Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Εγκαινιάστηκε η παιδική τέχνη Δημοτικής Εκπαίδευσης - παράρτημα Πάφου στο ΙΒ Δημοτικό


Η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης -Επαρχιακό Γραφείο Πάφου- και το ΙΒ΄ Δημοτικό Σχολείο Πάφου διοργάνωσαν εκδήλωση κατά την οποία τελέστηκαν τα εγκαίνια του Αρχείου Παιδικής Τέχνης Δημοτικής Εκπαίδευσης (Παράρτημα Πάφου) και της Έκθεσης Παιδικής Τέχνης από το Αρχείο, καθώς και τα εγκαίνια της Πινακοθήκης του σχολείου.


Η εκδήλωση έγινε σήμερα στο ΙΒ΄ Δημοτικό Σχολείο Πάφου «Πεύκιος Γεωργιάδης»και τα εγκαίνια τέλεσε το μέλος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας κ. Αλέξανδρος Κουράτος και ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.

Το Αρχείο Παιδικής Τέχνης Δημοτικής Εκπαίδευσης περιλαμβάνει περισσότερα από 12000 παιδικά έργα τέχνης που έχουν δημιουργηθεί σε δημοτικά σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στοχεύει στη συλλογή, διατήρηση, κατηγοριοποίηση και προβολή των έργων, ως πολύτιμο θησαυρό της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, σύμφωνα με την Επιθεωρήτρια Τέχνης Δημοτικής Εκπαίδευσης Τερέζα Λαμπριανού.

Η πρώτη συλλογή έργων για τη δημιουργία του αρχείου έγινε γύρω στο 1970, είπε στο ΚΥΠΕ η κα Λαμπριανού προσθέτοντας πως σήμερα το αρχείο στεγάζεται σε τρία Δημοτικά Σχολεία, στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντωνίου στη Λευκωσία, στο Α΄  Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού και στο ΙΒ΄ Δημοτικό Σχολείο Πάφου.

Πρόσθεσε επίσης πως το Αρχείο Παιδικής Τέχνης Δημοτικής Εκπαίδευσης ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και βρίσκεται υπό την ευθύνη των Επιθεωρητών Τέχνης Δημοτικής Εκπαίδευσης. Τα τελευταία χρόνια, τα έργα οργανώθηκαν σε κατηγορίες με βάση το θέμα και την πενταετία κατά την οποία έχουν δημιουργηθεί, - όπως είπε- ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και διαδικασία ψηφιοποίησης των έργων για τη δημιουργία παράλληλου ψηφιακού αρχείου, με στόχο τη δημιουργία βάσης δεδομένων για ερευνητικούς και άλλους σκοπούς.

Τα έργα της συλλογής του Αρχείου Παιδικής Τέχνης Δημοτικής Εκπαίδευσης αξιοποιούνται σε συμμετοχές σε παγκύπριους και διεθνείς διαγωνισμούς, σε εκθέσεις, εκδόσεις και έρευνες.

Πρόσθεσε ακόμη πως με την ευκαιρία των εγκαινίων του Αρχείου, διοργανώνεται μόνιμη έκθεση παιδικών έργων τέχνης από το Αρχείο, σε ειδικό χώρο στο ΙΒ'  Δημοτικό Σχολείο Πάφου, κάτω από το γενικό τίτλο «Κύπρος, ο τόπος μας». Η Έκθεση έχει αναδρομικό χαρακτήρα είπε η κ Λαμπριανού  με τα παλαιότερα έργα να έχουν δημιουργηθεί κατά τη σχολική χρονιά 1962 - 63. Είκοσι ένα παιδιά του τότε των οποίων έργα εκτίθενται στην έκθεση, και παρευρέθηκαν στην έκθεση όπου και τιμήθηκαν .
Η κ Λαμπριανού αναφέρθηκε και στην πινακοθήκη "Μιχαήλ Κκάσιαλος που δημιούργησαν τα παιδιά των δύο Στ, ταξεων του ΙΒ Δημοτικού σχολείου Πάφου  προς τιμή του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου ενώ ανατυπώσεις έργων του καλλιτέχνη εκτίθενται στην πινακοθήκη

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας ανέφερε πως το αρχαίο παιδικής τέχνης - παράρτημα Πάφου που σήμερα εγκαινιάστηκε αποτελεί αναμφίβολα μια αξιέπαινη πρωτοβουλία της Πολιτείας, αλλά και της Εκπαιδευτικής μας κοινότητας ειδικότερα. όχι μόνο -όπως είπε- γιατί μέσα από το αρχείο αυτό διατηρούνται συλλογικές μνήμες και προσωπικές αναμνήσεις, όχι μόνο γιατί  αποδεικνύει τη διαχρονικότητα των αισθημάτων του Κύπριου για τον τόπου του, αλλά και γιατί αποτελεί ένα πολύτιμο  ιστορικό ντοκουμέντο που μπορεί να αξιοποιηθεί για ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς και άλλους σκοπούς, όπως ανέφερε.     
Ο κ Βέργας αναφέρθηκε και στην  Έκθεση Παιδικής Τέχνης με θέμα «Κύπρος, ο τόπος μας», η οποία επίσης εγκαινιάστηκε σήμερα , όπου  οι μικροί μαθητές του  12ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης μας  έδωσαν , την δική τους  εκδοχή  για  τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα  έθιμά μας, εκφράζοντας έτσι την αγάπη τους για τον τόπο και καλλιεργώντας συγχρόνως την εθνική τους συνείδηση.
Θεωρώ σημείωσε ο κ Βέργας , τις πρωτοβουλίες αυτές ως πολύ σημαντικές και ιδιαίτερα ελπιδοφόρες, καθώς αποδεικνύουν με τον πιο αυταπόδεικτο τρόπο ότι η χώρα μας ως σύνολο και η Πάφος ειδικότερα, έχουν τις δυνατότητες να καταστούν ένα πραγματικό φυτώριο πολιτισμού, διατηρώντας και αναδεικνύοντας συγχρόνως την εθνική μας ταυτότητα.

Ο Δήμαρχος Πάφου σημείωσε  επίσης πως η  ανάπτυξη της Τέχνης και του πολιτισμού στον τόπο μας αποκτούν μια ιδιαίτερη σημασία και προσλαμβάνουν μια συγκεκριμένη αξία σήμερα που η Πάφος καλείται να υλοποιήσει τον μεγάλο  στόχο της  ως  Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017. 
Στην προσπάθεια αυτή βασικός πρωταγωνιστής είναι -και πρέπει να είναι- ο καλλιτεχνικός και πνευματικός κόσμος της Πάφου, με αιχμή του δόρατος τη νέα γενιά, όπως είπε.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Α Λειτουργός Δημοτικής Εκπαίδευσης Λαυρέντης Πολυκάρπου απένειμε τιμητική πλακέτα στο μεγάλο εκπαιδευτικό και καλλιτέχνη Κώστα Οικονόμου . Απονέμουμε σήμερα - όπως είπε- " οφειλόμενο έπαινο, στον εκπαιδευτικό και καλλιτέχνη Κώστας Οικονόμου και για ακόμη μια φορά να του εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ανεκτίμητη προσφορά του προς την Τέχνη, την εκπαίδευση, την Πάφο και τον τόπο μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: