Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Μεγάλη σύσκεψη σήμερα στον Ακάμα. θα εξεταστεί η τελική πρόταση ανάπτυξης της περιοχής

Συνέλευση του Κοινοτικού Συμβουλίου του Νέου Χωρίου στον Ακάμα, στις 12 μεσημέρι, συγκαλεί η Συντονιστική Επιτροπή Κοινοτήτων και Ιδιοκτητών Γης Ακάμα, για τελική συζήτηση της πρότασής της για δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου αειφόρου, οικολογικής, τουριστικής ανάπτυξης για τη χερσόνησο Ακάμα.


Σε σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι έχει ολοκληρώσει τις επαφές της και παρουσίασε την πρότασή της σε όλα τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Επίτροπο Περιβάλλοντος και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη σημερινή συνέλευση θα επεξηγηθεί η πρόταση από τον Γραμματέα της Επιτροπής, Σάββα Χατζημηνά, και θα γίνει ενημέρωση των Προέδρων και των Κοινοτικών Συμβουλίων, καθώς και όλων των επηρεαζομένων ιδιοκτητών γης, για τις θέσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Γεωργίας, όσον αφορά τα αντισταθμιστικά κίνητρα και το Διαχειριστικό Σχέδιο Ακάμα, αφού έχει ζητηθεί και από τα δύο Υπουργεία να δώσουν τις γραπτές τους απόψεις.
Θα γίνει επίσης ενημέρωση για τις επαφές με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για τις θέσεις και απόψεις τους.
Αναμένεται ότι, μετά την ενημέρωση, θα γίνει διάλογος με τα Κοινοτικά Συμβούλια και τους ιδιοκτήτες γης, καθώς και επεξεργασία πρότασης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συνάντηση μαζί του και με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για τελικές αποφάσεις.
Η πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει ουσιαστικά τη δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου αειφόρου οικολογικής ανάπτυξης για όλες τις κοινότητες του Ακάμα, από την Ίνεια μέχρι το Νέο Χωρίο, περιλαμβανομένης και της Κρήτου Τέρρα.
Στη συνέχεια, εφόσον γίνει όλος ο στρατηγικός σχεδιασμός για την εναλλακτική μορφή τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή, που θα περιλάβει και τον αγροτουρισμό και τον τουρισμό υπαίθρου, θα μπορεί το σχέδιο και το έργο αυτό να παρουσιαστεί επίσημα και να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως και από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.
Οι ιδιοκτήτες γης θα μπορούν με τη γη τους να συμμετάσχουν στην εταιρεία ως μέτοχοι και επίσης να δημιουργηθεί ένα πράσινο ταμείο από τη φορολόγηση των κερδών του έργου.
Διαχρονικά θα δύναται η δυνατότητα να αγοράζονται τα τεμάχια γης από το κράτος και επίσης να λειτουργήσει διαχρονικά η ανταλλαγή γης, όπου μπορεί το κράτος.
Σύμφωνα με τον Σάββα Χατζημηνά, «με την προτεινόμενη λύση θα δημιουργηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας και επίσης θα προστατευτεί η φύση και η βιοποικιλότητα. Θα δημιουργηθεί η σωστή πράσινη ανάπτυξη και επίσης θα δημιουργηθούν εισοδήματα στο κράτος, τις κοινότητες και θα μπορούν να γίνουν έργα υποδομής. 

http://www.sigmalive.com/news/local/119709#sthash.thsqPALf.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: