Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Κοντά στον εμφύλιο η Ουκρανία

Πληροφορίες για 4 νεκρούς κατά την «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στα ανατολικά - Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο Πούτιν - Συγκράτηση ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ - Δεν θα αναμειχθούμε στρατιωτικά, διαμηνύουν οι ΗΠΑ - Την Πέμπτη στη Γενεύη η τετραμερής συνάντηση.


Λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης ξεκίνησε τελικά η «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση της ουκρανικής κυβέρνησης στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, με σκοπό να ανακαταληφθούν τα δημόσια κτήρια και οι εγκαταστάσεις που βρίσκονταν υπό των έλεγχο των ρωσόφιλων δυνάμεων της περιοχής.

Το αεροδρόμιο της πόλης Κραματόρσκ ήταν το κυρίως θέρετρο της σύγκρουσης, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερις αυτονομιστές έχασαν τη ζωή τους κατά την επιχείρηση των ουκρανικών ειδικών δυνάμεωναριθμός που όμως δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένα ουκρανικό μαχητικό και τέσσερα ελικόπτερα προσέγγισαν το αεροδρόμιο και όσα από αυτά κατόρθωσαν να προσγειωθούν αποβίβασαν στρατιώτες που ανακατέλαβαν τις εγκαταστάσεις, εν μέσω πυρών και εκρήξεων. 

Ο ίδιος ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Τουρτσίνοφ επιβεβαίωσε την επιχείρηση, με επίσημες δηλώσεις στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, άρματα μάχης μπήκαν στην πόλη Σλαβιάνσκ, τον έλεγχο της οποίας είχαν από το περασμένο Σάββατο ένοπλες ομάδες φιλορώσων αυτονομιστών.

Αμέσως μετά τις εξελίξεις αυτές, η Ρωσία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να καταδικάσουν σαφώς την «αντισυνταγματική» εξέλιξη. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε για άλλη μια φορά την ενόχληση της Ρωσίας, ενώ ο Γραμματέας του επεσήμανε την ανάγκη να μην κλιμακωθεί η ένταση.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι αρχές του Κιέβου θα έχουν «αρκετό μυαλό» ώστε να αποφύγουν μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στη χώρα: «Θα είμαι σύντομος: Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και αυτό είναι τρομακτικό». 

Από τον Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως η Ουκρανία έπρεπε να αντιμετωπίσει μια συγκεκριμένη κατάσταση και έπρεπε να αντιδράσει κάπως, αλλά τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να αναμειχθούν και να επέμβουν στρατιωτικά στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη τετραμερής συνάντηση των εμπλεκομένων πλευρών, παρουσία της ΕΕ και των ΗΠΑ στη Γενεύη. Στο πλαίσιο αυτό, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου επιβεβαιώθηκε η παρουσία της Ρωσίας στη συνάντηση, αν και οι δύο πλευρές «εκτίμησαν διαφορετικά τις εξελίξεις της ημέρας», όπως ανακοινώθηκε από την Καγκελαρία.



Πηγή: Πρώτο Θέμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: