Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Συνέντευξη στον ΦΙΛΟΞΕΝΟ του Γιώργου Καζαμία από την Λεμεσό. "Η μουσική για μένα είναι τρόπος έκφρασης"


Ο Γιώργος Καζαμίας παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην συνεργάτιδα του ΦΙΛΟΞΕΝΟΥ Μαρία Χρίστια Γαλατοπούλου. Μίλησε κυρίως, για την μουσική μιας και εκφράζεται μέσα από αυτή.  
Αν και έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, ασχολείται και με την μουσική και συγκεκριμένα με το τραγούδι. Με το μουσικό του σχήμα εμφανίζεται  σε μουσικές σκηνές  και μπαράκια, ενώ το είδος της μουσικής του είναι το έντεχνο.
Ο Γιώργος αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που επηρεάζει τον τόπο μας και στο κατά πόσο αυτή έχει αρνητικό αντίκτυπο στους νέους.  Πολιτικός ο πατέρας του, αφού πέρασε από τα υπουργεία Συγκοινωνιών και Έργων και Οικονομικών αλλά ο ίδιος δεν έχει σκεφτεί να διεκδικήσει κάποιο πολιτικό αξίωμα.



     Γιώργο ασχολείσαι με την μουσική και συγκεκριμένα με το τραγούδι. Δεν είσαι όμως επαγγελματίας μουσικός ούτε έχεις σπουδάσει μουσική. Πως σου προέκυψε το τραγούδι;

Προέκυψε εντελώς τυχαία στην παιδική μου ηλικία αλλά χαίρομαι που έστω και τυχαία έγινε αυτό. Δημοτικό ακόμα, ζήλευα τις ξαδέρφες μου που συμμετείχαν στη χορωδία του σχολείου μας αλλά και τη χορωδία του δήμου που κατοικούσαμε. Έτσι καθαρά από ζήλεια παρακάλεσα και εγώ τη δασκάλα να με δεχτεί στη χορωδία και έτσι και έγινε. Εκ των υστέρων η δασκάλα μου, η κυρία Λούλα Χαραλάμπους, μου εκμυστηρεύτηκε πως ήμουν πάρα πολύ παράφωνος αλλά λυπήθηκε να με αφήσει εκτός. Στη συνέχεια το τραγούδι και η μουσική έγινε αγάπη και μεγαλώνοντας δημιουργήσαμε διάφορα μουσικά σχήματα και κρατιόμαστε μέχρι και σήμερα. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω μουσική παιδεία πάνω μου καθώς δεν έχω σπουδάσει κάτι σχετικό αλλά αυτό καθόλου δεν με επηρεάζει γιατί για μένα η μουσική είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα πτυχίο.




   Τι είναι για σένα το τραγούδι και γενικά η μουσική; Ασχολείται κάποιος άλλος από την οικογένεια σου με το τραγούδι και γενικά με την μουσική;

Δε μπορώ να πω πως ανήκω σε μουσική οικογένεια αφού κανένας από αυτήν δεν ασχολείται επαγγελματικά ή έστω ερασιτεχνικά με τη μουσική. Τώρα όσον αφορά τη μουσική δε θα είναι υπερβολή να πω πως ισούται με τρόπο ζωής. Για μένα τουλάχιστον είναι τρόπος έκφρασης. Άλλοι εκφράζουν τα συναισθήματα τους με το να μιλούν, να μοιράζονται και να συζητούν τις σκέψεις τους, τα προβλήματά τους, τις λύπες, τις χαρές τους. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν εκφράζομαι με αυτό τον τρόπο καθώς δυσκολεύομαι να κάτσω να μιλήσω για κάτι που με απασχολεί, είτε καλό είτε κακό. Οι άνθρωποι που είναι γύρω μου νιώθω πως έχουν αυτό το παράπονο από μένα γιατί με τεράστια δυσκολία μπορούν να πάρουν μια κουβέντα από μένα για κάτι που με απασχολεί. Αυτό γίνεται μέσω της μουσικής και των τραγουδιών. Μόνο έτσι.

       Έχεις κάποιο μουσικό σχήμα που τραγουδάς;

Ναι, εδώ και αρκετά χρόνια εμφανιζόμαστε με τον πολύ καλό μου φίλο Γιώργο Κούρτα σε διάφορες μουσικές σκηνές και μπαράκια με ζωντανή μουσική. Πολλές φορές πλαισιωνόμαστε και από το άλλο  μας το φιλαράκι το Μιχάλη Γρηγορίου, όποτε είναι Κύπρο φυσικά επειδή εργάζεται Αθήνα. Φυσικά αυτό δε μας αποτρέπει από το να έχουμε και άλλες συνεργασίες. Για παράδειγμα αυτό το διάστημα συνεργάζομαι με τη Μαρία Χριστοδούλου αλλά και το γνωστό Άγγελο Αυγουστή. Φυσικά αν εμφανιστούμε σε μεγάλη μουσική σκηνή θα χρειαστούμε ολοκληρωμένη μπάντα και θα έρθουν και άλλοι να πλαισιώσουν το σχήμα αλλά υπάρχουν και χώροι όπου μια κιθάρα και 2 φωνές είναι αρκετές.

       Τι είδος μουσικής τραγουδάς;

Το 90% των μουσικών μας επιλογών είναι στο πλαίσιο αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε έντεχνο τραγούδι. Δε ξέρω κατά πόσον έχουμε παρεξηγήσει τους μουσικούς όρους και έχουμε βάλει ταμπέλες στα είδη μουσικής. Θέλω να πιστεύω ότι προσπαθούμε και κάνουμε καλές επιλογές τραγουδιών και μουσικής στο πρόγραμμά μας. Διαλέγουμε τραγούδια που εκφράζουν και αρέσουν πρώτα σε μας για να μπορούμε να μεταδώσουμε και στον κόσμο το συναίσθημα που εκπέμπει ένα τραγούδι. Σε κάποιους χώρους (λίγους) μπορούμε να εντάξουμε και στο πρόγραμμα μας το ελαφρολαικό τραγούδι αλλά αυτό γίνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

       Κάνετε κάποιες εμφανίσεις σε κέντρα, μουσικές σκηνές ή συναυλίες; Υπάρχει κάποιος χώρος που εμφανίζεστε μόνιμα;

Ναι κάνουμε τακτικές εβδομαδιαίες εμφανίσεις αλλά και έκτακτες. Κάθε Παρασκευή εμφανιζόμαστε στο Trippers Bar στην παραλιακή περιοχή Λεμεσό και κάθε Κυριακή στο Mini Bar στη γνωστή σε όλους μας περιοχή Σαριπόλου. Μέχρι και πριν λίγο καιρό εμφανιζόμασταν και σε Λάρνακα και Λευκωσία, στην πρωτεύουσα πιο αραιές εμφανίσεις, αλλά σε χειμερινούς χώρους και έτσι κάνουμε διακοπή για το καλοκαίρι. Κυρίως τώρα που είναι καλοκαίρι υπάρχουν και αρκετές έκτακτες εμφανίσεις σε συναυλίες αλλά και σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

      Γράφεις και στίχους Γιώργο;

Η αλήθεια είναι πως γράφω αλλά ακόμα δεν τόλμησα να τους εμφανίσω σε κάποιον. Προς το παρών κρατώ για μένα αυτά που έχω γράψει και δε με βλέπω σύντομα να τους βγάζω από το συρτάρι μου.

       Σκοπεύεις να ασχοληθείς περισσότερο επαγγελματικά με το τραγούδι; Να ζεις δηλαδή από αυτό;

Όταν ήμουν πιο μικρός το σκέφτηκα πολύ σοβαρά και η πραγματικότητα ήθελα πάρα πολύ να ακολουθήσω επαγγελματικά το δρόμο της μουσικής. Για πολλούς και διάφορους όμως λόγους αποφάσισα να ακολουθήσω κάτι άλλο. Από εδώ και πέρα όμως δε νομίζω πως θα ακολουθήσω τη μουσική για βιοποριστικούς λόγους. Ίσως να είναι και καλύτερα διότι αν δεν εξαρτάσαι από αυτό οικονομικά το απολαμβάνεις και περισσότερο. Εξάλλου ποτέ δεν είδα τη μουσική και το τραγούδι ως δουλειά. Είναι τρόπος έκφρασης συναισθημάτων, ηρεμίας αλλά και μέσο για να ξεφεύγεις από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα.


       Έχεις κάνει και εμφανίσεις στο εξωτερικό και που;

Μαζί με το Γιώργο Κούρτα έχουμε εμφανιστεί και στο εξωτερικό κάποιες φορές. Είχαμε οργανώσει αρκετές μουσικές βραδιές στις Βρυξέλλες όπου υπάρχουν κύπριοι και έλληνες. Εκεί δούλεψα και για ένα χρόνο αλλά κάναμε και τις εμφανίσεις μας ακόμα και μετά που επέστρεψα μόνιμα στην Κύπρο. Μάλιστα το τελευταίο μας ταξίδι εκεί έγινε πριν λίγο καιρό, τελειώσαμε την εμφάνιση μας στη Λεμεσό Παρασκευή στις 1 το πρωί ταξιδέψαμε Σάββατο ξημερώματα και επιστρέψαμε την επόμενη μέρα, και τολμώ να πω πως ήταν και η πιο πετυχημένη μουσική βραδιά που κάναμε στην περιοχή. Έχουμε και κάποια σχέδια για να οργανώσουμε κάτι στην Ιταλία μετά το καλοκαίρι και νομίζω πως μέσα στο φθινόπωρο θα πάμε και εκεί.

      Την μουσική στις μέρες μας πως θα την χαρακτήριζες; Υπάρχει πληθώρα μουσικών και τραγουδιστών. Γίνονται πολλά σόου μέσα από τα οποία βγαίνουν εξαιρετικοί τραγουδιστές.

Θεωρώ πως δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να κρίνω άλλους. Βγαίνουν πολλοί τραγουδιστές στο προσκήνιο και ο κόσμος έχει κριτήριο και αποφασίζει. Νομίζω πως αν έχεις κάτι να δώσεις στον κόσμο αυτός δε θα σε απορρίψει. Το ακροατήριο είναι ο αδιαμφισβήτητος κριτής και μπορεί να καταλάβει ποιος προσπαθεί να κάνει αρπαχτή  και ποιος έχει κάτι πραγματικά να δώσει. Όσον αφορά τα μουσικά τηλεπαιχνίδια σου λέω ειλικρινά πως δεν έχω παρακολουθήσει ούτε ένα, όχι επειδή τα υποτιμώ αλλά επειδή δε βλέπω καθόλου τηλεόραση. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι αξιόλογοι καλλιτέχνες βγαίνουν και από αυτά με πιο τρανταχτό παράδειγμα το συμπατριώτη μας Νικόλα Μεταξά. Παρακολουθώ το Νικόλα και διαπρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχοντας κάνει απίστευτα πράγματα, έγραψε φοβερά τραγούδια και μουσική και σημειώνει τεράστια επιτυχία αλλά οι φωστήρες των καναλιών μας εδώ προτιμούν να μας ενημερώσουν για το τι φόρεσε και τι έφαγε η Α και η Β στη νυκτερινή της έξοδο. Αποφεύγω συνειδητά να δω τηλεόραση γιατί θεωρώ πως έτσι που έχει καταντήσει δεν έχει κάτι να μου προσφέρει. 

1     Η Κύπρος προσφέρεται για καριέρα στην μουσική;

Είναι πολύ δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Πετυχημένος μουσικός, τραγουδοποιός, καλλιτέχνης δεν είναι αυτός που τραγουδά μόνο σε μεγάλες σκηνές, βγάζει δίσκους ή έχει πολλά λεφτά στον τραπεζικό του λογαριασμό. Αν κάποιος θεωρεί πως μόνο έτσι μετριέται επιτυχία έχει χάσει το νόημα. Για μένα επιτυχημένος είναι ένας καλλιτέχνης που τον αγκαλιάζει ο κόσμος, ακόμα και μιας τοπικής κοινωνίας, και τον ακολουθεί. Στην Κύπρο όσο δύσκολο είναι να κάνεις καριέρα στα οικονομικά, στη νομική, στη δημοσιογραφία άλλο τόσο δύσκολο είναι να κάνεις στη μουσική. Το κάθε επάγγελμα έχει τη δυσκολία του αλλά πιστεύω πως οι καλοί ποτέ δε χάνονται. Μπορεί να αργήσει να έρθει η καταξίωση και η αναγνώριση αλλά θα έρθει. Έτσι νομίζω τουλάχιστον. Στην Κύπρο είναι λιγότερες οι ευκαιρίες αλλά όταν παρουσιαστεί μια πρέπει να είσαι έτοιμος να την αρπάξεις.

1     Έχεις και την δική σου εκπομπή στο ραδιόφωνο;

Ναι είναι αλήθεια. Το ραδιόφωνο προέκυψε από τα φοιτητικά μου χρόνια όπου και για 4 χρόνια μου εμπιστεύθηκε εκπομπή ο ραδιοσταθμός  Άστρα 92,8 στη Λευκωσία. Μουσική εκπομπή σε ένα παγκύπριο σταθμό ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και είμαι ευγνώμον που μου άνοιξαν αυτό το δρόμο και πραγματικά δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ. Τον τελευταίο χρόνο είμαι σε ένα άλλο παγκύπριο σταθμό που εκπέμπει από τη Λεμεσό για όλη την Κύπρο. Βρίσκομαι στο Κανάλι 6 και μέχρι στιγμής όλα πάνε καλά. Είναι ωραίο το αίσθημα να σε εμπιστεύεται ένας παγκύπριος σταθμός που βρίσκεται στην 3η θέση από άποψη ακροαματικότητας και θέλω και εγώ να είμαι συνεπής και να βοηθήσω με τον τρόπο μου τη διεύθυνση που μου δίνει την ευκαιρία να έχω εκπομπή. Το μόνο σίγουρο είναι πως ποτέ μου δεν είδα ούτε τη μουσική αλλά ούτε και το ραδιόφωνο ως δουλειά. Είναι ώρες απίστευτης ευχαρίστησης όπου ενώνεσαι μέσω της μουσικής σου με πολλούς άλλους ανθρώπους και αφήνεις τις σκέψεις σου να κυλήσουν μέσα από τους στίχους και τη μουσική.

1     Έχεις σπουδάσει όμως πολιτικές επιστήμες, έτσι; Το εξασκείς το επάγγελμα αυτό; Ποιά είναι η βιοποριστική σου ενασχόληση;

Ναι όντως. Όταν έγραφα προεισαγωγικές εξετάσεις είχα βάλει μόνο μια επιλογή, αυτή των Πολιτικών Επιστημών. Αυτή η επιλογή έγινε όχι γιατί ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά με την πολιτική αλλά επειδή θεωρούσα πως μέσω της συγκεκριμένης σπουδής θα μπορούσα να ασκήσω καλύτερα το επάγγελμα της δημοσιογραφίας στο πολιτικό ρεπορτάζ. Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία. Για πολλούς και διάφορους λόγους που προέκυψαν στην πορεία κατάλαβα πως δε θα μπορούσα, τουλάχιστον για την ώρα, να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία και έτσι άλλαξα πλάνα. Όσον αφορά την πολιτική προσωπικά δεν το θεωρώ επάγγελμα. Κατά την άποψη μου, αν ένας πολιτικός θέλει να είναι σωστός δεν πρέπει να βλέπει την πολιτική ως επάγγελμα αλλά ως ένα τρόπο να βοηθήσει και να δώσει λύσεις και διεξόδους στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Κανείς δεν τους πιέζει να είναι εκεί και να κατέχουν πόστα για αυτό και δεν πρέπει να το βλέπουν ως δουλειά. Αν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό ίσως θα ήταν καλύτερα να μην ασχολούνται με τα κοινά. Για τη δική μου δουλειά τώρα, είμαι ιδιωτικός υπάλληλος σε εταιρεία κυπριακών συμφερόντων.

1   Σκέφτεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική , μιας και ο πατέρας σου διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών και Συγκοινωνιών και Έργων;

Με την πολιτική όλοι πρέπει να ασχολούνται και να έχουν κριτική άποψη. Έχουμε υποχρέωση να παρακολουθούμε το τι γίνεται εντός και εκτός Κύπρου και να σταματήσουμε να είμαστε απλοί θεατές και κομπάρσοι. Παρακολουθώ φανατικά την επικαιρότητα, έχω άποψη αλλά δεν πέρασε από το μυαλό μου η διεκδίκηση κάποιου αξιώματος. Εξάλλου για να έχεις πολιτική άποψη δεν είναι ανάγκη να είσαι υπουργός, βουλευτής ή να έχεις πολιτειακό αξίωμα. Αν οι πολίτες είχαν κριτική σκέψη και δε δεχόταν παθητικά το τι πλασάρατε από τα Μέσα Μαζικού Επηρεασμού όχι μόνο η Κύπρος αλλά ο κόσμος ολόκληρος θα ήταν πολύ καλύτερος και δικαιότερος.

1     Ως νέος άνθρωπος που είσαι θα με ενδιέφερε να ακούσω την γνώμη σου για την παρούσα κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία της Κύπρου μας και αν πιστεύεις ότι υπάρχει μέλλον για τους νέους πτυχιούχους στις μέρες μας εντός της χώρας ή αν θα έπρεπε να καταφύγουν κάπου εκτός ίσως.

Στα δικά μου τα μάτια, δεν περνάμε απλά μια οικονομική κρίση που με το πέρασμα κάποιων χρόνων απλά θα περάσει και θα επανέλθουμε στο πριν. Αν κάποιος δει τις στατιστικές θα προσέξει πως οι πολυεθνικές, οι τράπεζες και τα μονοπώλια δεν έχασαν από τα κέρδη τους αλλά αντίθετα τα έχουν αυξήσει σε περίοδο ύφεσης. Και από πού τα πήραν; Από το εργατικό δυναμικό που το έχουν φέρει σε συνθήκες μεσαίωνα όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Η κρίση είναι συστημική, δεν υπάρχουν αξίες και έχει θεοποιηθεί το χρήμα. Με αυτές τις συνθήκες μέλλον δεν υπάρχει είτε δουλεύεις εντός είτε εκτός Κύπρου. Αν είσαι εκτός Κύπρου απλά θα σε εκμεταλλεύεται ένας ξένος εργοδότης. Η ουσία είναι να γίνει κατανοητό πως το σύστημα έχει ξεφτίσει και χρειαζόμαστε αλλαγή και η νεολαία πρέπει να ηγηθεί αυτού του αγώνα. Αν δε γίνει κατανοητό απλά θα συνεχίσουμε να ζούμε στη μιζέρια και με τα 800 ευρώ που αύριο θα γίνουν 700 και πάει λέγοντας.

1       Και τώρα ας σε πάρω σε ποιό προσωπικά μονοπάτια, οι μουσικοί και κυρίως, οι τραγουδιστές δέχονται πολλά φλερτ από κοπέλες. Με εσένα πως είναι τα πράγματα; Έχεις κάποια σχέση αυτό το διάστημα που ενδεχομένως να ζηλεύει κιόλας;

Έχεις δίκαιο και ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί συμβαίνει αυτό. Δηλαδή τι διαφορά μπορεί να έχεις ένας τύπος που κρατά μικρόφωνο ή κιθάρα από έναν άλλο που κάθεται στο μπαρ και απλά απολαμβάνει το ποτό του ακούγοντας μουσική; Γίνεται πιο ελκυστικός και πιο όμορφος επειδή κρατά το μικρόφωνο δηλαδή; Είναι και το ψώνιο που κρύβουμε όλοι μέσα μας πως οι άλλοι θα μας σχολιάσουν θετικά αν ξέρουμε τον τραγουδιστή ή τον άλλο που παίζει πλήκτρα κλπ. Έχουν τύχει πολλά περιστατικά σε όλους όσους έχουν αυτή την ενασχόληση. Δεν πρόκειται να πω ψέματα πως δε μου αρέσει αυτό εξάλλου και σε ποιον δεν αρέσει να τον φλερτάρουν. Συμβαίνει αυτό αρκετά συχνά αλλά θέλω να πιστεύω πως είμαι σε θέση να κάνω τις κατάλληλες επιλογές για τη ζωή μου. Τώρα αν είμαι δεσμευμένος ή όχι νομίζω πως ο κόσμος έχει σοβαρότερες ασχολίες από το να διαβάσει το τι γίνεται στην προσωπική μου ζωήJ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: