Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Η Αστυνομία του Μονάχου παρέδωσε μέρος της κλεμμένης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου

Επιστράφηκε  ένα μέρος του κυπριακού πολιτιστικού θησαυρού που κλάπηκε από τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν και ανακτήθηκε στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης από τις Αρχές του Μονάχου, τον Οκτώβριο του 1997, στη Γερμανία. 


Η τελετή παράδοσης πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο, στην παρουσία του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου, στις Βρυξέλλες, Επίσκοπου Νεαπόλεως Πορφύριου, του επικεφαλής του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας της Βαυαρίας Peter Dathe και της Υπουργού Δικαιοσύνης της Βαυαρίας, Dr. Beate Merk. Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης και η Πρόξενος της Κυπριακής Πρεσβείας στο Βερολίνο Ελένη Παπανικολάου, καθώς και συντηρητές του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας της Βαυαρίας (Τμήμα Εγκλημάτων) , οι έρευνες των Αρχών κατέδειξαν ότι τα κλεμμένα αντικείμενα «προέρχονταν από εκκλησίες και παρεκκλήσια στο κατεχόμενο από την Τουρκία μέρος στην βόρεια Κύπρο» τα οποία πλέον επιστρέφονται.
Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας της Βαυαρίας είπε ότι η μακρά και ακούραστη εργασία του τμήματός του απέφερε επιτέλους καρπούς.
«Αποτελεί μια ιδιαίτερα ξεχωριστή στιγμή όταν πολύτιμα πολιτιστικά αγαθά επιστρέφονται στον νόμιμο προορισμό τους», πρόσθεσε. 

Πρόκειται για εικόνες, τοιχογραφίες, μωσαϊκά, 173 στο σύνολό τους, από τη συλλογή του αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν. Τα περισσότερα εξ αυτών είχαν λεηλατηθεί από εκκλησίες που βρίσκονται στα κατεχόμενα μετά την εισβολή.
Η επιστροφή των αντικειμένων στην Κύπρο αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: