Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Έφυγε από τη ζωή ο Κύπριος ηθοποιός Ανδρέας Μουσουλιώτης


Θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Ανδρέα Μουσουλιώτη. Ο γνωστός και αγαπητός στο κοινό ηθοποιός έφυγε από τη ζωή μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Λευκωσίας. 


Ο Ανδρέας Μουσουλιώτης γεννήθηκε το 1939 στο Καϊμακλί. Αποφοιτώντας από το Κολέγιο Λευκωσίας σπούδασε Δραματική Τέχνη στην Ελληνική Μουσική Ακαδημία Λευκωσίας και στο Θέατρο Τέχνης Λευκωσίας, και στη συνέχεια στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν στην Αθήνα. Υπήρξε εκ των ιδρυτών του Θεάτρου Τέχνης στη Λευκωσία το 1961. 

Συνεργάστηκε με πάρα πολλά θέατρα, μεταξύ των οποίων τον ΕΘΟΣ και τον ΟΘΑΚ, το Θέατρο του ΡΙΚ, το θίασο Παπαδημήτρη, το θίασο Κακουράτου, το θίασο «Νέο Θέατρο» του Βλαδίμηρου Καυκαρίδη, τη «Μουσική σκηνή» και πολλά άλλα μουσικά και θεατρικά σχήματα. Συνεργάστηκε επίσης με το Σατιρικό Θέατρο, το Θέατρο Σκάλα και άλλα. Το 1972 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον ΘΟΚ, στην παράσταση Καπετάν Γιακουμής του Δημήτρη Κόκκου και παρέμεινε στο καλλιτεχνικό δυναμικό του Οργανισμού για δεκαέξι χρόνια ερμηνεύοντας ρόλους από το παγκόσμιο ρεπερτόριο, τόσο στην Κεντρική όσο και στην Παιδική Σκηνή. 

Παράλληλα με τη θεατρική του πορεία έλαβε μέρος σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, όπως επίσης συνεργάστηκε με το ραδιόφωνο του ΡΙΚ σε πολλά θεατρικά σκετς. Ήταν νυμφευμένος με την επίσης ηθοποιό, Λουκία Μιχαήλ. Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου με ανακοίνωσή του εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του κ.Μουσουλιώτη, ενός ξεχωριστού ανθρώπου και ηθοποιού, ο οποίος υπηρέτησε το Κυπριακό θέατρο για 50 περίπου χρόνια. «Η βαθειά του αγάπη για τον πολιτισμό και κυρίως για το θέατρο, θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικό σημείο αναφοράς για τις επερχόμενες γενιές», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ελληνικές τηλεοπτικές σειρές στις οποίες έχει παίξει:

 Διπλή ζωή Η ζωή είναι ωραία (2008) Ιστορίες του Μιτσήορκη Μανώλης και Κατίνα Μόνο γιατί σε αγάπησα Ο Καφενές των γεναικών Στο παρά πέντε (1998) Τα κοπέλια Το νερόν του Δρόπη Ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες έχει παίξει: Αγάπες και καημοί Δολοφονήστε τον Μακάριο Η Γιαλλουρού Ξυπόλητα καμάκια Τα έγκατα της γης




Δεν υπάρχουν σχόλια: