Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Με τιμές του 1980 η φορολόγηση ακίνητης περιουσίας


Η Βουλή ψήφισε πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ η οποία στηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, η οποία έφθασε στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος.
Η πρόταση νόμου εγκρίθηκε με 53 ψήφους υπέρ και 1 εναντίον από τον βουλευτή των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη..


Η πρόταση νόμου τροποποιεί την υφιστάμενη σε εφαρμογή νομοθεσία και προβλέπει φορολόγηση με βάση τις τιμές του 80`.
Σύμφωνα με την πρόταση, όπως την εξήγησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας να καταβάλλεται απευθείας από τον δικαιούχο ανεξάρτητα αν έχει εγγραφεί στο όνομά του εφόσον απέκτησε κατοχή της και εκμεταλλεύεται την περιουσία.  Υπάρχει ειδική πρόνοια που ξεκαθαρίζει ότι αν κάποιος είναι χρήστης και εκμεταλλεύεται την περιουσία αλλά δεν είναι εξ` υπαιτιότητας τους που δεν έχει τίτλο, τότε δεν εφαρμόζεται αυτή η πρόνοια.

Η πρόταση νόμου προβλέπει να μετακινηθεί η ημερομηνία καταβολής του φόρου αντί τον Οκτώβριο, στο τέλος Νοεμβρίου για να δοθεί περισσότερος χρόνος στον φορολογούμενο να τακτοποιήσει την υποχρέωση του. Δίνεται επίσης περισσότερος χρόνος στο Κτηματολόγιο να εξεύρει κάποιες νέες περιουσίες που αναπτύχθηκαν και να τις φορολογήσει και αυτές, ώστε να αυξηθεί η φορολογική βάση. 

Επίσης ενώ ο υφιστάμενος νόμος προβλέπει έκπτωση 10% αν ο φόρος καταβληθεί 30 μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, ο νέος νόμος προβλέπει 15% αν η πληρωμή γίνει 30 μέρες πριν δηλαδή, στο τέλος Οκτωβρίου.


http://www.gazzettacy.com/index.php?xNav=page&id=12835&catid=8#sthash.pNy4WAiy.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: