Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Σημαντική μείωση καταγράφει ο τουρισμός στην Κύπρο


Οι αφίξεις περιηγητών το Μάρτιο 2014 ανήλθαν σε 77.533 καταγράφοντας μείωση 16,3% σε σύγκριση με το Μάρτιο 2013, με βάση τα δημοσιοποιημένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.
 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΟΤ, με βάση τα δημοσιοποιημένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η μείωση προήλθε από τις αφίξεις περιηγητών από χώρες-πηγές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (μείωση 22,5%), τη Γερμανία (μείωση 41,5%), την Ελλάδα (μείωση 12,6%) και τις Βόρειες Χώρες (μέση μείωση 15,8%) καθώς οι αυξήσεις από την Ρωσία (αύξηση 5,8%) την Γαλλία (αύξηση 51,3%) και την Ουκρανία (αύξηση 389%) δεν ήταν αρκετές για να υπερκαλύψουν τις απώλειες.

Σημαντικός παράγοντας που επηρέασε αρνητικά τον αριθμό αφίξεων περιηγητών ειδικά από κύριες αγορές-πηγές της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης ήταν η ημερομηνία κατά την οποία το Πάσχα εορτάζεται στις χώρες αυτές και συνδέεται με αυξημένο αριθμό ταξιδιών.

Κατά το 2013 η ημερομηνία αυτή ήταν μέσα στο Μάρτιο σε αντίθεση με φέτος που είναι μέσα στον Απρίλιο.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά τη ρωσική αγορά, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα πτήσεων έχει αυξηθεί, εντούτοις ο κύριος όγκος των πτήσεων είναι προγραμματισμένος να αρχίσει τον Απρίλιο με αποτέλεσμα η αύξηση που παρατηρήθηκε το Μάρτιο από τη Ρωσία να είναι μικρότερη από προηγούμενες αυξήσεις που σημειώθηκαν από τη συγκεκριμένη αγορά.

Συνυπολογιζόμενης της μείωσης Μαρτίου, το συνολικό τουριστικό ρεύμα για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2014 ανήλθε σε 163.436 αφίξεις περιηγητών σε σύγκριση με 177.233 την αντίστοιχη περίοδο του 2013 καταγράφοντας μείωση 7,8%.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού αναφέρει, στην ανακοίνωσή του, ότι λαμβάνοντας υπόψη τον υφιστάμενο προγραμματισμό από τις αγορές-πηγές τουρισμού και την ενδεχόμενη δρομολόγηση νέων πτήσεων, από τον Απρίλιο και μετά, εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνολική, θετική πορεία των αφίξεων τη φετινή χρονιά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: