Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Νέα αεροπορική τραγωδία. Συνετρίβη αεροσκάφος της Air Algerie με 119 επιβάτες


Η πτήση της Air Algerie που χάθηκε καθ' οδόν από την Μπουρκίνα Φάσο στο Αλγέρι συνετρίβη, δήλωσε σήμερα προς το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένας αξιωματούχος της αλγερινής αεροπορίας.
 
"Μπορώ να επιβεβαιώσω πως έχει συντριβεί", δήλωσε ο αξιωματούχος, αρνούμενος να κάνει γνωστές λεπτομέρειες για το πού βρίσκεται το αεροπλάνο και το τι προκάλεσε τη συντριβή.
 
Στο μεταξύ, γάλλος στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως δύο μαχητικά αεριωθούμενα της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν τη βάση τους στη Δυτική Αφρική, αναπτύχθηκαν για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν την πτήση της Air Algerie.
 
"Δύο αεριωθούμενα Μιράζ 2000 που έχουν τη βάση τους στην Αφρική εστάλησαν για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν το αεροπλάνο της Air Algerie που εξαφανίσθηκε σήμερα", δήλωσε ο γάλλος στρατιωτικός εκπρόσωπος Ζιλ Ζαρόν. "Θα ερευνήσουν μια περιοχή από το τελευταίο σημείο που είχε εντοπιστεί το αεροπλάνο και κατά μήκος της οδού που πιθανόν ακολούθησε".
 
Ο πρωθυπουργός της Αλγερίας Αμπντέλ-Μαλέκ αλ-Σελάλ δήλωσε πως η πτήση της Air Algerie μετέφερε 119 επιβαίνοντες, περιλαμβανομένου επταμελούς πληρώματος.
 
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η επαφή με το αεροπλάνο χάθηκε ενώ πετούσε πάνω από το νότιο Νίγηρα.
"Τα θύματα είναι Αλγερινοί και ξένοι", είπε ακόμη χωρίς να επεκταθεί.
Εξαφανίστηκε πάνω από το Μάλι

Την ίδια ώρα, νέες πληροφορίες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας αναφέρουν ότι το αεροσκάφος χάθηκε, ενώ πετούσε στον εναέριο χώρο του Μάλι και προσέγγιζε τα σύνορα με την Αλγερία.

Ωστόσο, αξιωματούχοι οι οποίοι μίλησαν σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία χαρακτήρισαν «σχεδόν απίθανο» το σενάριο το αεροσκάφος να χτυπήθηκε από ενόπλους στο Μάλι.

Για την ώρα, πάντως, είναι σε εξέλιξη οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό της πτήσης. Ειδικότερα, η Swiftair, επιχειρεί με αεροσκάφη Boeing 727 and 737, MD83, ATR72/42, Embraer 120 και Metroliner.

Elnahar: Συνετρίβη μετά τον εναέριο χώρο του Νιγηρά

Το ιδιωτικό αλγερινό τηλεοπτικό κανάλι Elnahar μετέδωσε πως το αεροπλάνο συνετρίβη αφού πέρασε στον εναέριο χώρο του Νίγηρα.
 
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο για την πληροφορία αυτή.
 
Η Air Algerie ανακοίνωσε πως έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
 
Στο μεταξύ, η αποστολή του ΟΗΕ στο Μαλί και οι γάλλοι στρατιώτες που βρίσκονται εκεί, προσπαθούν να εντοπίσουν το αεροπλάνο.
 
Πηγή στην αποστολή του ΟΗΕ είπε πως δεν έχει ακόμη τις συντεταγμένες της πτήσης ή της θέσης του αεροπλάνου τη στιγμή που εξαφανίσθηκε.
 
Δεν υπάρχει επιβεβαίωση πως το αεροπλάνο συνετρίβη στο Μαλί, δήλωσε η πηγή. Το αεροπλάνο ήταν ναυλωμένο από την ισπανική εταιρεία Swiftair και από το ισπανικό συνδικάτο πιλότων επιβατικών αεροπλάνων Sepla έγινε γνωστό πως τα έξι μέλη του πληρώματος ήταν όλα Ισπανοί.
 
50 Γάλλοι επιβάτες
 
Ο κατάλογος των επιβατών της πτήσης της Air Algerie περιλαμβάνει 50 γάλλους πολίτες, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουαγκαντούγκου ο αντιπρόσωπος της εταιρείας στην Μπουρκίνα Φάσο.
 
Ο γάλλος υφυπουργός Μεταφορών Φρεντερίκ Κιβιγέ είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα πως υπάρχει "κατά πάσα πιθανότητα" μεγάλος αριθμός Γάλλων στην εν λόγω πτήση. Ένας "πυρήνας κρίσης" δημιουργήθηκε στη γαλλική διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας για να ελέγχονται οι πληροφορίες γύρω από την πτήση της Air Algerie.
 
Σύμφωνα με την France24, 50 επιβάτες κατάγονται από την Γαλλία, 1 από Μαλί, 2 από Βέλγιο, 2 από Λουξεμβούργο, 5 από Καμερούν, 4 απο Γερμανία, 1 από Νιγηρία, 8 από Λίβανο, 1 απο Αίγυπτο, 1 από Ουκρανία, 1 από Ελβετία, 24 από Μπουρκίνα και 6 απο Ισπανία.
 
Το αεροπλάνο άλλαξε πορεία λόγω καταιγίδας
 
Ο υπουργός Μεταφορών της Μπουρκίνα Φάσο Ζαν Μπερτέν Ουεντράγκο δήλωσε πως η πτήση της Air Algerie που κατευθυνόταν από την Ουαγκαντούγκου στο Αλγέρι είχε ζητήσει να αλλάξει πορεία στη 01:38 (ώρα Γκρίνουιτς, 04:38 ώρα Κύπρου) εξαιτίας καταιγίδας στην περιοχή.
 
Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε προς το Γερμανικό Πρακτορείο πως το αγνοούμενο αεροπλάνο κατέπεσε στο κεντρικό Μαλί, αντιφάσκοντας με προηγούμενες πληροφορίες ότι συνετρίβη στο Νίγηρα.
 
Το αεροπλάνο συνετρίβη ανάμεσα στην Γκάο και την Τεσαλίτ, δήλωσε ο ταξίαρχος Κόκο Εσιέν, ο διοικητής της επιχείρησης του ΟΗΕ στο Μαλί που έχει την έδρα της στο Τιμπουκτού.
 
Οι αρχές της πολιτικής αεροπορίας του Μαλί είπαν πως βρίσκονται σε ετοιμότητα.
"Προς το παρόν, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συντριβή, μόνο για την εξαφάνιση του αεροπλάνου από τα ραντάρ", δήλωσε τηλεφωνικά εκπρόσωπός τους προς το Γερμανικό Πρακτορείο.


http://www.sigmalive.com/news/international/146797#sthash.uQDL954n.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: