Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Αμερικανοί παρακολουθούν υπηρεσίες της ΕΕ



Το γερμανικό περιοδικό DER SPIEGEL επικαλείται απόρρητα έγγραφα από εκείνα που αποκαλύφθηκαν από τον πρώην συνεργάτη της αμερικανικής πληροφορίας πληροφοριών NSA (καταζητούμενου πλέον στις ΗΠΑ), Έντουαρντ Σνόουντεν ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν αντιπροσωπείες της ΕΕ στην Ουάσιγκτον, στον ΟΗΕ, ακόμα και στις Βρυξέλλες.



Σύμφωνα με έγγραφο του Σνόουντεν που χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2010 και αποκαλύπτει άρθρο του DER SPIEGEL, οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν εγκαταστήσει κοριούς στο κτίριο της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ουάσιγκτον, ενώ, επιπλέον, είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό δίκτυο υπολογιστών της αντιπροσωπείας. Έτσι, μπορούσαν να παρακολουθήσουν συνομιλίες στους χώρους του κτιρίου, έγγραφα στους υπολογιστές των στελεχών της αντιπροσωπείας, καθώς και την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους. Επίσης, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, υπό παρακολούθηση ήταν η αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Ηνωμένα ΄Εθνη.

Παρακολούθηση και στις Βρυξέλλες;

Το DER SPIEGEL υποστηρίζει ότι είχε καταγραφεί τουλάχιστον ένα κρούσμα παρακολούθησης ακόμα και στην «πρωτεύουσα της Ευρώπης», στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών.
Περιγράφεται ένα περιστατικό που θορύβησε τους τεχνικούς ασφαλείας στις Βρυξέλλες πριν από πέντε χρόνια: στο κτίριο Γιούστους- Λίπσιους που αποτελεί έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχαν εντοπιστεί ύποπτες τηλεφωνικές κλήσεις. Οι τεχνικοί ασφαλείας προσπάθησαν να εντοπίσουν τον χώρο από τον οποίο προέρχονταν οι κλήσεις αυτές και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προέρχονταν από την ευρωπαϊκή έδρα του ΝΑΤΟ που εδρεύει σε προάστιο των Βρυξελλών και συγκεκριμένα από έναν απομονωμένο τομέα υψηλής ασφαλείας του κτιρίου, που χρησιμοποιείται από στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, το Σάββατο εκπρόσωπος της Κομισιόν ερωτήθηκε σχετικά, αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα του DER SPIEGEL. Σχετική ερώτηση δέχθηκε και ο Αμερικανός σύμβουλος ασφαλείας Μπεν Ρόουντς κατά την επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Ν.Αφρική, για να απαντήσει ότι «δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο».

Σοκ στις Βρυξέλλες

Σοκαρισμένοι δηλώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από τις αποκαλύψεις του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ότι οι ΗΠΑ, μέσω της NSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας), κατασκόπευε τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία ζήτησαν εξηγήσεις από τις αμερικανικές αρχές για αυτό το θέμα.

«Ήλθαμε αμέσως σε επαφή με τις αμερικανικές αρχές στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες και ζητήσαμε εξηγήσεις για τις πληροφορίες αυτές. Μας είπαν ότι θα επαληθεύσουν την ακρίβεια των πληροφοριών αυτών που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο και ότι θα μας απαντήσουν», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την ενόχληση και την ανησυχία του εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτζ. «Αν οι κατηγορίες αποδειχθούν αληθινές, θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ. Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαιτώ άμεσα εξηγήσεις και περαιτέρω πληροφόρηση από τις αμερικανικές αρχές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σούλτζ.


Το δημοσίευμα του Der Spiegel βασίζονται στις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην υπαλλήλου της NSA, που καταζητείται από τις ΗΠΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: