Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Απογοήτευση στη Λάρνακα λόγω των αποφάσεων της Κυβ'ερνησης για το λιμάνι

Έντονος προβληματισμός και απογοήτευση είναι τα αισθήματα που διακατέχουν τους κατοίκους της Λάρνακας μετά τις αποφάσεις της Κυβέρνησης να δώσει το πράσινο φως στις εταιρείες Noble και ΕΝΙ, για συνέχιση των δραστηριοτήτων τους στον βόρειο μόλο του λιμανιού της πόλης.


Οι Λαρνακείς, νιώθουν δυσφορία για το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό βρέθηκαν ενώπιον μιας ειλημμένης απόφασης, ωστόσο υπάρχουν κύκλοι οι οποίοι βλέπουν αυτή την εξέλιξη ως μια ευκαιρία ανάπτυξης αφού οι προσπάθειες για εξεύρεση επενδυτή που θα αναλάμβανε την ανάπτυξη του Λιμανιού, δεν καρποφόρησαν μέχρι στιγμής. Επιπρόσθετα θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε μια δύσκολη εποχή. Η παράταση που δόθηκε στην κοινοπραξία Ζήνων λήγει στις 15 Μαΐου.
Αν και η Κυβέρνηση χθες διαβεβαίωσε τους τοπικούς φορείς της Λάρνακας ότι οι δραστηριότητες των δύο ενεργειακών κολοσσών δεν αποτρέπουν την προοπτική δημιουργίας μαρίνας στο χώρο του λιμανιού, εκφράζονται φόβοι ότι στο λιμάνι θα δημιουργηθούν βαριές εγκαταστάσεις οι οποίες θα επηρεάσουν την τουριστική ανάπτυξη της πόλης και που ενδεχομένως να έχουν και επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αν τελικά αυτοί οι φόβοι επιβεβαιωθούν, πιστεύεται ότι θα επηρεάστούν τα σχέδια του Δήμου για την ενιαία ανάπτυξη, αφού όπως υποστηρίζεται η προσπάθεια για εξεύρεση επενδυτή θα καταστεί ακόμα πιο δύσκολη.
Διαβεβαιώσεις από τον Υπουργό Συγκοινωνιών
Από την πλευρά του πάντως, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να βοηθήσει όσο μπορεί την κοινοπραξία ώστε να βρεθεί ο επενδυτής και να πραγματοποιηθεί το όραμα των Λαρνακέων. Παράλληλα είπε ότι οι οποιεσδήποτε διευκολύνσεις δοθούν στις δύο εταιρείες, θα είναι για μέγιστο χρονικό διάστημα δύο χρόνων, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να εμποδίσουν με κανένα τρόπο την ενιαία ανάπτυξη.
Σημειώνεται ότι στις 14.30 συνεδριάζει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρνακας για να συζητήσει τις εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, δεν υπάρχουν προσδοκίες ότι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης μπορούν να αλλάξουν, ενώ εντός του Δημοτικού Συμβουλίου επικρατεί προβληματισμός για τη διαχείριση του ζητήματος.
Τέλος αύριο Σάββατο έχει προγραμματιστεί πορεία διαμαρτυρίας από κατοίκους της πόλης, η οποία θα ξεκινήσει από το Κάστρο της πόλης και θα καταλήξει στο λιμάνι. 
Λουρουτζιάτης: Δεν αλλάζει η απόφαση της Κυβέρνησης
Μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης, είπε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης είναι εκεί και δεν θα αλλάξει, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του SigmaLive, αφού όπως εξήγησε η πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι ο τομέας της Κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι υπάρχει έντονη αναστάτωση στην πόλη ως προς το πώς αυτή η απόφαση θα επηρεάσει την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων. Όπως είπε η Κυβέρνηση ανέφερε ότι οι δραστηριότητα των εταιρειών θα είναι ήπιας μορφής. Τέλος διευκρίνισε ότι η αυριανή εκδήλωση διαμαρτυρίας δεν διοργανώνεται από το Δήμο αλλά από πολίτες. 
Χάσικος: Οι ξένοι έχουν και την επιλογή της Λεμεσού
Όλοι οι φορείς της Λεμεσού επιθυμούν την μετατροπή του λιμανιού της πόλης σε ενεργειακό κέντρο ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, σλέγοντας πως αν οι Λαρνακείς δεν θέλουν τις εγκαταστάσεις οι ξένου έχουν επιλογές.
Σε ό,τι αφορά το λιμάνι της Λάρνακας, ο Υπουργός διευκρίνισε πως "θα συνεχίσει η προσπάθεια για ενιαία ανάπτυξη, αφού προηγουμένως εξευρεθούν οι επενδυτές, αλλά παράλληλα, θα υποβοηθήσουμε και κάποιες εταιρείες για ένα προσωρινό διάστημα σε σχέση με την πλατφόρμα και το φυσικό αέριο". "Στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στην παρουσία του Προέδρου, νομίζω ότι βρέθηκε ο τρόπος ώστε, πάνω σε προσωρινή βάση, να λειτουργήσει και ως ενεργειακό, αλλά σε καμία περίπτωση να μην επηρεάζει την ενιαία ανάπτυξη", σημείωσε. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λεμεσού είπε ότι η Λεμεσός έχει τους χώρους να φιλοξενήσει τις εγκαταστάσεις, ωστόσο δεν γνωρίζει τους λόγους που οι δύο εταιρείες αποφάσισαν να επιλέξουν τη Λάρνακα. 
Πρέντζας: Παραπληροφόρηση τα περί μετατροπής του λιμανιού σε βιομηχανικό/ενεργειακό
Σε δήλωση του ο τέως Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Λιμένων, Χρύσης Πρέντζας, κάνει λόγο για παραπληροφόρηση σε ότι αφορά τα όσα ακούγονται για μετατροπή του λιμανιού Λάρνακας σε βιομηχανικό/ενεργειακό λιμάνι. Τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την προσέλκυση εταιρειών θα λειτουργήσουν ως τονωτική ένεση για την οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναβαθμίζοντας την αξιοπιστία της, προσφέροντας παράλληλα  νέες θέσεις απασχόλησης σε ευκαιριακή αλλά κύρια σε μόνιμη βάση σε εκατοντάδες νέους με την απαιτούμενη ακαδημαϊκή μόρφωση όσο και εργατών για βοηθητικές εργασίες, μειώνοντας έτσι  το μείζον θέμα της ανεργίας κυρίως νέων, αναφέρει ο κ. Πρέντζας.
Επιβάλλεται, προσθέτει, όπως επανακαθοριστεί άμεσα ο χαρακτήρας του λιμανιού με βάση τις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες ανάπτυξης  του λιμανιού και κατ’ επέκταση της οικονομίας της πόλης. Αναφέρει ακόμα ότι η Λάρνακα "κλωτσά μια μεγάλη ευκαιρία" σε σχέση με το ενδιαφέρον που επέδειξε η NOBLE,  η δραστηριοποίηση της οποίας στο λιμάνι της Λάρνακας συνεπάγεται επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ και περίπου 140 θέσεων απασχόλησης. “Όσο και να ωραιοποιείται η  ανάπτυξη του λιμανιού της Λάρνακας ως επιβατικό λιμάνι καθώς και η ανάπτυξη του χερσαίου χώρου του,  όλοι μας  μπορούμε  να αντιληφθούμε  ότι οι σημερινές οικονομικές και πολιτικές συνθήκες δυστυχώς δεν ευνοούν την εξεύρεση της αναγκαίας χρηματοδότησης για την ανάπτυξη του λιμανιού της Λάρνακας ως επιβατικό λιμάνι. Είναι απορίας άξιο η εμμονή του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου την ώρα που τα κοινοτικά παντοπωλεία στη Λάρνακα αυξάνονται  και η αγορά της Λάρνακας φυτοζωεί,” καταλήγει στη δήλωσή του.


http://www.sigmalive.com/news/local/117086#sthash.uY9SgFEm.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: