Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Ποινική έρευνα εναντίον τεσσάρων γιατρών για το θάνατο 52χρονης στη Λευκωσία



Ποινική έρευνα εναντίον τεσσάρων γιατρών αρχίζει η Αστυνομία, μετά από οδηγίες της Γενικής Εισαγγελίας, ύστερα από το πόρισμα-καταπέλτη του θανατικού ανακριτή, που αφορούσε στο θάνατο της 52χρονης Ξένιας Κλεάνθους από το Γέρι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Το πόρισμα μελετήθηκε εμπεριστατωμένα από την Εισαγγελία, που αποφάσισε να δώσει στις 19 Ιουνίου γραπτές οδηγίες στην Αστυνομία για να αρχίσει ποινική ανάκριση κατά:

- Τριών γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας (τότε, ο ένας αφυπηρέτησε και δεύτερος ιδιωτεύει) για κατ’ ισχυρισμό πρόκληση θανάτου από ιατρική αμέλεια στη βάση των άρθρων 210, 224 και 236 του Ποινικού Κώδικα
- Ιατροδικαστή της κυβέρνησης για κατ’ ισχυρισμό ψευδορκία στη θανατική ανάκριση.

Η έρευνα θα διεξαχθεί από το ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας, που ήδη μελέτησε το πόρισμα του θανατικού ανακριτή και αναμένεται να ζητήσει τη βοήθεια γιατρού-συμβούλου, πριν αρχίσει τη λήψη καταθέσεων.

Ο αδελφός της θανούσας, Αχιλλέας Γιάλλουρος, σε δηλώσεις του στον «Φ» εκ μέρους της οικογένειας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη και ευχαρίστησε τον γενικό και τον βοηθό γενικό εισαγγελέα για τις οδηγίες που έδωσαν «μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, ώστε να διευκρινισθούν οι συνθήκες θανάτου της 52χρονης. Η οικογένεια, μετά τον μαραθώνιο που ακολούθησε πέντε χρόνια από το θάνατο της, νοιώθει δικαιωμένη» και πρόσθεσε ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στη Νομική Υπηρεσία και στη Δικαιοσύνη ότι θα ερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες θανάτου της».

Η 52χρονη υποβλήθηκε στις 5 Ιουνίου 2009 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας σε επέμβαση σπονδυλοπλαστικής και ενώ επρόκειτο να εξέλθει την επαύριο της εγχείρησης, τελικώς απεβίωσε. Σύμφωνα με τη θανατική ανακρίτρια, ουδείς εκ των θεραπόντων ιατρών εξέτασε το ενδεχόμενο να υπέστη η θανούσα πνευμονική εμβολή, αλλά οι επί καθήκοντι ιατροί απέδωσαν τα συμπτώματά της σε ψυχολογική διαταραχή.

Κλήθηκε ψυχίατρος, ο οποίος προέβη σε διάγνωση αγχώδους διαταραχής και της χορηγήθηκε ανάλογη φαρμακευτική αγωγή.

Καυστική αναφορά στο πόρισμα γίνεται και στην ιατροδικαστή, όπου τονίζεται ότι «μια κυβερνητική ιατροδικαστής παρουσιάζει ως δική της μια συμπληρωματική έκθεση με συνημμένα τα οποία δεν ετοίμασε η ίδια αλλά κάποιος άλλος, ο οποίος πιθανόν να ήταν και εκ των ενδιαφερομένων μερών ή ο τεχνικός σύμβουλός τους».


 Philenews.com
showbiz.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: