Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Μειωμένος ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την περίοδο του Πάσχα


Ιδιαίτερα μειωμένος σε σχέση με άλλες χρονιές ήταν ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το Πάσχα, με εξαίρεση τα είδη πρώτης ανάγκης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι ο έστω μειωμένος αυτός τζίρος, διοχετεύτηκε ως αποτέλεσμα του διευρυμένου ωραρίου στις αλυσίδες υπεραγορών και στα μεγάλα καταστήματα.


«Υπήρξε πολύ μεγάλη πτώση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δεν κινήθηκε καθόλου η αγορά, με εξαίρεση τα είδη πρώτης ανάγκης, τα τρόφιμα, που κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Από εκεί και πέρα στους υπόλοιπους κλάδους, μιλώντας για ένδυση, υπόδηση, συσκευές, δώρα, παιχνίδια, είναι πολύ μεγάλη η μείωση σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις», ανέφερε ο κ. Κουρσάρης.
Η μείωση, σύμφωνα με την ΠΟΒΕΚ, οφείλεται γενικότερα στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που οδηγούν στον περιορισμό των αναγκών στα είδη πρώτη ανάγκης.

«Από την άλλη, αυτός ο μειωμένος τζίρος που υπάρχει, δυστυχώς ελέω ωραρίου διοχετεύεται προς μια πεντάδα αλυσίδων υπεραγορών και μεγάλων καταστημάτων. Θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο υπάρχει βιασμός του υγιούς ανταγωνισμού», ανέφερε ο κ. Κουρσάρης.

Σε αναβρασμό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Την ερχόμενη Παρασκευή, 25 Απριλίου, στις 15.00 συνεδριάζουν εκ νέου οι εργοδοτικές – συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εμπλεκόμενοι φορείς, κυρίως για το θέμα των διαταγμάτων για το ωράριο των καταστημάτων. Από την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν επαρχιακές συνελεύσεις, τη Δευτέρα στη Λεμεσό, την Τρίτη στη Λάρνακα και Τετάρτη στη Λευκωσία, των μελών της ΠΟΒΕΚ και όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Ως πρώτο μέτρο διαμαρτυρίας, αναμένεται να αποφασιστεί η ανάρτηση μαύρων πανιών έξω από τα καταστήματα σε ημερομηνία που θα καθοριστεί, γύρω στα μέσα Μαΐου.

Η ΠΟΒΕΚ προειδοποιεί ότι αν η Υπουργός Εργασίας δεν προχωρήσει στην κατάθεση είτε τροποποιητικού νομοσχεδίου, είτε στην παύση των διαταγμάτων για το ωράριο των καταστημάτων, τότε θα κλιμακωθούν τα μέτρα.
Το θέμα έχει εγγραφεί επίσης και στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής προς συζήτηση.
Ο κ. Κουρσάρης ανέφερε επίσης ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκφράζουν έντονη διαμαρτυρία για το γεγονός ότι τα μέτρα που αφορούν τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως το«Επιχειρηματικό Ταμείο» που θα λειτουργήσει ως εγγυοδοτικός μηχανισμός, παραμένουν θεωρίες και λόγια, όπως και οι πολιτικές των τραπεζών που αφορούν την επαναδιαπραγμάτευση δανείων και επιτοκίων, καθώς και ο νόμος για την προστασία της κύριας κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης.


Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: