Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Αύριο Τρίτη η απόφαση του Κακουργιοδικείου για την τραγωδία στο Μαρί

Δυο χρόνια μετά την τραγική 11η Ιουλίου 2011 και τη φονική έκρηξη στο Μαρί, αύριο, Τρίτη, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο, θα ανακοινώσει την απόφασή του για την πολύκροτη υπόθεση που συντάραξε το παγκύπριο. Έτσι θα δοθεί τέλος στο δικαστήριο σε μια υπόθεση για την οποία προηγήθηκε και το πόρισμα της Επιτροπής Πολυβίου, στο οποίο επιδόθηκαν και πολιτικές ευθύνες που οδήγησαν στον θάνατο δεκατρία παλικάρια από τη δύναμη της Ε.Φ και της Πυροσβεστικής.


Υπενθυμίζεται ότι οι έξι κατηγορούμενοι για την έκρηξη στο Μαρί είναι οι τέως υπουργοί Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ο τέως Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου και οι τελούντες σε διαθεσιμότητα Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Διοικητής της ΕΜΑΚ Αντρέας Λοϊζίδης.
ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ.
Σημειώνεται ότι από τη φονική έκρηξη στο Μαρί έχασαν τη ζωή τους ο Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού/ ΓΕΕΦ, ο Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης, ο Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης, ο ΕΠΥ Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης, οι Ναύτες Χριστοφόρου Μιλτιάδης, Χριστοφόρου Χριστάκης και Αντώνης Χαραλάμπους της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης, ο Αρχιλοχίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Παπαδόπουλος Ανδρέας, ο Αρχιπυροσβέστης Γιακουμής Γιώργος και οι Πυροσβέστες Κρόκος Βασίλης, Ταντής Σπύρος, Θεοφίλου Παναγιώτης και Αδάμου Αδάμος. Αν και πέρασαν δύο χρόνια κανένας δεν ξεχνάει τον ηρωισμό που επέδειξαν ο καθένας από το δικό του πόστο, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τόσο άδικα τη ζωή τους.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ.
Στην προτελευταία πράξη της δίκης που διεξάγεται στο Μόνιμο Κακουριοδικείο Λάρνακας, πραγματοποιήθηκαν οι απαντητικές αγορεύσεις των δυο πλευρών. Ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν φέρει καμία ευθύνη, ενώ για τον κατηγορούμενο Σάββα Αργυρού υποστήριξε ότι δεν έτυχε καμίας ενημέρωσης.
Στην απαντητική του αγόρευση ο Ευστάθιος Ευσταθίου συνήγορος υπεράσπισης των Κώστα Παπακώστα, Ανδρέα Νικολάου και Χαράλαμπου Χαραλάμπους απάντησε σε σημεία της Κατηγορούσας Αρχής που αφορούν τους πελάτες του. Ο κ. Ευσταθίου εστίασε την προσοχή του στις γνώσεις τους για τον κίνδυνο έκρηξης των εμπορευματοκιβωτίων που ουσιαστικά τεκμηριώνει την παράλειψη καθήκοντος, λαμβάνοντας υπόψη ότι ήξεραν μεν τι υπήρχε στα εμπορευματοκιβώτια αλλά δεν ενημέρωσαν τους Πυροσβέστες της ΕΜΑΚ.
Κατέθεσε επίσης τη θέση ότι ο Συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης επιβεβαίωνε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος και ότι «διασκέδαζε» κάθε σκέψη για έκρηξη κάνοντας λόγο για εκτόνωση αερίων. Αναφερόμενος στον 2ο κατηγορούμενο πρώην ΥΠΑΜ Κώστα Παπακώστα ο συνήγορος υπεράσπισης κατέθεσε τη θέση του ότι έδωσε οδηγίες για να μετακινηθεί το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο, σε αντίθεση με τη θέση της Κατηγορούσας Αρχής.
Ο κ. Ευσταθίου ισχυρίστηκε ότι ο Συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης είναι «αναξιόπιστος μάρτυρας» και διερωτήθηκε «εάν δεν είναι αυτός αναξιόπιστος μάρτυρας τότε ποιος είναι»;

Ο ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΓΕΕΦ.
Οσον αφορά το Σάββα Αργυρού ο συνήγορος υπεράσπισης είπε ότι είναι φανερό πως ο Αρχηγός ΓΕΕΦ «θέλει να συνεχίσει να χειρίζεται το θέμα με τον Συνταγματάρχη Γιώργο Γεωργιάδη και τον Υπουργό, κρατώντας μακριά τον Υπαρχηγό». Ταυτόχρονα διερωτήθηκε κατά πόσον «είναι παράλειψη του Υπαρχηγού του ΓΕΕΦ που, επιδεικτικά θα έλεγα, τον αγνόησε ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ όταν έτυχε ενημέρωσης από τον Συνταγματάρχη Γεωργιάδη να ενεργήσει, όταν ο εμπνευστής της ιδέας για κόκκινο συναγερμό και εκκένωσης της βάσης στο Μαρί δεν εισηγείται κάτι τέτοιο στους κατ' εξοχήν αρμόδιους»;
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ.
Ο Θανάσης Κορφιώτης, συνήγορος υπεράσπισης του Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο πελάτης του δεν είχε την πολυτέλεια ή την ευχέρεια να δώσει πληροφόρηση για τα εμπορευματοκιβώτια στον Αρχιλοχία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Παπαδόπουλο εκ του μακρόθεν.
Ανέφερε επίσης ότι είναι απλοϊκή η λογική της Κατηγορούσας Αρχής όταν λέει ότι οι ανώτεροι μπορούσαν να δώσουν οδηγίες στους Πυροσβέστες εκ του μακρόθεν. Κατέθεσε ακόμα τη θέση ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν μπορεί να διατάξει την εκκένωση ούτε στρατοπέδου, ούτε καν ιδιωτικής κατοικίας αφού όπως είπε «αυτή η θέση δεν στηρίζεται σε καμία νομοθετική διάταξη».
Ο κ. Κορφιώτης είπε τέλος ότι η Κατηγορούσα Αρχή δεν τοποθετήθηκε καθόλου στη θέση της υπεράσπισης ότι ο πελάτης του, Ανδρέας Λοϊζίδης επέφερε το θάνατο 13 ανθρώπων.


αλήθεια online

Δεν υπάρχουν σχόλια: