωθεί το επάγγελμα ούτως ώστε, να εξασφαλιστεί η επαγγελματικότητα  του κλάδου, να επανεκκινήσουν την οικονομία του τόπου με μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς και με όραμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, αφού – όπως είπε- αποδείχθηκε ότι η πλήρης ελευθεροποίηση χωρίς αυστηρά κριτήρια λειτουργίας ή αδειοδοτήσεις νέων κέντρων αναψυχής έφεραν στην σημερινή κατάσταση, όπου υπάρχουν υπεράριθμες επιχειρήσεις εστίασης και τελικά δεν επιβιώνει καμία.   
Ο κ. Θρασυβούλου αναφέρθηκε και στην εποχικότητα του επαγγέλματος που αποτελεί όπως ανέφερε ακόμη ένα πρόβλημα για την βιωσιμότητα των κέντρων αναψυχής. Η Πάφος είπε, που άρχιζε την τουριστική περίοδο από το Μάρτιο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, κατάντησε να εργάζεται μόνο 5 μήνες τον χρόνο, με τις υποχρεώσεις των επιχειρηματιών να απαιτούνται από όλους σε ολόχρονη βάση, όπως για παράδειγμα αδειοδοτήσεις, φόροι, πάγια νερού και τηλέφωνο.  
Καταλήγοντας ο κ. Θρασυβούλου ανέφερε πως οι επιχειρηματίες του κλάδου άντεξαν και αντέχουν αυτή την οικονομική κρίση από το 2008 αφού η Πάφος ήταν η πρώτη επαρχία η οποία πλήγηκε σε όλους τους τομείς. Εξέφρασε τέλος την εκτίμηση ότι η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων του κλάδου, αφού είναι καλός γνώστης του θέματος από τις προηγούμενες θέσεις που κατείχε στην κρατική μηχανή.

κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: