Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Επαγγελματικά Προσόντα στην Τουριστική Βιομηχανία


Αρχισαν με πολύ ενθουσιασμό για πρώτη φορά, η εφαρμογή των επαγγελματικών προσόντων στην τουριστική βιομηχανία 
Οι πρώτες εξετάσεις υπαλλήλων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ξεκίνησα στο ξενοδοχείο ΝΑΠΑ ΠΛΑΖΑ οπου είναι ένα από τα εγκριθέντα εξεταστικά κέντρα, όπως υπάρχουν εξεταστικά κέντρα σε ολην την ελεύθερη Κύπρο.



Οι εξεταζόμενοι υπαλλήλοι εξετάζονται από έμπειρους εξεταστές στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, οπου έχουν καταρτισθεί επιπρόσθετα για αυτό τον σκοπό για τα επαγγελματικά προσόντα σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Το πρόγραμμα οργανώθηκε και επιτηρείται από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.
Η εξέτασης είναι προφορική και γραπτή, διάρκειας εννέα ωρών σε τρεις διαφορετικές ημέρες. Τα οκτώ επαγγελματικά προσόντα εφαρμόζονται στις κατηγορίες υπαλλήλων όπως γραφείου υποδοχής, τραπεζοκομίας, παράθεσης φαγητών και ποτών, προετιμασία και μαγείρεμα τροφίμων, οροφοκομία, λειτουργία τουριστικού γραφείου, αρτοποιία, ζαχαροπλαστική, παρασκευή και παράθεση ποτών.
Σύμφωνα με το επίσημο ορισμό της Ευρωπαϊκής επιτροπής «Ως Επαγγελματικό Προσόν νοείται το επίσημο αποτέλεσμα μιας διαδικασίας αξιολόγησης και επικύρωσης, το οποίο επιτυγχάνεται όταν ο αρμόδιος φορέας διαπιστώνει ότι ένα άτομο εχει επιτύχει μαθησιακά αποτελέσματα που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες προδιαγραφές».
Τα επαγγελματικά Προσόντα βασίζονται στα ΠΕΠ (Πρότυπων Επαγγελματικών Προσόντων) που έχουν καθορισθεί σύμφωνα με τις ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς εργασίας της Κύπρου και αναμένεται να ενσωματωθούν στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων.
Επομένως οποιοσδήποτε κατέχει το Επαγγελματικό Προσόν για να ένα συγκεκριμένο επάγγελμα θα είναι σε θέση να αποδείξει τις ικανότητες και γνώσεις που κατέχει είτε για εξεύρεση εργασίας η για επαγγελματική ανάπτυξη και ανέλιξη. 
Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο διακρίνεται μια ομάδα του γραφείου υποδοχής στο ξενοδοχείο ΝΑΠΑ ΠΛΑΖΑ κατά την διάρκεια της γραπτής εξέτασης με το εξωτερικόν εξεταστή-επαληθευτή, Μιχάλη Δημοσθένους και την εσωτερικό εξετάστρια Τασούλα Γερασίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: