Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Πρωτοποριακή επέμβαση προσώπου στην Κύπρο!

Ομάδα γιατρών με επικεφαλής τον δρα Γεώργιο Ψαρά διεκπεραίωσε επέμβαση σε ασθενή, η οποία υπέστη σοβαρή εγκεφαλική βλάβη με συνέπεια την ολική παράλυση του αριστερού μέρους του προσώπου της.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η πρωτοποριακή για τα δεδομένα της Κύπρου επέμβαση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 26 Ιουνίου, στο American Medical Center.
 

Όπως αναφέρεται, για την ασθενή κατέστη αδύνατο να κινήσει οποιοδήποτε μέρος της αριστερής πλευράς του προσώπου της μετά το αυτοκινητιστικό δυστύχημα που είχε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η ασυμμετρία η οποία προκλήθηκε από την παράλυση ήταν εμφανής.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης η ομάδα των γιατρών πήρε μέρος του μυός του δεξιού μηρού της ασθενούς και το μεταμόσχευσε στο πρόσωπο της. Στο πρώτο στάδιο, ο μυς αφαιρέθηκε από το πόδι και μετέπειτα προσαρμόστηκε στο πρόσωπο. Η αρτηρία, η φλέβα και τα νεύρα ενώθηκαν με αυτά του προσώπου της ασθενούς με τη βοήθεια μικροσκοπίου.

Η όλη επέμβαση διήρκησε 10 ώρες και η ασθενής πήρε εξιτήριο 5 ημέρες μετά. Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται ότι η κίνηση στο πρόσωπο της θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολύ λίγα Ιατρικά Κέντρα ανά το παγκόσμιο μπορούν να διεκπεραιωθούν αυτού του είδους οι επεμβάσεις. Αυτή είναι η 6η επέμβαση του είδους της στην Κύπρο, την οποία έφεραν εις πέρας η ίδια ομάδα γιατρών. Εντός των επόμενων ημερών έχει προγραμματιστεί παρόμοια επέμβαση η οποία θα βοηθήσει ένα νεαρό άντρα που πάσχει από εγγενή παράλυση προσώπου.

Στόχος των γιατρών οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει τις επεμβάσεις αυτές είναι να παρέχουν βοήθεια και να συμβάλουν σημαντικά στην καλυτέρευση της ζωής όσων ανθρώπων που υποφέρουν από παρόμοιες παθήσεις. Πέρα από τα αισθητικά, κοινωνικά και ψυχολογικά επακόλουθα μια τέτοιας πάθησης, οι ασθενείς με παράλυση προσώπου έχουν επιπρόσθετα λειτουργικά προβλήματα όπως δυσκολίες στην ομιλία και στην κατάποση.


Ο δρ. Ψαράς είναι Διευθυντής και Συνιδρυτής του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος «Smile» στη Νότια Αφρική, το οποίο στόχο έχει να δώσει ελπίδα σε όσα παιδιά υποφέρουν από ανωμαλίες στο πρόσωπο. Ευεργέτης του Ιδρύματος είναι ο Nelson Mandela.


Δεν υπάρχουν σχόλια: