Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Με το χέρι στο μικρόφωνο” στην Πάφο


Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου “ Με το χέρι στο μικρόφωνο ” των εκπαιδευτικών από τη Λεμεσό Μαρίνας Φιλίππου και Φλώριας Βαλανίδου πραγματοποίησε  η ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία Πάφου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Επιφανίου με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, στο πολιτιστικό κέντρο της Τράπεζας Κύπρου.



Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γιώργος Γεωργίου πρόεδρος της ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία Πάφου ανέφερε πως στις 2 Απριλίου την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν , σ’ όλες τις χώρες τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές , οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις στα σχολεία, βιβλιοθήκες, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.
“ Με το χέρι στο μικρόφωνο ” τα παιδιά παίζουν θέατρο συμμετέχοντας με κέφι στις σχολικές εορτές. Σύμφωνα με τον  κ Γεωργίου και την υπόθεση του βιβλίου, ο κ. Βησσαρίωνας που δεν πιστεύει στα Χριστούγεννα, ο κατεργάρης Δημητράκης, ένας παππούς προστάτης του δάσους, η Φανή με τα καμώματα της, τα φρούτα που λογομαχούν , μια τρελοπαρέα σε θερινό σινεμά και ο Κοκκινοσκουφάκης είναι ορισμένοι από τους ρόλους που καλούνται να υποδυθούν τα παιδιά μέσα από τις θεατρικές προτάσεις του βιβλίου. Σ’ αυτές , η πρόζα, η μουσική, κι ο χορός συνδυάζονται περίτεχνα – όπως είπε-στην θεατρική πράξη, ώστε τα παιδιά να απολαμβάνουν όμορφες στιγμές.   
Ο κ Γεωργίου πρόσθεσε πως  οι 15 θεατρικές προτάσεις του βιβλίου μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο και δημιουργικό υλικό για τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά που θα κληθούν να διοργανώσουν σχολικές παραστάσεις για τις γιορτές των Χριστουγέννων, των Γραμμάτων , του Δένδρου, της Μητέρας, και της λήξης της σχολικής χρονιάς. Ανάμεσα σ’ αυτές συνέχισε περιλαμβάνονται και θεατρικές προτάσεις για την υγιεινή διατροφή καθώς και θεατρικές διασκευές παιδικών παραμυθιών.
Επεσήμανε ακόμη πως η φαντασία των συγγραφέων στην προκειμένη περίπτωση είναι γεμάτη κυρίως από λέξεις.\

Ξεχωριστό χαρακτήρα στην παρουσίαση του βιβλίου αποτέλεσε η συμμετοχή των παιδιών από τη Λέσχη θεάτρου του Ι’ Δημοτικού Πάφου υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Χρίστου Χατζηλοίζου , του οποίου τα παιδιά μεταμορφώθηκαν στην συνέχεια σε ήρωες ενός από τα θεατρικά του βιβλίου. Τα παιδιά που συμμετείχαν ήταν οι Μιχάλης Θεμιστοκλέους, Χρίστος Χατζηευτυχίου, Μιχαέλλα Αλεξίου, Δήμητρα Βορκά. Ελπίδα Δημητρίου, Σταυρούλα Κωνσταντίνου, Μαρία Νικοδήμου, Σταυριανή Παπανεάρχου, Αθανασία Χατζηχριστοφή και Αυγή Χαραλάμπους.

Από την πλευράς τους οι συγγραφείς Μαρίνα Φιλίππου και Φλώρια Βαλανίδου  εξέφρασαν την ικανοποίηση τους που το βιβλίο τους παρουσιάστηκε την ημέρα που τιμάται η παγκόσμια ημέρα του βιβλίου. Μέσα από το βιβλίο – όπως είπαν- “ δημιουργούμε και ανιχνεύουμε στοιχεία πλοκής, συνδυάζουμε γνώσεις και εξερευνούμε το θέατρο και την μαγεία του με μόνα όπλα την πέννα και την φαντασία μας” .Πρόσθεσαν επίσης πως η διαδικασία συγγραφής ήταν μια όμορφη και δημιουργική διαδρομή.
 

Στο πλαίσιο της παρουσίασης ο κ Γεωργίου αναφέρθηκε και στο δίμηνο επιμόρφωσης που διοργάνωσε η ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία Πάφου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιήθηκε μια σειρά έξι διαφορετικών εργαστηρίων για εκπαιδευτικούς της πόλης με είσοδο για κάθε εργαστήρι του ποσού των 5 ευρώ ενώ όλα τα έσοδα αξιοποιήθηκαν – όπως είπε- για φιλανθρωπικό σκοπό.

Συγκεκριμένα ανέφερε, προσφέρθηκαν 175 ευρώ στο σύνδεσμο “Ένα όνειρο μια ευχή ”, 140 ευρώ για αγορά παιχνιδιών, 175 ευρώ για την αγορά παιδικών τροφών για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Πάφου, 180 ευρώ για αγορά υλικών χειροτεχνία και διάφορων άλλων υλικών για το σύνδεσμο Προαγωγής Ψυχικής Υγείας , 140 ευρώ κουπόνια στον Ερυθρό Σταυρό, 105 ευρώ στον Αντικαρκινικό σύνδεσμο Πάφου που τα παρέλαβε ο πρόεδρος του συνδέσμου και εκπαιδευτικός κ Ανδρέας Σωτηριάδης ο οποίος εξέφρασε τα συγχαρητήρια στους συναδέρφους του για την χειρονομία τους, και τέλος 105 ευρώ στον ΠΑ.ΣΥ.ΚΑΦ που τα παρέλαβε η κ Άντρη Αβραάμ πρόεδρος του ΠΑ. ΣΥ.ΚΑΦ Πάφου  η οποία με την σειρά της ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τα παιδιά για το ποσό που τους παραχωρήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: