Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Πώς να γίνεις Παράγοντας - Οδηγός!

Τους βλέπεις παντού. Σε χωριά και πόλεις, σε εκδηλώσεις και διάφορα γεγονότα και τα τελευταία χρόνια στο Facebook και από τις τηλεοράσεις. Είναι καθαρά αντρικό σπορ και χρειάζεται πολλή εξάσκηση και γνώσεις για να πετύχεις το σκοπό σου. Δεν είναι εύκολο να είσαι Παράγοντας! Και επειδή πάντα μου αρέσει να τους παρατηρώ, κάτι σαν χόμπι δηλαδή, παραθέτω πιο κάτω μερικές συμβουλές για επίδοξους Παράγοντες.



Απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας είναι ένα κοστούμι όχι σαν αυτό που φορούν οι διάφοροι υπάλληλοι αλλά ένα ωραίο κοστούμι με γραβάτα. Χρειάζεσαι επίσης και μαύρα γυαλιά του ήλιου τα οποία θα είναι πάντα στη τσέπη όλες τις μέρες του χρόνου, πρωί, μεσημέρι και βράδυ.

Οι εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις είναι ο καλύτερος χώρος όπου μπορείς να εξασκηθείς αλλά και να παίξεις το ρόλο του Παράγοντα. Η μεγάλη τέχνη του Παράγοντα εδώ θα φανεί. Εκεί που βγαίνουν φωτογραφίες, εμφανίζονται οι επίσημοι και κυκλοφορούν τα ΜΜΕ.
Λένε ότι η γνώση είναι δύναμη για αυτό για να πετύχει κάποιος ως Παράγοντας πρέπει να γνωρίζει καλά πως εξελίσσεται μια εκδήλωση. Συνήθως, οι διοργανωτές σημειώνουν ορισμένα καθίσματα μπροστά ως "Κρατημένα" και την ημέρα της εκδήλωσης περιμένουν στην είσοδο τους επίσημους προσκεκλημένους, τους συνοδεύουν μέσα, γίνονται οι συστάσεις και μετά από μια σύντομη συνομιλία αρχίζει η εκδήλωση.

Το πρώτο μάθημα στην εκπαίδευση σου, είναι η εξασφάλιση μπροστινού καθίσματος σε εκδηλώσεις. Επειδή είσαι Παράγοντας δε σημαίνει ότι είσαι και επίσημος που δικαιούται καρέκλα μπροστά και σίγουρα ένας κοτζάμ Παράγοντας δεν μπορεί να κάθετε πίσω!
Γι αυτό, για να εξασφαλίσεις καρέκλα μπροστά, είναι εξαιρετικά σημαντικό να είσαι εκεί από τους πρώτους. Κοιτάζεις με τρόπο να βρεις τις καρέκλες που είναι μπροστά και αν δεν είναι κρατημένες αφήνεις κάτι πάνω σε μια για να την κρατήσεις.
Σαν αρχάριος Παράγοντας που είσαι θα πρέπει να μείνεις μέσα στην αίθουσα κοντά στην είσοδο ή δίπλα από τις καρέκλες των επισήμων. Οι επίσημοι είναι φιλικοί, χαμογελούν και σφίγγουν χέρια αδιάκριτα άρα όταν είσαι κοντά στην καρέκλα ενός από αυτούς όταν μπει μέσα θα τον υποδεχτείς και εσύ, θα κάνεις χειραψία, θα του μιλήσεις και αν είσαι τυχερός μπορεί να βγει και καμιά φωτογραφία. Έτσι οι υπόλοιποι στην εκδήλωση θα πιστέψουν ότι πράγματι είσαι ένας Παράγοντας!
Όταν αρχίσει η εκδήλωση και έχουν περάσει 20 λεπτά, αν έχει μείνει κενό κάθισμα στις κρατημένες θέσεις τότε μετακομίζεις εκεί με τρόπο!

Όταν έχεις ξεπεράσει αυτό το στάδιο τότε το επόμενο είναι ακόμη πιο ένδοξο και είναι αυτό της υποδοχής.
Σε μια εκδήλωση οι διοργανωτές φροντίζουν πάντα να είναι στην είσοδο του κτηρίου ούτως ώστε να υποδεχτούν τους επίσημους και να τους συνοδέψουν μέσα. Ένας Παράγοντας δεν μπορεί να λείπει από εκεί. Αυτό έχει σημασία διότι συχνά οι επίσημοι δεν γνωρίζουν προσωπικά τους διοργανωτές, επομένως αν καταφέρεις να υποδεχτείς τους επισήμους και να τους συνοδέψεις μέσα στην αίθουσα αυτό δείχνει ότι πράγματι είσαι Παράγοντας ενώπιων των υπολοίπων που κάθονται και περιμένουν. Εκείνη τη στιγμή αν έχει κανάλια και φωτογράφους θα φιγουράρεις παντού σαν αληθινός Παράγοντας!

Εάν σε μια εκδήλωση είσαι εντελώς άγνωστος στους διοργανωτές τότε μπορείς να κάνεις ένακόλπο των πολύ φτασμένων Παραγόντων με το να προσποιείσαι ότι είσαι στη συνοδεία των επισήμων.
Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη δεξιοτεχνία, η σωστή συμπεριφορά και οπωσδήποτε τα μαύρα γυαλιά.
Βάζεις το κινητό στο αθόρυβο, μένεις στην είσοδο και κάθε λίγο κάνεις πως μιλάς με κάποιο, και από το ψευτοδιάλογο που κάνεις οι άλλοι νομίζουν ότι μιλάς με τη συνοδεία του επίσημου που οι άλλοι περιμένουν. Για να μη σε πάρουν χαμπάρι όμως να είσαι απόμακρος, να μη μιλάς με κανένα και να αποφεύγεις τις συζητήσεις.

Όταν ο επίσημος φτάσει, εσύ κάνεις χειραψία μαζί του και αν κατάλαβες ποιοι είναι οι διοργανωτές τον κατευθύνεις να τους μιλήσει. Αν φτάσεις ως εδώ η είσοδος στην αίθουσα μαζί με τον επίσημο είναι η στιγμή της δόξας. Όλοι θα νομίζουν ότι είσαστε μαζί και τότε δεν είναι σημαντικό να καθίσεις μπροστά. Αν ξεγελαστούν οι διοργανωτές μπορεί μάλιστα να σου δώσουν και καρέκλα να καθίσεις μπροστά.
Αν όμως τολμήσουν και ρωτήσουν τον επίσημο αν είναι μαζί σου, την πάτησες, και καλά κάνεις να είσαι προετοιμασμένος.

Μη λυπηθείς τα λεφτά που έδωσες για τα μαύρα γυαλιά και το κοστούμι γιατί είναι πολύ χρήσιμα σε πολλές άλλες εκδηλώσεις όπως κηδείες, θρησκευτικά γεγονότα ή και άλλα συμβάντα, που αν είσαι τυχερός, μπορεί να καλύψει ζωντανά η τηλεόραση. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι ιδιαίτερο σε αυτές, απλά μην ξεχνάς ότι ένας αληθινός Παράγοντας κινείται συνεχώς, μιλά στο τηλέφωνο και δεν παγιδεύεται σε ψιλοκουβέντα για να μην τον πάρουν είδηση.

Και ακόμη ένα τελευταίο μυστικό είναι ότι ένας έμπειρος Παράγοντας στις συνομιλίες του αναφέρεται πάντοτε στους επισήμους με το μικρό τους όνομα και οι πολύ προχωρημένοι Παράγοντες λένε πράγματα όπως π.χ. "εν καλός ο Χρίστος, θα σας βοηθήσει αλλά μην ξεχνάτε ότι εν πολλά απασχολημένος και θα πρέπει να έχετε υπομονή".

Και σαν ειδικός στον εντοπισμό Παραγόντων σας εύχομαι καλές επιτυχίες και να μην ξεχνάτε ... σας παρακολουθώ!


Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Λέκτορας
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: