Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Τα Κυριακάτικα Κυπριακά πρωτοσέλιδα

Οι έρευνες για την πώληση ακίνητης περιουσίας στην ΑΤΗΚ, η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου στην υπόθεση της έκρηξης στο Μαρί που θα εκδοθεί την Τρίτη, η κατάσταση της Τράπεζας Κύπρου, οι αλλαγές που προκάλεσε η οικονομική κρίση στους Κύπριους, το κόστος της ανεργίας, και η απαίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης για επαγγελματισμό από την ηγεσία της Αστυνομίας, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.


Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Έρευνες ΚΥΠ για Μουσταφά και...ΚΥΠ", γράφει ότι οι μυστικές υπηρεσίες οργώνουν τα Κοκκινοχώρια, διερευνώντας την υπόθεση πώλησης του ακινήτου του 80χρονου Τουρκοκύπριου για την επένδυση της Cyta, και ανακρίνονται και τα στελέχη της ΚΥΠ που συνέταξαν εκθέσεις. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκου Κουγιάλη, ο οποίος, μετά την επιτυχία του να αυξηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια συγχρηματοδότησης, πέτυχε να μειωθεί η τιμή του αγροτικού πετρελαίου με πρόταση που κατέθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Γράφει, επίσης, ότι κλείνει την Τρίτη η δικαστική διαδικασία για την τραγωδία στο Μαρί, και ότι οι συγγενείς των δεκατριών θυμάτων περιμένουν δικαίωση.
Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο " `Ξεφόρτωσαν` 1,8 δις από την Τρ. Κύπρου", γράφει ότι κίνηση απελευθέρωσης του ELA για το τραπεζικό σύστημα, που αυτή τη στιγμή αγγίζει τα 11,1 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και αποδέσμευσης της Τράπεζας Κύπρου από το βάρος της υποχρέωσης του δανείου στήριξης της Λαϊκής Τράπεζας. Γράφει, επίσης, ότι τεράστιες διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα με την επένδυση της Cyta σε τ/κ γη στη Δρομολαξιά, έπειτα από τους ισχυρισμούς τους οποίους προέβαλε σε συμπληρωματική κατάθεσή του στην ερευνητική επιτροπή ο επιχειρηματίας που δάνεισε χρήματα στην εταιρεία, η οποία πώλησε το ακίνητο στον οργανισμό. Επίσης, γράφει ότι έφθασε η ώρα της κρίσης για τη φονική έκρηξη στο Μαρί και ότι το Κακουργιοδικείο θα εκδώσει την ετυμηγορία του την Τρίτη.
Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Πόσο μας αλλάζει η κρίση", δημοσιεύει δημοσκόπηση που φανερώνει τις τεράστιες αλλαγές στις συνήθειες, αξιολογήσεις και ιδέες των Κυπρίων που προκάλεσε το σοκ από την οικονομική κρίση και τις αποφάσεις του Eurogroup. Γράφει, επίσης, ότι ερωτηματικά ως προς την αποτελεσματικότητα των ερευνών για την κατάρρευση των τραπεζών και της οικονομίας εγείρει η πανσπερμία των ερευνών, και σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα τρεις έγκριτοι νομικοί καταγράφουν κινδύνους και αμφιβολίες. Επίσης, γράφει ότι οι καταστηματάρχες Λεμεσού κλείνουν τα μαγαζιά τους ο ένας μετά τον άλλο και υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν βάλει "λουκέτο" το 30% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ άλλο 20% βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας.
Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Η ανεργία αδειάζει τα ταμεία", γράφει ότι βαρύ και ασήκωτο είναι το κόστος της ανεργίας, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Γράφει, επίσης, ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απορρίπτει κατηγορηματικά αναφορές σε δημοσιεύματα για σχέση του ΑΚΕΛ στην υπόθεση επένδυσης του Ταμείου Συντάξεων της Cyta σε τ/κ γη στην περιοχή Δρομολαξιάς-Μενεού, ενώ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης κάνει λόγο για συκοφαντική επίθεση. Επίσης, γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζητεί την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμα έξι μήνες και καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων "με λόγια και έργα" να ενισχύσουν την προσπάθεια για δημιουργία υποβοηθητικού κλίματος για επαφές.
Η εβδομαδιαία "Μάχη", υπό τον τίτλο "Απαιτώ επαγγελματισμό από Αρχηγό και Υπαρχηγό", δημοσιεύει συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου, ο οποίος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας ότι, εφόσον ανταποκρίνονται με επαγγελματισμό στα καθήκοντά τους και στις απαιτήσεις του για εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος, δεν θα έχει περισσότερες απαιτήσεις και προσδοκίες. Επίσης, αποκαλύπτει το προσχέδιο της μελέτης για τη δημιουργία καζίνο στην Κύπρο που ετοίμασε η εταιρεία Deloitte κατ` εντολή του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. Γράφει, επίσης, ότι νομοσχέδιο που ετοιμάζεται θέτει τέρμα στην απαράδεκτη πρακτική της ΑΗΚ να αποσυνδέει την παροχή ρεύματος σε νοικοκυριά που οφείλουν καθυστερημένα.
Η εβδομαδιαία "Καθημερινή της Κυριακής", υπό τον τίτλο "Τρόικα: Η Τράπεζα Κύπρου ακόμη σώζεται", γράφει ότι η επιτυχία του Μνημονίου περνά μέσα από την ικανότητα της νέας Τράπεζας Κύπρου να καταφέρει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πελατών της. Γράφει, επίσης, ότι με τρία ολέθρια επικοινωνιακά λάθη και με τρία στοιχήματα ενώπιον του, ολοκλήρωσε τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, για τον οποίο τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι η κάθαρση, η διάσωση της Τράπεζας Κύπρου και η αποφυγή δεύτερου Μνημονίου, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει το Κυπριακό. Επίσης, γράφει ότι ρευστή παραμένει η κατάσταση στην Αίγυπτο, όπου ο ρόλος του στρατού στην ανατροπή του Μόρσι ήταν μια υπενθύμιση ότι ο κίνδυνος του απολυταρχισμού παραμένει ζωντανός στη Μέση Ανατολή.
Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση "Sunday Mail", υπό τον τίτλο "Η Cyta υπό επίθεση για ισχυρισμούς δωροδοκίας", γράφει ότι έρευνες για την κτηματική συμφωνία πολλών εκατομμυρίων ευρώ που αφορά την ΑΤΗΚ έλαβε νέες διαστάσεις χθες, ύστερα από ισχυρισμούς ότι δόθηκαν εκατομμύρια σε συντεχνιακούς, πολιτικό κόμμα, βουλευτή και ανώτερο στέλεχος της ΑΤΗΚ. Γράφει, επίσης, ότι ο Andy Murray θα αισθανθεί όχι μόνο τα μάτια των θεατών στο Wimbledon σήμερα το απόγευμα, αλλά και τη ζέστη, καθώς στη Βρετανία επικρατούν οι ψηλότερες θερμοκρασίες του έτους. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία από το "Naked Run", στη Δανία, όπου 26 άνδρες και γυναίκες συμμετείχαν γυμνοί σε αγώνα δρόμου, στο πλαίσιο του μουσικού φεστιβάλ του Roskilde, με το τρόπαιο για τους νικητές να είναι δωρεάν εισιτήρια για το επόμενο φεστιβάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: