Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Στοιχεια σοκ. 1 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης

Στοιχεία για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης γυναικών και ανηλίκων και για τη διακίνηση πορνογραφικού υλικού δίνει στη δημοσιότητα το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ), με αφορμή την ψήφιση πρόσφατα από τη Βουλή του νόμου για την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας καθώς και την υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης (γνωστής ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) από 13 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης με ισχύ από 1η Αυγούστου 2014.


Σε ανακοίνωση του ΕΚΙΦ αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης από 13 ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες επτά είναι μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία) είναι ένα ιστορικό βήμα για τις γυναίκες της Ευρώπης και τονίζει ότι “η βία κατά των γυναικών και κοριτσιών δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως ιδιωτικό θέμα αλλά ως πολιτικό θέμα που αφορά την ευημερία μιας κοινωνίας βασισμένης στα ανθρώπινα δικαιώματα”.
Το ΕΚΙΦ αναφέρει ακόμη ότι χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην πρόληψη της παιδεραστίας μέσα από ένα συντονισμένο σχεδιασμό που να εμπλέκει την οικογένεια, το σχολείο, τα ΜΜΕ, την Αστυνομία, τις πολιτειακές και τοπικές Αρχές και τις ΜΚΟ.
Στοιχεία για την Κύπρο
Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, που επικαλείται στην ανακοίνωση το ΕΚΙΦ, σε διάστημα τριών μόνο χρόνων, καταγγέλθηκαν 81 περιστατικά σεξουαλικής βίας εις βάρος παιδιών. Το 2011 έγιναν 28 αναφορές για σεξουαλική βία, ενώ καταγράφηκαν 129 περιπτώσεις σωματικής βίας.
Την επόμενη χρονιά, το 2012, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, καταγγέλθηκαν επίσημα 176 υποθέσεις κακοποίησης παιδιών. Από αυτές τις υποθέσεις, οι 41 αφορούσαν σεξουαλική βία σε βάρος ανηλίκων.
Από την εις βάθος ανάλυση των πιο πάνω στοιχείων, προκύπτει ότι η πλειοψηφία των θυμάτων είναι κορίτσια -κατά 80%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 2012 μια στις τρεις Κύπριες (28%) έπεσε θύμα κάποιας μορφής βίας από τον άνδρα ή σύντροφο. Από τις γυναίκες που κατάγγειλαν περιστατικά, 77.7% ήταν θύματα σωματικής βίας, 19.1% ψυχολογικής βίας και 3.15% σεξουαλικής βίας.
Πανευρωπαϊκές στατιστικές
Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων FRA (Fundamental Rights Agency), μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής επίθεσης. Τα υψηλότερα ποσοστά σεξουαλικής ή σωματικής βίας εμφανίζονται στη Βόρεια Ευρώπη –52% στη Δανία, 47% στη Φιλανδία, 46% στη Σουηδία, 45% στην Ολλανδία– ενώ ο ευρωπαϊκός νότος κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο –22% στην Ισπανία, στη Μάλτα και στην Κύπρο, 24% στην Πορτογαλία, 25% στην Ελλάδα και 27% στην Ιταλία.
Ανησυχία προκαλούν και τα στοιχεία αναφορικά με την άσκηση βίας σε κορίτσια κάτω των 15 ετών, με το 35% των γυναικών στην ΕΕ να απαντούν ότι έχουν υποστεί είτε σωματική, είτε σεξουαλική, είτε ψυχολογική βία, είτε συνδυασμό αυτών κατά την παιδική ηλικία από κάποιον ενήλικα. Το 12% των γυναικών στην ΕΕ είχε εμπειρίες σεξουαλικής βίας στην παιδική ηλικία.
Υπολογίζεται ότι 13 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί κάποιο είδος σωματικής βίας.
Από αυτές τις γυναίκες ένας αριθμός περίπου 3,7 εκατομμύρια έπεσαν θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης κατά τους 12 μήνες πριν από τη μελέτη, διευκρινίζει ο FRA.
Ταυτόχρονα, «ένα στα πέντε παιδιά» στην Ευρώπη, πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης, με βάση τη σχετική εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κακοποίηση ανηλίκων.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: