Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Τα Κυπριακά πρωτοσέλιδα

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για συνέχιση των εργασιών της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία παράλληλα με εκείνες των ποινικών ανακριτών, οι καταθέσεις στην ερευνητική επιτροπή για το θέμα της επένδυσης στη Cyta, η επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, τα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες και οι πελάτες τους θα καταλήγουν σε δίκαιους συμβιβασμούς για τα υφιστάμενα δάνεια, και η ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ στο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.


Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Κατάθεση-βόμβα για την επένδυση της Cyta", γράφει ότι παίρνουν φωτιά οι συνεδρίες της ερευνητικής επιτροπής για το θέμα της επένδυσης στη Cyta και ότι ο μάρτυρας Χαράλαμπος Λιοτάτης περιγράφει λεπτομερώς, αναφέροντας συγκεκριμένα ονόματα, δεξιώσεις και συναντήσεις σε σπίτια και κέντρα πριν από την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας της Δρομολαξιάς και την πώληση στο Ταμείο Συντάξεων της Cyta. Γράφει, επίσης, ότι σε μεγάλο πολιτικό θέμα με αντίκτυπο στην εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό, τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση της έκδοσης στις ελληνικές αρχές του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη και του υιού του, Μιχάλη. Επίσης, γράφει το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να συνεχίσει το έργο της η ερευνητική επιτροπή για την οικονομία.
Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Χείρα βοήθειας για τις ποινικές ανακρίσεις", γράφει ότι πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο για συνέχιση των εργασιών της έλαβε η ερευνητική επιτροπή για την οικονομία, η οποία θα διεξάγει τις έρευνές της παράλληλα με εκείνες των ποινικών ανακριτών. Γράφει, επίσης, ότι το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι αποδέχεται, εκ νέου, τα κυπριακά ομόλογα ως εγγύηση για παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, αναγνωρίζοντας, όπως αναφέρει, την αναβάθμιση της πιστωτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Επίσης, γράφει ότι ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος έστειλε μηνύματα σύμπλευσης Αθήνας και Λευκωσίας.
Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Μίζες εκατομμυρίων", γράφει ότι κατάθεση φωτιά με αναφορές σε μίζες ενός εκατομμυρίου ευρώ, που δόθηκαν σε πολιτικό παράγοντα και σε στέλεχος ημικρατικού οργανισμού, και μισού εκατομμυρίου σε δύο συντεχνιακούς, δόθηκε στην Αστυνομία και στην Ερευνητική Επιτροπή που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο για το σκάνδαλο με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες. Γράφει, επίσης, ότι τέσσερεις νέες γυναίκες κουβαλούν στους ώμους τους το φορτίο των φονικών εμπορευματοκιβωτίων και με πόνο ψυχής, εν αναμονή και της απόφασης του Δικαστηρίου την ερχόμενη τρίτη, μιλούν στην εφημερίδα για την έκρηξη που τους χάλασε τη ζωή και έκανε τα όνειρα τους κομμάτια. Επίσης, δημοσιεύει γκάλοπ ειδικών για την οικονομική κρίση και το μνημόνιο.
Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Δεν αντιστάθηκε", γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μιλώντας από το βήμα του 26ου Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ, κατήγγειλε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν αντιστάθηκε τελικά στους Ευρωπαίους εταίρους ως ηγέτης. Γράφει, επίσης, ότι πέρα από τη νομική πτυχή, η υπόθεση της έκδοσης ή όχι του Ντίνου Μιχαηλίδη και του γιου του, Μιχάλη, προσλαμβάνει και μεγάλες πολιτικές διαστάσεις, με όλα σχεδόν τα κόμματα να ζητούν την έκδοσή τους, ώστε να βοηθηθεί η δικαστική διαδικασία. Επίσης, γράφει ότι νομοσχέδια για την αλλαγή στην εποπτεία των συνεργατικών, ώστε η πρωτοβάθμια εποπτεία να μεταφερθεί στην Κεντρική Τράπεζα, θα κατατεθούν εντός των ημερών στη Βουλή με έκκληση να ψηφιστούν πριν τις θερινές διακοπές.
Η αγγλόγλωσση "Cyprus Mail", υπό τον τίτλο "Νομοσχέδιο εστιάζεται στην αποπληρωμή δανείων", γράφει ότι η Κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες σειρά μέτρων για να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες και οι πελάτες τους θα καταλήγουν σε δίκαιους συμβιβασμούς για την αναδόμηση των υφιστάμενων δανείων, μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται ο τόπος. Γράφει, επίσης, ότι μικρός νυκτόβιος παπαγάλος της Αυστραλίας, που ζει στο έδαφος και πηδά σαν καγκουρό, και δεν θεάθηκε για πάνω από έναν αιώνα, φωτογραφήθηκε από φυσιοδίφη. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου την ώρα που προβαίνει σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.
Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση "Cyprus Weekly", υπό τον τίτλο "Ποινική έρευνα", γράφει ότι ποινικοί ανακριτές θα βοηθήσουν τους αξιωματούχους να εξετάσουν βαθύτερα στις αιτίες της οικονομικής κρίσης που ανάγκασε την Κύπρο να ζητήσει βοήθεια από διεθνείς δανειστές. Γράφει, επίσης, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν θα υποκύψουν στις πιέσεις, παρά τις οικονομικές δυσκολίες. Επίσης, γράφει ότι ο Αντιπρόεδρος Μεσογείου, Μέσης Ανατολής και Αφρικής της εταιρείας μεταφοράς συμπιεσμένου φυσικού αερίου Sea NG, με έδρα τον Καναδά, Adam Hedayat, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ότι η Κύπρος έχει πολλά να κερδίσει εάν εξαγάγει ταυτόχρονα συμπιεσμένο φυσικό αέριο σε περιφερειακές αγορές και υγροποιημένο φυσικό αέριο σε διεθνείς αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: