Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Ο Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι ο συνομιλητής στο Κυπριακό

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, είναι ο "εκλεκτός" για τη θέση του συνομιλητή στο Κυπριακό. Μονοήμερη τεικά η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.  



Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου διήρκησε μία μέρα και όχι δύο όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί και οι πολιτικοί αρχηγοί ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Χρήστο Στυλιανίδη, το Εθνικό, που θα συνέλθει εκ νέου αρχές Σεπτεμβρίου, έλαβε απόφαση κατά μεγάλη πλειοψηφία και για το διορισμό του Ανδρέα Μαυρογιάννη ως συνομιλητή στο Κυπριακό.
Για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ως συνομιλητή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι επικυρώθηκε και το όνομα του συνομιλητή αλλά και η πολιτική θέση για ύπαρξη συνομιλητή. «Ήταν ομόφωνη η θέση τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το πρόσωπο, πλην μιας επιφύλαξης εκ μέρους των Οικολόγων, και εκφράστηκε η διαφορετική θέση του ΑΚΕΛ στον ίδιο το θεσμό του συνομιλητή, όμως στο πρόσωπο του Ανδρέα Μαυρογιάννη υπήρξε μια κοινή τοποθέτηση κατά πολύ μεγάλη πλειοψηφία», συνέχισε.
Αποφασίστηκε επίσης η διατήρηση των υφιστάμενων εφτά ομάδων εργασίας που συνδράμουν συμβουλευτικά στο έργο του διαπραγματευτή, καθώς και η δημιουργία ad hoc υποεπιτροπών που θα βοηθούν περισσότερο σε θέματα διαπραγμάτευσης. Παράλληλα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ζήτησε από τα κόμματα εισηγήσεις, οι οποίες θα δοθούν σε εγνωσμένου κύριους νομικούς, οι οποίες και θα συνδράμουν το έργο του κυρίου Μαυρογιάννη. 
Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι το Εθνικό επαναβεβαίωσε την πολιτική βούληση του σώματος και της ε/κ πλευράς ότι είναι έτοιμη να μπει σε διαπραγματεύσεις, «με στόχο τη σύντομη λύση του Κυπριακού, βέβαια πάντα στις γνωστές αποφάσεις και θέσεις του ΟΗΕ και η όλη αυτή πολιτική βούληση βασίζεται στις γνωστές αποφάσεις του ΕΣ του Σεπτεμβρίου του 2009».
«Την ίδια στιγμή το Εθνικό Συμβούλιο θέλει να τονίσει ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αδυναμία της ε/κ πλευράς έτσι ώστε να διαφοροποιηθεί από θέσεις αρχής σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της λύσης», είπε ο Εκπρόσωπος.
Σε ερώτηση για το τι αλλάζει με τους νέους κανονισμούς στη λειτουργία του Εθνικού, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ήταν βασική πολιτική θέση του Προέδρου για συνομιλητή και αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη ενώ μίλησε και για τη συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων.
«Είναι και αυτό μια βασική θέση ότι φύγαμε από την ομοφωνία και πάμε στο 75% και είναι μια εξέλιξη σημαντική, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα βήμα προς τα εμπρός», ανέφερε.
Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι το 75% και άνω δεσμεύει τον Πρόεδρο και αν διαφωνεί έχει το δικαίωμα να καταφύγει σε δημοψήφισμα, προσθέτοντας ότι και αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη προς περισσότερη συλλογικότητα.
«Πρέπει να κάνουμε νέα συγκεκριμένα βήματα προς νέα συλλογικότητα που όντως θα βασίζεται και στη λογική της πλειοψηφίας, οι σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης των θεμάτων, η σύγχρονη αντίληψη που πρέπει να διέπει τις σχέσεις ενός πολιτικού συστήματος να βασίζεται σε σχέσεις πλειοψηφίας αντί ομοφωνίας», συνέχισε.
Σε παρατήρηση ότι η τ/κ πλευρά επικρίνει την απόφαση για διορισμό συνομιλητή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι τουλάχιστον από την ώρα που ο Πρόεδρος εξήγγειλε και ως υποψήφιος αυτή τη θέση (για διορισμό συνομιλητή), «φαίνεται να μην υπάρχουν αντιδράσεις αρνητικές από το διεθνή παράγοντα και αυτό νομίζω είναι ένα καλό υπόβαθρο στο οποίο θα κτιστεί η τελική απόφαση όλου του διεθνούς παράγοντα και ενδεχομένως και της τ/κ πλευράς για να έχουμε συνομιλητή και συνομιλίες το Φθινόπωρο».
Σε ό,τι αφορά το αίτημα της Συμμαχίας Πολιτών για συμμετοχή στο Εθνικό, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η θέση που διατυπώθηκε, και υπήρξε ομοφωνία, ήταν ότι θα πρέπει να υπάρχει κάθοδος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και παρουσία βουλευτή που αυτό δεν υπάρχει.
Επιπρόσθετα, δεν ισχύει και η πρόνοια με βάση τη νέα απόφαση που αφορά στο 75% της πλειοψηφίας για θα την οποία θα είναι δεσμευτικές οι θέσεις για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επίσης η Συμμαχία πολιτών δεν έχει εγγραφεί ακόμη ως κόμμα και δεν έχει διάρκεια ως κόμμα κάτι που περιλαμβάνεται μέσα στη νομοθεσία που αφορά τα  κόμματα που έχει περάσει από τη Βουλή.
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος τόνισε ότι θα καλεί από καιρού εις καιρό τον Πρόεδρο της Συμμαχίας για να τον ενημερώνει για ό,τι ήθελε προκύψει και θα θεωρεί ο Πρόεδρος ότι πρέπει να ενημερωθεί .
Ο Εκπρόσωπος κλήθηκε εξάλλου να σχολιάσει ανακοίνωση του ΔΗΚΟ για τον Υπουργό Εσωτερικών, με αφορμή παρουσία του στο μνημόσυνο των καταδρομέων που σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση εναντίον του Προεδρικού Μεγάρου στις 15 Ιουλίου του 1974.
Ο κ .Στυλιανίδης είπε ότι «η Κυβέρνηση αποτελείται από συνασπισμό κομμάτων. Σε κάθε τέτοια Κυβέρνηση, ακόμη και σε ευρωπαϊκές χώρες πιο προηγμένες πολιτικά από εμάς, υπάρχουν εσωτερικές διαφωνίες. Αυτή είναι μια εσωτερική διαφωνία που πρέπει να γίνει αποδεκτή ως εσωτερική διαφωνία».
"Άκυρο" από Εθνικό στη Συμμαχία των Πολιτών  
Παράλληλα το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μην δεχθεί τη Συμμαχία των Πολιτών στο Εθνικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στυλιανίδη, η Συμμαχία δεν εγγράφηκε ακόμα ως κόμμα και επιπλέον θα πρέπει, για να συμμετάσχει ένα κόμμα στο Εθνικό Συμβούλιο, να έχει κάθοδο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και παρουσία βουλευτή.
Πάντως ο κ. Αναστασιάδης εμφανίζεται πρόθυμος να τηρεί ενήμερο τον Γιώργο Λιλλήκα για τις εξελίξεις.

Νωρίτερα...
Άρχισε γύρω στις 10:20 η διήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Εκ μέρους του ΔΗΣΥ συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Λευτέρης Χριστοφόρου.
Το ΑΚΕΛ εκπροσωπούν ο Γενικός Γραμματέας του Άντρος Κυπριανού και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νίκος Κατσουρίδης.
Από το ΔΗΚΟ συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Μάριος Καρογιάν και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος.
Εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ συμμετέχουν ο Πρόεδρος του κινήματος Γιαννάκης Ομήρου και ο επίτιμος Πρόεδρος Βάσος Λυσαρίδης.
Το ΕΥΡΩΚΟ εκπροσωπούν ο Πρόεδρος του Δημήτρης Συλλούρης και ο Εκπρόσωπος Τύπου Μιχάλης Γιωργάλλας.
Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης και ο Αναπληρωτής ΓΓ  Άδωνις Γιάγκου συμμετέχουν εκ μέρους των Οικολόγων.
Στη συνεδρία του Εθνικού συμμετέχουν, επίσης, οι δύο πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και Γιώργος Βασιλείου, καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Στη συνεδρία θα συζητηθούν η αποτελεσματικότερη λειτουργία του σώματος, το θέμα της εκπροσώπησης σε αυτό της Συμμαχίας Πολιτών και το ζήτημα του συνομιλητή στις συνομιλίες για το Κυπριακό.
Νωρίτερα...
Το εθνικό συμβούλιο συνέρχεται σήμερα σε διήμερη συνεδρία για συνέχιση της συζήτησης αναφορικά με τρόπους αποτελεσματικότερης λειτουργίας του σώματος, καθώς και το διορισμό συνομιλητή στο κυπριακό.
Ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα αυτά είχε γίνει σε άτυπη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη στις 9 Ιουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο.


: http://www.gazzettacy.com/index.php?xNav=page&id=5875&catid=7#sthash.8ViGehME.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: