Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Έξι χρόνια φυλακή σε 64χρονο για συνουσία με την εγγονή του αδελφού του


Τα σεξουαλικά αδικήματα προκαλούν αποτροπιασμό και καθίστανται ιδιάζουσας σοβαρότητας όταν αυτά διαπράττονται σε βάρος παιδιών από άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος με ελατήριο την ικανοποίηση των σεξουαλικών ορέξεων τέτοιων ατόμων.

Τα παραπάνω τόνισε, σε ομόφωνη απόφασή του, το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, καταδικάζοντας σε φυλάκιση έξι χρόνων 64χρονο, ο οποίος εκατηγορείτο για συνουσία με την 17χρονη εγγονή αδελφού του.

Ο κατηγορούμενος, μετά τη συμπλήρωση της μαρτυρίας από την Κατηγορούσα Αρχή, δήλωσε παραδοχή σε τέσσερις κατηγορίες σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιού κάτω των 18 χρονών, κατά παράβαση άρθρων του περί της Καταπολέμησης της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Προσώπων και Προστασίας των Θυμάτων Ν. 87(Ι)/07. Η μια εξ αυτών αφορούσε συνουσία με την ανήλικη.

Παραπονούμενη σε όλες τις κατηγορίες ήταν κοπέλα που κατά τον ουσιώδη χρόνο δεν είχε συμπληρώσει τα 17 χρόνια της.

Ο κατηγορούμενος αντιμετώπιζε αρχικά δέκα κατηγορίες συμπεριλαμβανομένων αυτών του βιασμού και της απαγωγής. Ενόψει όμως της παραδοχής σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες, αναστάληκαν.

Τρεις από τις κατηγορίες σεξουαλικής εκμετάλλευσης αφορούσαν αγγίγματα στο στήθος της παραπονούμενης κατά το διάστημα Μαρτίου - Μαΐου 2013 και μια αφορούσε συνουσία του κατηγορούμενου μαζί της κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2013.

Η ποινή της εξαετούς φυλάκισης επιβλήθη για τη σεξουαλική εκμετάλλευση διά συνουσίας και η ποινή της τριετούς φυλάκισης για καθένα από τα υπόλοιπα αδικήματα, με οδηγίες του Κακουργιοδικείου όπως όλες οι ποινές συντρέχουν.

Στην καταδικαστική απόφασή τους οι Δικαστές Λένα Δημητριάδου-Ανδρέου (πρόεδρος), Έλενα Εφραίμ και Χαράλαμπος Χαραλάμπους (πάρεδροι) υπέδειξαν ότι τα αδικήματα του είδους που ο κατηγορούμενος διέπραξε άρχισαν, δυστυχώς, να προσλαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις, κάτι το οποίο εμπίπτει εντός των πλαισίων της δικαστικής τους γνώσης από τις υποθέσεις που επιλαμβάνονται συχνά.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε από το Δικαστήριο στις συνθήκες διάπραξης των αδικημάτων, δηλαδή, ότι η παραπονούμενη μεγάλωσε σε ένα μη υποστηρικτικό και φροντιστικό περιβάλλον, γιατί οι γονείς της ανέκαθεν υπήρξαν ανίκανοι να την στηρίξουν κατάλληλα και να της δώσουν τα απαραίτητα εφόδια για την ανάπτυξή της. Απότοκο αυτής της κατάστασης ήταν η νεαρή να παρουσιάσει σοβαρές μαθησιακές και συναισθηματικές δυσκολίες, με χαμηλό δείκτη αυτοεκτίμησης και με δυσκολίες στην κοινωνικοποίησή της.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, από το καλοκαίρι του 2013 ο κατηγορούμενος ανέπτυξε στενή σχέση με την παραπονούμενη και από τότε έγινε το πρόσωπο που εμπιστευόταν και ο σημαντικότερος άνθρωπος της ζωής της. Την υποστήριζε επίσης οικονομικά.

Ο κατηγούμενος, όμως, χωρίς οποιονδήποτε ενδοιασμό εκμεταλλεύτηκε την παραπονούμενη καταχρώμενος την επιρροή που ασκούσε επί αυτής. Συγκεκριμένα, εκμεταλλεύτηκε την απόλυτα φυσιολογική ανάγκη της να έχει ένα άτομο που να μπορεί να το εμπιστευθεί και να αφουγκράζεται τις όποιες ανάγκες είχε είτε συναισθηματικές, είτε οικονομικές εφόσον τέτοιο άτομο, δυστυχώς, για αυτή δεν υπήρχε στο επίπεδο των γονιών της.


Δεν υπάρχουν σχόλια: