Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Μέτρα για πάταξη της ηχορύπανσης αποφάσισαν τα αρμόδια υπουργεία στην Κύπρο

Δραστικά μέτρα για την πάταξη του φαινομένου της οχληρίας από εκπομπή ήχου αποφασίστηκαν σε σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, με την συμμετοχή του ΥΠΕΣ Σωκράτη Χάσικου, του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Ιωνά Νικολάου, του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκου Κουγιάλη και υπηρεσιακών παραγόντων.



Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι "είχαμε μια σύσκεψη οι τρεις Υπουργοί μαζί με υπηρεσιακούς για το μεγάλο θέμα της οχληρίας και στα πλαίσια της συζήτησης που κάναμε καταλήξαμε να πάρουμε και κάποια δραστικά μέτρα έτσι ώστε σύντομα να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα όπως εξελίσσεται σήμερα".

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι λαμβάνεται πάντα υπόψη το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ένα νησί τουριστικό και πως είναι πάρα πολλοί που έρχονται στην Κύπρο ελέω θορύβου, με την έννοια ότι επιλέγουν προορισμούς όπως είναι η Αγία Νάπα και άλλοι ιδιαίτερα χώροι που φιλοξενούν νεολαία από όλο τον κόσμο.

Αρα εκεί, σημείωσε, διαφορετική θα πρέπει να είναι και η αντιμετώπιση του θέματος οχληρία. "Εν πάση περιπτώσει γνωρίζετε ότι υπάρχει νόμος. Εκείνο που επιχειρούμε να καθορίσουμε σήμερα είναι ποιο είναι το επιτρεπτό όριο οχληρίας, με ποιους τρόπους- μέσα τεχνικά είναι που καταμετρείται αυτή η οχληρία και πώς αντιμετωπίζεται, πώς ελέγχεται, ποιοι έχουν την ευθύνη ελέγχου της οχληρίας και βάση του νόμου να επιβάλλονται και οι ανάλογες ποινές".

Ερωτηθείς ποια είναι τα δραστικά μέτρα που αποφασίστηκαν, ο κ. Χάσικος είπε πως υπάρχει νομοθεσία. "Εμείς δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση αυτή η νομοθεσία του 2007 να περιέλθει σε αχρησία. Υπάρχει ο νόμος και είναι στην βάση αυτού του νόμου που πρέπει να κινηθούμε. Εκείνο που φάνηκε από της ψηφίσεως του νόμου μέχρι σήμερα είναι ότι δεν υπήρχαν τα μέσα μέτρησης της οχληρίας ή τουλάχιστον υπήρχε αδυναμία από πλευράς πολιτείας να βρει τους τεχνικούς τρόπους έτσι ώστε να μετρά το επίπεδο οχληρίας και κατά επέκταση η καταγγελία να μην στερείται βάσης, να μπορεί να αποδεχτεί ενώπιον δικαστηρίου ώστε να μπορούν να επιβληθούν και ποινές", πρόσθεσε.

Οσον αφορά τον έλεγχο, ο κ. Χάσικος ανέφερε πώς έχουμε την άποψη ότι έχουν ευθύνη και οι τοπικές αρχές, η τοπική αυτοδιοίκηση ως επίσης και το αρμόδιο Υπουργείο που είναι το Υπουργείο Εσωτερικών από πλευράς αδειοδοτήσεων αλλά και αφαίρεσης αδειών εκεί και όπου επιβάλλεται αλλά ασφαλώς και η Αστυνομία.

Αυτά επιχειρούμε σήμερα να τα επαναφέρουμε με ένα τρόπο δραστικό, σημείωσε, έτσι ώστε να περιορίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που μαστίζει σήμερα την Κύπρο.

Κληθείς να σχολιάσει τις πολυσύχναστες τουριστικές περιοχές όπως η Αγία Νάπα, το Μακένζι, η Γερμασόγεια, κ.ά. είπε πως "αυτές τις περιοχές τις ονόμασα χώρους ανοχής με την έννοια ότι δεν μπορεί με αυτόν τον τρόπο να επηρεαστεί αυτή η βιομηχανία που ονομάζεται τουρισμός. Εχουμε ανάγκη από εισοδήματα ιδιαίτερα δε σε περιόδους όπως είναι αυτή που διανύουμε".

"Αρα σε κάποιες περιοχές θα είμαστε ανεκτικοί χωρίς να σημαίνει όμως, ότι αυτό θα είναι κατά τρόπο άναρχο και όταν μιλούμε για περιοχές δεν εννοούμε ολόκληρη την Αγία Νάπα, μιλούμε για συγκεκριμένες περιοχές. Ολα αυτά θα καθοριστούν σε συνεργασία με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις έτσι ώστε όλο το σύστημα να δουλέψει σωστά. Οι περιοχές αυτές είναι ήδη εντοπισμένες", πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου είπε πως η Αστυνομία για να μπορέσει να ελέγξει το πρόβλημα της ηχορύπανσης και της οχληρίας που προκαλείται θέλει να έχει στην διάθεση της κάποια συγκεκριμένα αντικειμενικά μέτρα που να μπορέσουν να καθορίσουν ποιο είναι το ύψος του ήχου που προκαλείται, η υπερβολή του ήχου που προκαλεί οχληρία στις βάσεις της διατάξεως της νομοθεσίας και πώς μπορεί αυτός ο ήχος να μετρηθεί κατά τρόπο αντικειμενικό κι όχι υποκειμενικό όπως σήμερα υπολογίζεται για να μπορεί αυτό να σταθεί στο δικαστήριο.

Ετσι κατά την σημερινή συζήτηση που έγινε, σημείωσε, τέθηκαν κάτω όλα τα προβλήματα που υπάρχουν για σκοπούς εφαρμογής της νομοθεσίας που ψηφίστηκε από το 2007, λήφθηκαν αποφάσεις που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν ούτως ώστε κι εκείνοι που ελέγχουν και οι ελεγχόμενοι να γνωρίζουν ακριβώς τι είναι εκείνο που τους αναμένει.

Αυτοί που έχουν τα κέντρα αναψυχής, είπε ο κ Νικολάου, θα πρέπει να λαμβάνουν την ευθύνη να ελέγχουν τον ήχο για να μην υπερβαίνει τα απαιτούμενα όρια κι εμείς που ασκούμε τους ελέγχους να καταγγέλλουμε όσους υπερβαίνουν τα όρια.

Σε σχέση με τις τουριστικές περιοχές είπε πως θα καθοριστούν διαφορετικά επίπεδα ήχου. "Σε κάποιες περιοχές οι οποίες είναι πιο οικιστικές εκεί θα είναι διαφορετικό το επίπεδο ήχου παρά σε μια άλλη περιοχή που είναι σημείο των κέντρων αναψυχής. Θα καθοριστούν διαφορετικά όρια με βάση τον χαρακτήρα της περιοχής αλλά και τις ανάγκες που υπάρχουν", συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης ανέφερε ότι το κάθε Υπουργείο από τα τρία που εμπλέκονται έχει αναλάβει ένα κομμάτι της υφισταμένης νομοθεσίας.

Είπε πως "το Υπουργείο Γεωργίας έχει να κάνει με το τεχνικό κομμάτι δηλαδή θα καθορίσει το όριο που ονομάζεται οχληρία καθώς και τις τεχνολογίες με τις οποίες μπορεί να μετρηθεί αντικειμενικά αυτό που ονομάζουμε οχληρία για να μπορούν να στέκονται στα δικαστήρια αυτές οι καταγγελίες".


Δεν υπάρχουν σχόλια: